Bevestiging. Bevestig het paard juist in de kleine dingen die hij (goed) doet. Dit bouwt aan vertrouwen en zal hem uitnodigen om dit gedrag nog een keer te laten zien. Leer zelf dus de kleine signalen herkennen en beloon je paard al op het moment dat hij in de richting van het gevraagde gaat.
Ga in de buurt zitten terwijl je paard ronddwaalt of met andere paarden contact maakt, en laat hem wennen aan jouw aanwezigheid. Je kunt ook een vrij goed beeld krijgen van waarom je paard zich zo gedraagt, door naar hem te kijken en tijd met hem door te brengen. Breng elke dag tijd met je paard door.
Respecteert je paard je grenzen dan kun je lief en aardig zijn. Respect krijgen kost tijd, geduld en discipline. Begin dagelijks met kleine (grondwerk) oefeningen, zorg ervoor dat wat werkt door jou consequent wordt gebruikt. Wees krachtig maar rustig wanneer je je paard traint.
Al kan het ook een kalmerend signaal van je paard zijn wanneer je het te snel of te energiek benadert. Zoals gezegd zijn paarden gevoelige dieren en houden ze vaak niet van plotse bewegingen.
Blijf praten. Ondanks dat je, je paard, vooral lekker paard moet laten en niet te veel moet vergelijken met mensen kan je wel tegen hem aanpraten. Praten helpt om zelf rustig te blijven en zo kan je paard zich focussen op jou in plaats van het enge voorwerp. Zo kan je hem het vertrouwen geven dat iets niet eng is.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Het is heel erg belangrijk om een band met je paard op te bouwen. Als je die band eenmaal hebt, dan zal je paard vrijwel alles voor je doen, zolang je hem of haar in zijn waarde laat natuurlijk. De eerste stap naar een goede band met je paard is vertrouwen.
Zo is het goed om te weten dat paarden kuddedieren zijn. De eigenschap van een kuddedier is dat hij niet alleen wil zijn. Ook vinden paarden het fijn om in de natuur te lopen en naar voedsel te zoeken. De kosten van het onderhoud, zoals de stalling, de hoefsmid, de dierenarts en de verzekering komen hier ook nog bij.
De meeste paarden en pony's hebben aan gras en hooi meer dan voldoende. Alleen als je erg veel arbeid van de dieren vraagt, hebben ze soms bijvoeding in de vorm van krachtvoer nodig. Paarden zijn echte dooreters. Ze zijn van nature ingesteld op een geleidelijke en langdurige opname van vrij laagwaardig gras.
Een paard zal hard en vol melodie hinniken als hij aan u wil laten merken waar hij is. Veel paarden doen dit naar hun eigenaren wanneer deze op stal aankomen. Een paard kan ook briesen, dit doet hij wanneer hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst.
Bedenk dat je paard dat doet omdat hij dat geleerd heeft van ons (in al die andere situaties). Het gedrag DICHTBIJ JE STAAN OF LOPEN komt WORDT NIET VEROORZAAKT door DOMINANTIE OF RESPECT.
Loswerken is letterlijk 'los' aan het werk zijn met je paard. In vrijheid dus. Bij voorkeur in eerste instantie in een ruimte van 15 bij 15 meter. Wanneer men er meer ervaren in wordt kan dit in principe naar iedere veilige ruimte uitgebreid worden.
Grondwerk is eigenlijk een heel algemeen begrip. In principe is grondwerk al het werk of training wat je met je paard op de grond doet, dus waarbij je er niet op zit.
“Als je een paard iets leert, dan zal hij dat voor vele jaren onthouden, zelfs als je in de tussentijd niet geoefend hebt”, zegt Lansade. “Dit betekent ook dat een paard slechte ervaringen niet makkelijk vergeet. Jaren later kan zo'n ervaring weer de kop opsteken.” De onderzoekers deden bij 26 paarden testen.
Met het pauzehokje vraag je het paard om te ontspannen als hij angstig of gestrest is. Door dit met de juiste timing toe te passen leer je het paard om te ontspannen als hij iets spannend vindt. Het paard krijgt dan even tijd om te verwerken en ontspannen, zodat je weer in rust verder kunt met de training.
Als het jonge paard voorbereid is op een leven met mensen door de basistraining voor driejarigen, kun je starten met grondwerk. Bij grondwerk maak je gebruik van de kaptoom en een longeerlijn. De longeerlijn is bevestigd aan de middelste ring van de kaptoom.
Als de oren een beetje slap opzij en naar achter staan, is het paard een beetje doezelig. En wanneer de oren plat in de nek staan kun je maar beter oppassen; het paard is dan erg kwaad en neemt snel maatregelen wanneer iets hem niet bevalt. Deze merrie staat te doezelen.
Wees als je paard gaapt ook alert op pijn!
Het kijken naar de buik, schrapen, rollen, en dus ook gapen kunnen tekenen zijn dat je paard koliek heeft. Paarden met maagzweren kunnen ook gaan gapen. Een maagzweer kan verschillende oorzaken hebben; stress, voeding, hoe het voer wordt opgenomen, training of medicatie.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.
Ze 'knuffelen' elkaar graag in de nek, op de schoft en langs de rug. Daar sturen de lichaamseigen sensoren de positieve gevoelens rechtstreeks naar de hersenen van het paard. Het aanraken van dit gebied, vooral bij de schoft, kalmeert. De hartslag daalt zelfs aantoonbaar.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.
Emotioneel afgestemd
Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.