Ook budgetsuper Lidl bevindt zich in het lijstje: de oliebollen van de Lidl krijgen een 7,1 met als eindoordeel 'lekker smeuïg. Wil je weten waar je de állerlekkerste oliebol aller tijden koopt?
Prima cijfers
Beter scoorde de oliebol van de Lidl, die door de redactie als 'lekker smeuïg' bestempeld werd en met een 7,1 niet mag klagen. De nummers één en twee zaten enorm dicht bij elkaar, maar toch haalde de 'vette hap' van Albert Heijn nét niet de eerste plek in de lijst.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10. “Klanten zijn fan van deze kraam want hij wordt meerdere keren aangemeld.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een oliebol gemiddeld zo'n 95 cent kost. Brabantse oliebollen kosten 1 euro en zijn daarmee het duurst. De goedkoopste oliebollen zijn bij Friese kraampjes te vinden. Daar kosten ze gemiddeld 87 cent.
Appelbeignet € 2,10.
De Bakkerszonen
Door lezers van het Parool ooit al eens verkozen tot lekkerste bollen van Amsterdam en dat is niet voor niets. Aan hele ingewikkelde bollen doen ze hier niet: je komt hier voor de oliebollen (met en zonder krenten), appelbeignets of appelflappen. Maar dan wel stuk voor stuk superlekker.
Maak jij een ouderwets oliebollen recept met losse ingrediënten, of ga je voor een handige oliebollenmix? Bij Jumbo vind je alles wat je nodig hebt om zelf oliebollen te bakken.
Antwoord: Uit een pak mix kun je tussen de 20 en 25 oliebollen bakken.
Een gebakkraam (ook oliebollenkraam of oudhollandse gebakkraam) is een kraam waar gefrituurde deeggerechten worden bereid en verkocht zoals olie- en krentenbollen, Berlinerbollen, appelbeignets en wafels.
Oliebollen die bij een te hoge temperatuur worden gebakken, kleuren sterk en zijn vaak niet gaar van binnen. Daarnaast kunnen deze oliebollen ook te vet zijn. Schep de oliebak minder vol als je deze onvoldoende op temperatuur kunt houden. De baktijd van een oliebol is gemiddeld 6 minuten, afhankelijk van het gewicht.
Zorg dat je de ijsschep eerst even onderdompelt in de olie vóórdat je er beslag mee gaat scheppen; zo voorkom je dat alles eraan vast blijft kleven. Schep dan een mooi rond bolletje en laat dat voorzichtig in de olie zakken. Et voilà, je hebt perfecte ronde oliebollen.
Het bakken van de oliebollen
Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
In een frituurpan olie verhitten tot 175 °C. De ijsbolletjestang in de hete olie dopen en uit het gerezen beslag een bol scheppen en deze direct in de hete olie laten glijden. Zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin en gaar frituren.
Wil je je oliebollen maar een paar dagen bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op nieuwjaarsdag te verorberen. Langer bewaren? Doe ze in de vriezer, want dan blijven ze wel 3 maanden goed.
De oven voorverwarmen op 200°C. De oliebollen in een vuurvaste schaal 10 tot 12 minuten verwarmen. Opwarmen in de oven geeft de oliebol weer een mooi krokant korstje voor een optimale versbeleving. De oliebollen (5 stuks) 30 seconden verwarmen op 750 watt.
* Oude olie gebruikt. * Beslag te weinig ontwikkeling, waardoor de oliebol te lang onder de olie blijft. * Olie koelt te snel af bij het bakken. * Te hete olie (als er een blauwe walm van de olie komt is deze beslist te heet).
Door de gist uit het bier worden je oliebollen extra luchtig. 5. Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
Het bakken zelf kan in een frituurpan of in een grote pan met hete zonnebloemolie. "De optimale baktemperatuur is 180 tot 190 graden. Om dit te testen in een gewone pan, kun je een broodkorstje in de olie doen.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.