De Hoge Raad heeft op 26 juni aan een Surinaamse Nederlander zowel de Surinaamse als de Nederlandse nationaliteit toegekend. Die uitspraak heeft invloed op duizenden anderen die gebruik willen maken van deze dubbele nationaliteit.
De optieprocedure voor Surinamers in het kort
U legt een verklaring af dat u Nederlander wilt worden. U verliest de Surinaamse nationaliteit. U moet ten minste een jaar in Nederland (of in een van de andere delen van het Koninkrijk) wonen.
Een aantal landen kent staatsburgerschap toe als men in dat land geboren is, ongeacht de nationaliteit van de ouders (bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten). Een bijzonder geval is de republiek Ierland, dat het staatsburgerschap toekent als men op het eiland Ierland geboren is, dus inclusief Noord-Ierland.
De Surinaamse nationaliteit verkrijgen alle meerderjarige Nederlanders die in Suriname zijn geboren en op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze Overeenkomst in de Republiek Suriname hetzij woonplaats, hetzij werkelijk verblijf hebben.
Sinds 6 januari 2014 wordt als iemand de Nederlandse nationaliteit heeft, een of meer andere nationaliteit(en) niet meer opgenomen in de bevolkingsregistratie. Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook een 2e nationaliteit? Dan komt die 2e nationaliteit niet meer in het bevolkingsregister als u zich inschrijft.
Het hebben van twee paspoorten kan een voordeel zijn. Voor Turkse en Marokkaanse Nederlanders is het gemakkelijker om bijvoorbeeld familie te bezoeken, een bedrijf te beginnen of een huis te kopen. Daar komt bij dat veel immigranten emotionele waarde hechten aan het paspoort van hun land van herkomst.
als je reist kan je bepaalde landen makkelijker binnenkomen als je beschikt over meerdere nationaliteiten. als je je wilt vestigen in het land waarvan je de nationaliteit bezit verloopt dat over het algemeen makkelijker en kom je in aanmerking voor allerlei voordelen.
Verder leven er in Suriname, Nederlanders, Amerikanen, Chinezen, Libanezen, Joden en Boeroes(blanke afstammelingen van Nederlandse boeren die in de negentiende eeuw naar Suriname vertrokken). Er wonen ook veel Nederlandse Surinamers die zijn teruggekeerd naar hun moederland.
[demoniem] iemand afkomstig uit Suriname.
Dubbele nationaliteit
Afhankelijk van uw situatie, kan uw kind bij de geboorte 2 of meer nationaliteiten krijgen. Heeft één van de ouders een niet-Nederlandse nationaliteit? Dan krijgt het kind bij de geboorte mogelijk ook deze nationaliteit, dat verschilt per land. Informeer hiernaar bij de lokale autoriteiten.
Automatisch Nederlandse nationaliteit
Een kind krijgt in de volgende gevallen automatisch de Nederlandse nationaliteit: De moeder heeft de Nederlandse nationaliteit. De ouders hebben allebei de Nederlandse nationaliteit. De vader heeft de Nederlandse nationaliteit en is getrouwd met de moeder.
Dubbele nationaliteit bij geboorte
Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben. Sommige landen hebben de regel dat een kind bij de geboorte de nationaliteit van beide ouders krijgt, als de ouders een verschillende nationaliteit hebben. In dat geval heeft het kind 2 nationaliteiten.
De eerste Surinamers die hier gebruik van maakten, kwamen naar Nederland om te studeren of te werken. In 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. De inwoners van Suriname konden nog tot 1980 gebruik maken van het recht om naar Nederland te emigreren. Dit deden ongeveer 300.000 Surinamers.
Als u in Suriname woont, kunt u dit visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Sinds 17 september 2022 zijn er geen coronaregels meer voor reizigers naar Nederland.
De kolonie Suriname stond samen met de andere Nederlandse kolonies (Essequebo, Demerary, Berbice en Pomeroon) bekend onder de verzamelnaam Nederlands-Guiana. In 1954 werd Suriname een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, tot het in 1975 onafhankelijk werd als de Republiek Suriname.
Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.
Suriname is een smeltkroes van culturen. Het mag dan wel een van de kleinste landen in Zuid-Amerika zijn, het is ook een van de meest veelzijdige landen. De culturele diversiteit van zie je voornamelijk terug in de Surinaamse keuken, talen, religie en de multiculturele samenleving.
Surinamers zijn inwoners van Suriname, mensen die afkomstig zijn uit Suriname of mensen van Surinaamse afkomst. Suriname was een kolonie van Nederland en na de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 en begin jaren 80 zijn veel inwoners van Suriname naar Nederland verhuisd.
In Suriname leeft 19,8% van de bevolking in armoede. Vooral tijdens de tweede regering van Desi Bouterse, sinds 2015, is het inkomen per hoofd van de bevolking sterk gedaald. Suriname behoort daarmee tot de armste landen van Zuid-Amerika. Wereldwijd is het percentage met ongeveer 8% op het laagste niveau ooit beland.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Suriname hoort bij Zuid-Amerika en ze spreken er over het algemeen ook gewoon Nederlands. Het prachtige land loopt over van de meest bijzondere natuurgebieden en avontuurlijke excursie mogelijkheden. Suriname ligt in het noordelijke gedeelte van het continent Zuid-Amerika, ongeveer op dezelfde hoogte als Colombia.
U mag zelf kiezen welk paspoort u gebruikt als u 2 paspoorten heeft. Het is handig om het paspoort te nemen dat een eventueel visum voor Nederland of een ander Schengenland heeft.
1,3 miljoen Nederlanders met meerdere nationaliteiten
Dat is een stijging van 3 procent, net als in de jaren daarvoor. Een kwart van hen had ook de Marokkaanse, en een kwart de Turkse nationaliteit.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.