Hoorns zijn van binnen hol en staan in verbinding met andere holten in de kop.
De meeste koeien hebben van nature hoorns. In de biologische dynamische melkveehouderij houden koeien hun hoorns. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van de koe. De koeienhoorn is meer dan alleen de dode buitenste hoornlaag.
“Het kopen van zuivere Jerseys kost ongeveer € 1.400 tot € 1.500 per dier”, zegt Liebregts. Volgens Henk Lutke Willink van CRV is dat eerder € 1.800 tot € 2.000.
De gemiddelde melkproductie van de Holsteins is ± 10 000 liter per jaar, met een vetgehalte van 4,15% en 3,45% eiwit. Bij de Jerseys is dit ± 7500 liter per jaar, met een gemiddeld vet- en eiwitgehalte van 5,10% en 4,15%.
Gebruiksdoel. De Jersey is een zuiver melkras. Zij geven ongeveer 6000–7500 kilogram melk per jaar met een vetgehalte van 5-6% en een eiwitgehalte van 4,2%. Vanwege het hoge vet- en eiwitgehalte houden sommige boeren enkele Jerseys op hun bedrijf om het gemiddelde vet- en eiwitgehalte van hun kudde te verhogen.
De melk van de Jersey koe bevat een andere vet-eiwitverhouding. Daarnaast bevat de zuivel drie keer zoveel omega-3-vetzuren en gemiddeld 20 procent meer vitaminen en mineralen zoals Vitamine D, E en calcium als de gangbare melk in Nederland.
Daarnaast nam een Jersey-koe per dag gemiddeld 4,5 kilo droge stof aan ruwvoer op, tegenover 5 kilo bij de Holsteins. Daarmee bedragen de totale voerkosten van een Jersey-koe slechts 72 procent van die van een Holstein-koe en is de voerefficiëntie van een Jersey 1,78 en die van een Holstein 1,28.
De kostprijs van melk ligt op circa 36 cent per liter. Bij een netto marge van 29%, moet de melkveehouder dus minimaal 50 cent krijgen. De prijs die boeren voor hun melk krijgen, moet voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering naar minimaal 43 cent per liter.
Melkkoeien zijn gedurende tientallen jaren zorgvuldig geselecteerd en gekweekt op de hoeveelheid melk die ze geven. Maar een koe geeft pas melk als ze gekalfd heeft. Na 15 maanden is een kalf geslachtsrijp om te worden bevrucht. Dat gebeurt meestal door kunstmatige inseminatie.
Hoge melkproductie
De Holstein-Friesian, de meest voorkomende melkkoe in Nederland, Europa en de Verenigde Staten, is gefokt om grote hoeveelheden melk te produceren. Een Nederlandse koe geeft gemiddeld bijna achtduizend liter melk per jaar. Dat is zo'n 22 liter per dag.
Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn. Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen.
De melk van de Jersey koe bevat van nature veel meer proteïne en vet dan de melk van de 'gewone' Hollandse koe. Dit zorgt voor een unieke -PURE- romige smaak. Door het proteïne- en vetgehalte in de melk, heb je minder melk nodig voor het maken van 1 kilo kaas.
Een koe met een melkproductie van 10.000 kg per jaar produceert 77 l mest en urine per dag bij een volledig grasrantsoen, een koe van 6000 kg melk produceert 52 kg mest en urine. Een vleeskoe, met geen of een veel lagere melkproductie, zal dan ook aanmerkelijk minder mest produceren.
Melkvee heeft hoorns, waarmee de dieren hun stalgenoten kunnen verwonden – zeker als ze wat dicht op elkaar staan. Ook voor mensen vormt de koe met hoorns een gevaar. Daarom hebben wetenschappers genetisch gemodificeerde koeien gecreëerd die geen hoorns krijgen.
Omdat hoorns in de huidige veehouderij vaak als problematisch worden ervaren, worden koeien onthoornd en worden er d.m.v. selectie koeien gefokt zonder hoorns. Zo is momenteel in Duitsland meer dan 95% van de veestapel onthoornd.
Door de overgang van grupstal en aanbindstal naar loopstallen/ligboxenstallen zijn boeren hun koeien gaan onthoornen. De hoorns hadden hun functie verloren en omdat de koeien loslopen kunnen ze elkaar beschadigen aan huid, kling of uier.
Als de koe haar melk niet meer kwijtraakt, maakt het dier eerst nog wel een tijdje melk aan. Hierdoor neemt de druk op de uier toe. Dit is erg pijnlijk voor de koe, en er kunnen ontstekingen in de uier ontstaan. Daarom beginnen koeien ook hard te loeien wanneer ze te lang niet gemolken zijn.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Hoe oud wordt een melkkoe? Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis. Gemiddeld zijn ze dan slechts zes jaar oud.
Het senior Boer salaris ligt het hoogst en het junior Boer salaris ligt het laagst.
Het inkomen van melkveebedrijven is in de periode 2013-2017 uitgekomen op gemiddeld 1.085 euro per hectare. Grotere boeren weten, met 1.227 bij 200 koeien en 1.047 euro bij rond de 100 koeien, meer inkomen per hectare te genereren dan kleinere boeren (761 euro bij gemiddeld 25 en 889 bij gemiddeld 50 koeien).
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Boer
Het salaris van een boer begint bij ongeveer € 1700 bruto per maand en dit kan oplopen tot zo'n € 6000 per maand. De inkomsten lopen zeer sterk uiteen en dit is vooral afhankelijk van het type boerenbedrijf dat de boer voert.
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag. Op haar menu staan verder ook nog mais, krachtvoer, vitamines en mineralen. De voedingsstoffen uit het gras en voer heeft de koe nodig om melk te maken.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.