Pasgeboren baby's hebben nog geen echte neushaartjes. Daarom niezen ze ook zoveel! Ieder stofje is een nieuwe gewaarwording en wordt niet tegen gehouden door de ontbrekende neushaartjes.
Iedereen last heeft van neusharen. Althans, je kunt er last van hebben op het moment dat je overtollig neushaar hebt. Het liefst verwijder je neusharen zelf op een zo gemakkelijke en veilige manier. Een optie is om het zelf bij te knippen met een schaar, maar epileren of waxen wordt ook vaak gedaan.
De haartjes die je baby's hoofdje bij de geboorte bedekken, worden nesthaartjes genoemd. Het zijn de haren die tijdens de zwangerschap al zijn gegroeid, toen hij nog veilig in jouw buik zat. Deze haartjes zijn slapper en pluiziger dan 'normaal' haar.
Baby's worden geboren zonder knieschijven
Raar maar waar: baby's hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206.
De eerste haren op het hoofdje van je baby zijn nesthaartjes. Ergens in de eerste 6 maanden vallen deze uit, om plaats te maken voor de echte haardos van je kleine.
Genetica speelt een belangrijke rol in je baby's haarkleur. De genen die je kind van jou en je partner erft zijn hiervoor bepalend. Een soort pigment (melanine) is verantwoordelijk voor de uiteindelijke haarkleur. Er zijn 2 soorten melanine, eumelanine (blond/zwart-gen) en phomelanin (niet-rood/rood-gen).
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.
Onze vroedvrouw, Hanne, legt uit wat de voordelen zijn om een pasgeboren baby'tje niet meteen een badje te geven. De huid van een pasgeboren baby heeft bij de geboorte van nature een beschermlaagje, de vernix caseosa genaamd. Baby's die wat vroeger geboren worden hebben vaak nog heel veel vernix.
Witte ruis is vergelijkbaar met dit suizende geluid binnen de baarmoeder en voelt voor je kindje dus juist ontzettend vertrouwd aan.
De longen gaan zich verder ontwikkelen. De baby is al 25 cm lang en weegt 300 gram. Spieren ontwikkelen zich, ze worden krachtiger. Wenkbrauwen en wimpers groeien.
De verandering van de haarkleur of het haartype van je kind heeft alles te maken met hormonen. Dit verandert niet alleen in de eerste levensjaren, maar kan ook in de puberteit weer veranderen.
Ongeveer halverwege de zwangerschap begint er haar op het hoofdje van een baby te groeien. De hoeveelheid en kleur van het haar is erg wisselend. Het kan bijna niets zijn, maar het kan ook een grote bos zwart haar worden. Dit babyhaar heet ook wel vellus haar.
Waarom je niet je neushaar eruit mag trekken
In je neusholte zitten haartjes vast met haarzakjes. Als je een haartje eruit trekt, dan trek je het haartje uit het zakje en blijft er dus een open wondje over. In dat wondje kunnen bacteriën zich gaan nestelen wat ernstige infecties kan veroorzaken.
De meeste mensen kunnen hun hoofdhaar niet langer laten groeien dan een meter maar er zijn uitzonderingen (record van 5,5 meter). Dat zal ook voor de neushaar opgaan. Bij de meeste mensen worden die niet langer dan een halve tot hele cm maar er zullen mensen zijn bij wie ze langer worden.
Bij mannen boven de 30 jaar beginnen de haren op de wenkbrauwen en in de oren en neus te groeien. Ze worden dikker en zijn vaak donker van kleur, of grijs bij oudere mannen. Hormonen spelen een belangrijke rol bij deze ongewenste haargroei. Omdat de haren lang en meestal dik zijn, zijn ze vaak opvallend aanwezig.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Doe wat leuke spelletjes als je je baby wast. Droog je kindje op de commode af van boven naar beneden (leg hem/haar op een voorverwarmde hydrofiele luier om afkoeling te voorkomen). Voor de rug, draai je je baby voorzichtig op de buik.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Genetische opbouw
Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.