De hydrokorrels van de Action. Mocht je zelf hydrokorrels willen kopen voor de laagst mogelijke prijs dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij de Action. Zoals je weet staat deze winkel namelijk bekend om de ontzettend lage prijzen die zij altijd weer weten te hanteren.
Hydrokorrels kopen bij HORNBACH
Dan is het kopen van hyrdrokorrels een goed idee. Hydrokorrels kan je onderin een bloempot of plantenbak stoppen. De korrels zullen ervoor zorgen dat water zich niet ophoopt onderin de pot.
Kenmerken van Fleurella Hydrokorrels 10L
Fleurella hydrokorrels zijn zowel decoratief als functioneel. Met de korrels voorziet u bijvoorbeeld schalen of bloembakken van een natuurlijke en decoratieve look, maar de korrels zijn ook geschikt voor drainage onderin bloempotten en het creëren van een gezonde hydrocultuur.
Denk bijvoorbeeld aan cactussen en vetplanten, waarbij het juist goed is als de grond snel droog valt. Bij andere planten kan het ervoor zorgen dat je minder snel water hoeft te geven. Denk bijvoorbeeld aan de Calathea, Alocasia of varens.
Als dat de enige reden is, zijn er ook alternatieven. Al hoewel hydrokorrels vrij goedkoop zijn, kan deze tip toch handig zijn! Gebruik scherven van een gebroken stenen pot. Iedereen heeft er wel eens eentje stuk laten vallen.
Hydrokorrels kun je oneindig lang gebruiken. Anders dan potgrond, wat langzaam afbreekt en daardoor minder goed z'n werk doet, gebruik je bij hydrocultuur een anorganisch materiaal. Het breekt dus niet af en de kwaliteiten blijven altijd behouden.
Nadat je de plant hebt ingegraven, strooi je een dunne laag hydrokorrels de bovenste laag aarde. Ga hierbij uit van ongeveer 2 centimeter bij een kleine pot en 4 centimeter bij een grote. Door ook bovenin de pot te bestrooien met korrels, zorg je dat het water egaal wordt verspreid over het oppervlakte.
Met behulp van een watermeter kun je aflezen hoeveel en ook wanneer de plant water nodig heeft. Gemiddeld hoef je de plant maar één keer in de maand water te geven. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat.
Geëxpandeerde kleikorrels zijn kleine bolletjes op basis van keramisch materiaal. Dankzij hun luchtige structuur verbeteren deze korrels de isolatiewaarde van een constructie. In sommige gevallen kunnen ze puur gebruikt worden, maar ze worden ook vaak vermengd met beton. Zo ontstaat een soort isolatiebeton.
Vulcastrat is een substraat dat een vergelijkbare werking heeft als kattengrind; het absorbeert namelijk vocht. Het bestaat uit vulkanisch gesteente dat zeer poreus is. Deze eigenschappen maken vulcastrat zeer geschikt voor een professionele verzorging van jouw kamerplanten.
Leg een laag van 3 á 4 cm hydrokorrels onderin de pot. Zo kan overtollig water weggevoerd worden, en minimaliseer je de kans op wortelrot.
De korrel bevat namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant, en wordt dus ook niet afgebroken. Het resultaat is dat een hydrokorrel oneindig opnieuw te gebruiken is. Vervang je een potplant voor een nieuwe? Dan kun je de oude korrels gewoon afspoelen en hergebruiken.
Je kunt je potgrond ook afdekken met een laagje hydrokorrels. Dit zorgt ervoor dat de potgrond minder snel uitdroogt en je minder vaak water hoeft te geven. Als je je plant al in een plastic binnenpot hebt staan, zijn hydrokorrels niet per se nodig.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
Kamerplantenpotgrond is voor de meeste kamerplanten prima om te gebruiken. Je kan dus prima universele of kamerplantenpotgrond gebruiken, maar professionele potgrond, zoals hydrokorrels of kleikorrels, biedt een aantal voordelen en wordt ook wel hydrocultuur genoemd.
In principe kan elke plant op hydrocultuur groeien, maar kies een stevige plant om mee te beginnen. Bijvoorbeeld een Epipremnum, Spathiphyllum, Chlorophytum (graslelie). Over het algemeen kunnen jonge planten zich makkelijker aanpassen aan hydrocultuur, dan oude planten.
De korrels worden meestal gebruikt om de afwatering voor planten te verbeteren, maar worden ook gebruikt ter decoratie, zoals in bloembakken. Door je potgrond af te dekken met Hydrokorrels, droogt de grond minder snel uit en hoef je je planten minder vaak water te geven.
Vul de grote bloembak met potgrond en plaats de plant erin. Duw de grond nog even zachtjes aan. Zorg dat de potgrond niet helemaal tot de rand van de grote plantenbak komt, zodat de bloembak niet overstroomt als je de planten water geeft.
In een plantenbak zonder bodem hoef je geen afwateringsgaten meer te maken, omdat het regenwater direct de bodem in kan lopen; Een plantenbak zonder bodem kun je ook gebruiken als plantenborder in de tuin; Je kunt een plantenbak zonder bodem (bij het modulaire systeem) naar vorm samenstellen.
De plant kan water drinken als het nodig is
Zo'n waterreservoir werkt heel simpel: je geeft de plant veel water. Het ingebouwde reservoir loopt vol. Het overtollige water loopt via een gat weer weg. Bovenop het reservoir zit een soort gaas, waarop de potgrond zit.
Het daadwerkelijk vullen van de potten
Bovenop de hydrokorrels breng je een laag verse potgrond aan. Dompel droge (tuin)planten onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het vervolgens losjes aan. Geef daarna voldoende water.
De plant heeft een grotere pot nodig als de groei stagneert en het blad lelijk wordt. Het is dan ook te zien aan de wortelkluit. De wortels komen boven de pot uit, of ze groeien door de drainagegaatjes heen. Als de wortels te weinig ruimte hebben kunnen ze verstikken.