"Een fruitvlieg heeft net zoals een mens nieren, een darm en een hart. Maar ook de hersencellen van een fruitvlieg zijn bijna hetzelfde als die van de mens."
Fruitvlieg is toch nuttig
Ondanks de overlast, hebben fruitvliegjes zeker nut. Zo ruimen ze fruitresten op in de natuur. Ook zijn ze een lekker hapje voor insecten, spinnen en vogels. En wetenschappers gebruiken vaak fruitvliegjes om erfelijkheid te onderzoeken.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
De levenscyclus van fruitvliegjes is zeer kort. Onder optimale omstandigheden is de tijd van ei tot volwassen individu minder dan twee weken. Bevruchte vrouwtjes kunnen enkele honderden eitjes leggen in fruit of rottend organisch materiaal. De optimale temperatuur voor eitjes is tussen de 23 en 27 graden Celsius.
Vooral fruit en groenten, maar ook frisdrank, fruitsap, bier, wijn, zuivel. Zelfs thee, koffie en koffiedrab vinden ze interessant, net als verwelkende planten, bloemen en kruiden. Ze eten dat allemaal ook niet op, ze gebruiken het om zich voort te planten. Fruitvliegjes leggen hun eitjes in rijpend/overrijp voedsel.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
De larven richten veel schade aan plantenwortels aan. Wanneer je tegen de kamerplant stoot dan vliegen deze insecten snel omhoog. Hierdoor krijg je kleine vliegjes voor je gezicht.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder.
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt.
Fruitvliegjes gedijen bij warme temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Ze ontwikkelen zich dan razendsnel van ei tot volwassen vlieg en hebben een levensduur van ongeveer een maand. Bij een lagere temperatuur neemt die levensduur snel af. Is het kouder dan 21 graden, dan verkort hun leven zich al snel tot 2 weken.
Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Zodra de vliegen de val binnenkomen kunnen ze niet meer ontsnappen en verdrinken in het water. Een voorbeeld van een vliegenvangzak is de Redtop vliegenvangzak 3 liter.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Kopje azijn met afwasmiddel
Als je last hebt van fruitvliegjes zet je gewoon een kopje met een scheutje azijn neer met daarin een paar druppels afwasmiddel. Werkt binnen enkele uren.
Fruitvliegen zijn superfan van de geur van alcohol en azijn en komen ook graag af op rottende of gistende producten. Vandaar dat ze ook vaak je GFT bak of gewone afvalbak uit komen vliegen.
Wat eten vliegen? De vlieg is een alleseter, maar heeft wel een voorkeur voor rottende dieren of planten. Vliegen hebben namelijk geen tanden waarmee ze in voedsel kunnen bijten of voedsel kunnen vermalen.
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen, vandaar de naam: varenrouwmug. Deze muggen zijn te herkennen aan hun zwarte kop en donkere vleugels. Op het uiteinde van de vleugels staat een V-teken, op deze manier kun je de varenrouwmug ook onderscheiden.
De meeste vliegen komen namelijk op af op warmte, droogte en vooral geur. Een deel vliegt ook gewoon per ongeluk je campingraam of -deur binnen. Geur is één van de belangrijkste redenen waar vliegen op af komen. Dit kunnen uitwerpselen zijn, maar ook de geur van een rottend kadaver of rottend voedsel zoals fruit.