De basisingrediënten zijn overal hetzelfde, maar toch kan de smaak een beetje variëren, aldus de woordvoerder. Aan een aantal zaken kan de producent niets doen. Zo beïnvloedt de temperatuur bij consumptie de smaak, net als de dingen die je erbij eet.
We produceren Fanta orange in heel Europa en de hoeveelheid sap kan verschillen van land tot land. De hoeveelheid sap in de verschillende landen komt meestal overeen met die van gelijkaardige producten die lokaal verkrijgbaar zijn, en met de lokale regelgeving.
De verschillen ontstaan doordat de hoeveelheid suiker per land verschilt.
Neem nu Spanje, een grote afnemer van Fanta Orange. De frisdrank heeft daar een diepere oranje kleur en smaakt anders dan bij ons. “Dat verschil wordt bepaald doordat Spanjaarden liever voor een intensere kleur en een zoetere smaak gaan.
Smaken anders
Dit betekent dus dat frisdrank van The Coca-Cola Company wél anders kan smaken. Dit komt mede doordat bepaalde ingrediënten in het ene land wel zijn toegestaan, en in het andere land niet. Daarnaast wordt de smaak dus aangepast aan de lokale voorkeur.
De ingrediënten van de Amerikaanse frisdrank verschillen enorm van die van frisdranken in Europa, voornamelijk vanwege Europese beperkingen op bepaalde chemicaliën die in eten en drinken mogen, maar ook vanwege regionale smaken . Hoe vaak heb je Europeanen immers horen zeggen dat Amerikaanse etenswaren en dranken te zoet zijn?
Over smaken en kleuren valt niet te twisten, maar is het jou al opgevallen dat Coca-Cola beter smaakt uit een glazen flesje dan uit een blik of een plastic fles? Dat komt omdat Coca-Cola reageert op het materiaal waarmee het is verpakt. Dat zegt Sara Risch, oprichter van consultingbedrijf Science by Design.
Het beste antwoord. Dat komt omdat ze de smaak aanpassen per land en soms per regio. Dit om in te spelen op de cultuur in een land of bepaalde gangbare smaak.
Malawi Fanta is verkozen tot de lekkerste ter wereld. Daarom proberen zoveel mensen het ook buiten het land te bemachtigen!
De huidige versie die in Italië wordt verkocht, bevat 12% sinaasappelsap. De Britse versie bevat 3,7% sinaasappelsap uit concentraat, volgens het recept. Griekse Orange Fanta bevat 20% sap uit concentraat . Coca Cola legt uit: "We produceren Fanta Orange in heel Europa en het sapgehalte kan per land verschillen.
Het verschil tussen Italiaanse Fanta en Amerikaanse Fanta zal je verbazen Kijk maar eens naar het kleurverschil. Ingrediënten van Italiaanse Fanta zijn water, sinaasappelsap uit concentraat, suiker, koolstofdioxide, citroenzuur, natuurlijke citrusaroma's, acaciagom en ascorbinezuur .
LadBible zegt dat het bij Fanta om suiker gaat. In het Verenigd Koninkrijk is het recept aangepast vanwege de "suikertaks", wat betekent dat de inhoud met een derde is verlaagd. Sinds 2017 heeft de hier verkochte Fanta een suikergehalte van 4,6 g per 100 ml. Voorheen was dat meer dan 5 g.
Nederlanders willen tegenwoordig liever niet teveel (kunstmatige) kleurstoffen in eten en drinken. Vandaar waarschijnlijk dat de Nederlandse Fanta lichter van kleur is.
Het is in die context dat het merk een blauwe drank voorstelt, beschikbaar in PET-flessen van 500 ml. Ze speelt in op de trend van frisdrank zonder suiker en van mensen die nieuwe smaken willen ontdekken. De hashtag die het merk lanceerde, nodigt de consument uit om de sma(a)k(en) van de blauwe drank te raden.
De suiker in frisdrank belast de alvleesklier en zorgt voor de aanmaak van vetten in de lever.Ook stimuleert frisdrank de aanmaak van buikvet en vetten in het bloed. Dit zijn allemaal factoren die het lichaam minder gevoelig maken voor insuline. Dit kan leiden tot diabetes type 2.
Fanta werd in Duitsland in 1940 ontwikkeld en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt door de Duitse bottelarij Coca-Cola.
De Britse Fanta krijgt zijn kleur van wortels, pompoenen en oranje fruit, terwijl de Amerikaanse versie zijn kleur ontleent aan kleurstoffen (rood 40 en geel 6).
Al met al gebruikt 50% van de frisdrankdrinkers in Duitsland Fanta . Dat betekent dat van de 95% die het merk kent, 53% het gebruikt.
De originele Duitse Fanta had een roodoranje kleur van de bieten en smaakte anders dan de hedendaagse Fanta Orange. De smaak veranderde tijdens de oorlog, afhankelijk van welke ingrediënten konden worden gevonden.
In andere Europese landen zijn de suikerniveaus echter anders aangepast , wat resulteert in een verscheidenheid aan Fanta-smaken in heel Europa. Spanje en Portugal hebben bijvoorbeeld vergelijkbare suikerniveaus als de Britse versie, maar Italiaanse Fanta bevat een stevige 11,8 g per 100 ml, wat het drie keer zoeter maakt dan de Britse variant.
De eerste smaak is een combinatie van bosbes, cassis en veenbes. De tweede is met pruim en granaatappel en de derde die was wel erg speciaal. Want voor de derde smaak werd een combinatie van tomaat en perzik gebruikt.
USA-soda drinks zijn er vaak in smaken die wij in Europa niet kennen zoals Root Beer of Cream Soda. De meest bekende Amerikaanse merken zijn Fanta, Pepsi, Mountain Dew, A&W, Coca Cola en Dr.Pepper.
Omdat glas een inert en natuurlijk materiaal is, zijn er geen chemicaliën die in de vloeistof kunnen lekken en de smaak van de cola kunnen beïnvloeden . Daarom is drinken uit een fles misschien wel de beste manier om de puurste Coca-Cola-smaak te krijgen.
Tot slot heeft de voedingsdeskundige nog een laatste advies wat betreft de cola-inname. Hoewel je lichaam prima in staat is om een glaasje op z'n tijd af te breken, moet je niet te grote hoeveelheden nuttigen. „Beperk het echt tot één à twee blikjes per week. ”
Zonder die barrière zou het aluminium kunnen corroderen (roesten) en de frisdrank een intense metaalachtige smaak geven . Deskundigen geloven dat het eigenlijk deze polymeercoating in het blikje is die de smaak van blikfrisdrank beïnvloedt en het een iets mildere smaak geeft vergeleken met frisdrank uit flessen.