Geef ze geregeld – één tot twee keer per week - een slokje water, maar ook niet meer dan dat. Bij te veel water gaat de bol rotten. Als de aarde lichtjes vochtig aanvoelt, doe je het goed. Extra voeding hebben bollen-op-pot niet nodig; alle maaltijden voor enkele weken groei en bloei zitten in de bol opgeslagen.
Als droge bol – de Hippeastrum komt ook als droge bloembol tot bloei. Ze kan zelfs zonder water of aarde bloeien. Leg ze op een mooie schaal of verwerk ze in een bloemstuk. Besproei ze af en toe met water of leg ze af en toe een poosje in een bak water.
Bloembollen-op-pot hebben behoefte aan voldoende water, dus geef ze 1 tot 2 keer per week wat water. Let erop dat je ze niet op een te warme plek in huis neerzet, want dat beperkt de bloeiduur.
Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht.
Hyacinten bollen geef je zo in mogelijk water. Zorg er wel voor dat ze niet uitdrogen maar extra water geven in de wintermaanden is niet nodig.
De hyacint staat voor vrede, macht en trots. Tips voor in de winkel: Hyacinten worden meestal droog aangeleverd, geef ze niet meteen water maar doe dit na 1 tot maximaal 2 dagen.
De bolbloem houdt van een vochtige grond, geef daarom 2x per week een scheutje water. Hyacinten en Muscari's te veel water geven is tijdens de groei niet aan te raden. De steel wordt dan te lang. Zodra de bloem bloeit kunt u 3x per week een scheutje water geven.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
De bloembollen van tulpen en (gewone) hyacinten kun je beter niet in de grond laten zitten. Als de bladeren zijn afgestorven en afgeknipt, kun je de bollen van deze planten uit de grond halen. Bewaar deze afgedekt in een doos, op een droge en koele plek. In het najaar kun je de bollen weer in de grond zetten.
Laat je de bollen nadat je ze gekopt hebt in de grond zitten, dan heb je kans dat ze het volgende jaar weer bloeien. De grond waar de bol in zit is eigenlijk net iets te koud. Hierdoor krijgt de bol niet de juiste temperatuurbehandeling en worden de bloemen vaak kleiner en dunner.
Voor een goede beworteling is het van belang dat de grond luchtig is en niet lang nat blijft (drainage). Te natte grond zorgt dat de bollen verstikken en verrotten. Bloembollen prefereren in het algemeen een licht humeuze grond. Zware (klei) grond kan verschraald worden met scherp zand (3 delen zand op 1 deel klei).
Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
In het najaar, tussen september en december, is het tijd om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten, als voorbereiding op een kleurig voorjaar. Oktober is een ideale maand; dan hebben ook de vroegbloeiende soorten zoals krokussen nog voldoende tijd om uit te lopen in het komende voorjaar.
Er bestaan een paar bloemen die weinig water nodig hebben. Hierbij kan je je oriënteren aan de bloeiende planten en bomen. Zo hebben bijvoorbeeld rozen vanwege hun diepgaande wortels weinig water nodig. Ook lavendel, bougainvillea en zonnebloem kunnen goed met droogte omgaan.
De amaryllisbol heeft zó veel kracht in de bloembol zelf dat deze zonder water of aarde kan bloeien. Leg de bollen eventueel voor gebruik eerst een nacht in een emmer water en leg de bloembollen daarna in een mooie schaal.
In het begin zal uw Amaryllis niet zoveel water vragen, maar houd haar toch in de gaten en geef water als u ziet dat de grond droog wordt. Vooral als ze op of dichtbij de kachel staat kan de grond snel droog worden. Ook als u nog geen groei ziet houden de wortels ervan om in een vochtige grond te staan.
Tips voor de verzorging van voorjaarsbollen op pot
Als de aarde lichtjes vochtig aanvoelt, doe je het goed. Extra voeding hebben bollen-op-pot niet nodig; alle maaltijden voor enkele weken groei en bloei zitten in de bol opgeslagen. Zet bollen-op-pot op een lichte plek, met bij voorkeur ochtend- of avondzon.
Bloembollen haal je uit de grond als ze volledig uitgebloeid zijn en het blad en de steel helemaal afgestorven zijn. Schep ze voorzichtig uit de grond en veeg de aarde van bol af. Spoel ze niet af met water! Aan de onderkant van de uitgebloeide bloembollen zie je vaak nieuwe bolletjes ontstaan.
Zo diep moet je lentebollen planten om zeker bloemen te krijgen. Bloembollen planten, hoe diep moet dat? Plant je ze te diep of juist niet diep genoeg, dan krijg je uiteindelijk vooral veel blad maar geen bloemen. Of ze komen zelfs helemaal niet op!
Grote (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine (2,5 - 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard want dan beschadigen ze. Grote hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine 3 tot 7 centimeter.
Aan het einde van de winter bloeien al de eerste voorjaarsbloemen. Zij hebben hun eigen voedsel bij zich. Dat zit in de bol. In zes weken groeit er een bloem uit de bol.
De meeste tulpen en hyacinten behoren tot de gecultiveerde soorten. Zolang het blad en de stengel nog groen zijn, moet je die niet afknippen, maar laat je het loof helemaal afsterven. Dat vinden velen lelijk, maar het is echt beter. Je kunt de bloem wel afknippen, maar de rest laat je zitten.
De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten. Het jaar erop komen ze weer terug.
Hyacinten kunnen meerdere jaren bloeien. Daarom laat je de bol nadat de bloemen uitgebloeid zijn in de grond. Je laat de bloem volledig verwelken en knipt niks af.