Katachtigen kunnen drager zijn van de toxoplasmoseparasiet en deze in hun uitwerpselen uitscheiden. De parasiet komt zo samen met zijn cyste (doosje met harde wand waarin de parasiet leeft) in de grond terecht en kan daar zeer lang overleven.
Maar de parasiet wordt niet overgedragen door de poes te aaien. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is er dus niets aan de hand. Een zwangere vrouw kan het schoonmaken van de kattenbak beter aan iemand anders over laten.
Toxoplasmose komt vooral voor bij jonge katten. Op 1-jarige leeftijd heeft zo'n 60% van de Nederlandse katten toxoplasmose opgelopen. Na een besmetting is een kat meestal levenslang immuun.
Met bloedonderzoek kunnen antistoffen tegen Toxoplasma worden aangetoond. Bij aanwezigheid van antistoffen weten we alleen dat de kat ergens in zijn leven Toxoplasma heeft opgelopen.
Dieren kunnen niet echt schadelijk zijn voor je zwangerschap. Het is wel slim om rekening te houden met het feit dat dieren soms ziekteverwekkers bij zich dragen. Een kat als huisdier hebben is helemaal niet erg als je zwanger bent. Je kat eten geven en aaien kan geen kwaad.
Toxoplasmose is zeer risicovol bij zwangere vrouwen. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap voor het eerst besmet wordt met T.gondii, is er een kans van ongeveer 20 tot 50 procent dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De parasiet kan dan via de placenta bij het kind komen.
De andere helft van de vrouwen heeft nog nooit een infectie met toxoplasmose gehad en is dus niet beschermd tegen toxoplasmose. De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose.
Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, ook niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet toxoplasma gondii zitten. Deze parasiet veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose.
Tuinieren en kattenbakken
Een zwangerschap is een mooi excuus om het tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees.
Algemene preventieve maatregelen
kattenbak elke dag te verschonen (in verband met sporulatie van oöcysten). Voor zwangeren: gebruik daarbij handschoenen of laat het iemand anders doen. vlees door en door te verhitten en geen rauw vlees te eten zoals filet américain of ossenworst.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Hoe krijg je kattenkrabziekte? Kattenkrabziekte kun je krijgen via het speeksel van een kat, bijvoorbeeld na een krab of beet. Deze ziekte ontstaat door de bartonella henselae-bacterie. Katten hebben geen last van deze bacterie, maar mensen kunnen er ziek van worden.
Waarom vinden katten het vervelend om over de buik geaaid te worden. Hierboven heb je al kunnen lezen dat de buik erg kwetsbaar is voor een kat. Dat hij hem laat zien betekent dat hij zich ontspannen en veilig voelt. En zich ervan heeft overtuigd dat er niks in de omgeving is die hem bij zijn buik kan pakken.
Elke hond of kat reageert weer anders op een zwangerschap. Sommige honden worden beschermend, andere angstiger of juist onverschillig. Honden die nooit bij je op schoot zitten, kunnen dat opeens wel gaan doen. Een kat kan opvallend meer knuffels van je willen, of zal je misschien juist opeens negeren.
Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap
Omwille van de ernstige risico's, wordt bij elke zwangere vrouw een bloedanalyse uitgevoerd. Hiermee wordt nagegaan of zij al immuun is voor toxoplasmose.
U kunt tijdens de zwangerschap beter niet in de geitenwei en in de stallen komen. Geiten en schapen kunnen de parasiet toxoplasmose (ook wel bekend van de kattenbak), maar ook andere ziektekiemen bij zich dragen. In het voorjaar worden er weer jonge geitjes en lammetjes geboren.
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken.
Als je in de tuin werkt, pas dan op met aarde; daar kan ontlasting van katten in zitten wat toxoplasmose kan veroorzaken. Je doet er verstandig aan om handschoenen te dragen. Er zijn allerlei natuurlijke manieren om ongewenste beestjes en plantjes te bestrijden.
Plaats minimaal één kattenbak op elke verdieping van uw huis. Dat is vooral belangrijk voor katten met artrose of die al op leeftijd zijn. Maar ook jongere en gezonde katten vinden het niet fijn om te moeten zwerven om een toilet te vinden. Zet twee kattenbakken naast elkaar zonder dat ze elkaar raken.
Bij gezonde mensen is een kattenlik op de huid niet schadelijk. Het wordt anders als er een wondje op de huid zit en bacteriën langs die weg de bloedbaan kunnen betreden.
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Toxoplasma blijft levenslang aanwezig in het lichaam. Bij immunocompetente mensen levert dit over het algemeen geen problemen op.
Als je eenmaal toxoplasmose hebt doorgemaakt, ben je immuun voor het leven. Eenmalig, bij de eerste bloedafname tijdens de zwangerschap, worden de antistoffen voor toxoplasmose in het bloed bepaald. Als je geen antistoffen hebt, ben je niet beschermd tegen de ziekte.