De Wegenwacht kan een noodreparatie uitvoeren en ook beschikken we over een speciaal universeel reservewiel. In geval van bandenpech bent u altijd nog het snelste af met een reservewiel dat in de auto aanwezig is. Dat kan ook een zogenaamd noodreservewiel annex thuiskomer zijn.
Het bespaart gewicht en is dus gunstig voor het brandstofverbruik, zo redeneren veel autofabrikanten. De Wegenwacht heeft daarom hét Wegenwacht Reservewiel. Dat is een universeel reservewiel dat op bijna elke auto past.
Schakel de Wegenwacht in. Lukt het niet om zelf je lekke band te verwisselen? Of sta je op een plek waar je dit niet veilig kunt doen? Meld dan jouw pechgeval en de Wegenwacht komt je zo snel mogelijk helpen.
Bel vanaf die plek uw pechhulpverlener, zoals de Wegenwacht of een andere officiële hulpverlener. Bel 0800-8002 in geval van nood of een onveilige situatie. Dit is het nummer van de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat. Dreigt er acuut gevaar, bel dan 112.
Reservewielen: vaak als optie aangeboden
Dat reservewiel kost €200 extra. Je hebt zelfs de keuze uit een volwaardig reservewiel of een ruimtebesparende thuiskomer.
Reserveband is niet overal verplicht
Omdat de kwaliteit van autobanden namelijk veel beter is dan vroeger en omdat je met een reparatiekit vaak zelf kleine lekkages kunt oplossen. Maar in andere landen – zoals Spanje, Tsjechië, Slowakije en Turkije - is een reservewiel nog wel verplicht.
Reservewiel bestellen bij Velgenshop
Dat kan! De set bestaat uit een thuiskomer (compleet, compact wiel), een krik, een sleutel en een opbergtas.
Altijd wanneer u pech heeft kunt u een beroep doen op de Wegenwacht, dus ook wanneer u een lekke band heeft. De Wegenwacht zal kijken waar u op dat moment het best mee geholpen bent. Vaak kan de band gerepareerd worden, we spreken dan van een tijdelijke reparatie. Een definitieve zal in de garage moeten plaats vinden.
Rijd vanaf het moment van de melding niet harder dan 80 kilometer per uur. Zorg dat je alsnog zo snel mogelijk bij een autogarage komt, zodat je band zo weinig mogelijk schade oploopt. Grote kans dat 'ie dan gewoon gerepareerd kan worden!
De Wegenwacht kan in 9 van de 10 pechgevallen de auto weer rijdend krijgen. Soms komt er een noodreparatie aan te pas waarna een garage de reparatie definitief kan uitvoeren. De ANWB heeft geen diensten in eigen huis voor normaal onderhoud of reparaties aan auto's.
Het is niet veilig om door te rijden met een lekke band. Een paar redenen hiervoor zijn: een lekke band zorgt ervoor dat u minder controle heeft over de auto. Het kan meer schade brengen aan uw band. En het kan schade brengen aan de velg.
Het ANWB-lidmaatschap is persoonlijk, omdat u lid bent heeft u toegang tot ANWB producten en diensten en kunt u gebruik maken van advies en informatie, ledenvoordeel en belangenbehartiging. Uw gezinsleden hebben een eigen persoonlijk lidmaatschap nodig. Zij kunnen een korting krijgen op het ANWB-lidmaatschap.
Vrijwel alle auto's hebben tegenwoordig geen reserveband meer, maar alleen een bandenreparatieset. Een wiel inclusief velg maakt de auto zwaarder, dat resulteert bij een elektrische auto in een lagere actieradius en bij een auto met verbrandingsmotor in een hogere CO2-uitstoot.
De Wegenwacht komt maandelijks vele duizenden pechgevallen met lekke banden tegen. Daarom heeft de Wegenwacht sinds een jaar het Wegenwacht Reservewiel, een universeel reserviel dat past op bijna elke auto.
U bent niet verplicht een reservewiel bij u te hebben.
Maar de beste houding bij spanningsverlies, of een geknapte band, is om een klein beetje gas te geven zodat u genoeg controle heeft over het voertuig voor een veilige stilstand. Weet wel dat het doorrijden met een lekke band de kans op reparatie bij de garage drastisch verkleint.
Waarom loopt een autoband langzaam leeg? Elke autoband loopt langzaam leeg, omdat het rubber altijd iets poreus is. Maar dat is maximaal 3% per maand. Dus bij een druk van 3 Bar is dat 0,03 Bar.
Heb je schade veroorzaakt aan (de auto van) anderen doordat je een lekke band had? Dan is dit verzekerd op je autoverzekering. Het maakt hiervoor niet uit of je een WA, WA+ of All Risk dekking hebt.
Een thuiskomer mag je in principe alleen gebruiken voor een beperkte afstand, over het algemeen aanbevolen voor maximaal ongeveer 200 km. Het doel van de thuiskomer is immers om je naar een garage of bandenspecialist te brengen om het beschadigde wiel te repareren of te vervangen.
Op Venauto.nl vindt u diverse reservebanden. De reserveband wordt ook wel een thuiskomer of een reservewiel genoemd. Veel mensen nemen een extra wiel mee in de auto voor het geval dat een autoband lek gaat en ze direct kunnen anticiperen. Het rijden zonder reserveband is niet aan te raden.
Steeds minder auto's hebben nog een 'thuiskomertje', een reservewiel dat je uit de brand helpt als je een lekke band hebt. De Wegenwacht speelt daar nu op in met een speciaal reservewiel dat onder vrijwel alle typen auto's past.
Reservewiel verplicht bij APK
Dan wordt er niet gekeken naar je reservewiel. Het is wel belangrijk om rekening te houden met een band met voldoende profiel.