Fastfoodketens als McDonald's en FEBO zijn vastbesloten om zich aan de nieuwe coronaregels te houden die zaterdag ingaan. Bezoekers die binnen iets komen eten of drinken moeten dus een geldig coronatoegangsbewijs via de QR-code laten zien.
De Nederlandse QR-code
De controleur ziet bij een Nederlandse QR-code slechts minimale gegevens op zijn of haar scherm: bij een groen scherm: persoon beschikt over een geldig bewijs voor 1G-toegang, of. bij een rood scherm: persoon beschikt niet over een geldig bewijs voor 1G toegang.
Dit komt omdat de fastfoodketen te maken heeft met een personeelstekort. Een medewerker vertelde aan Dtv Nieuws dat er vorige week vrijdag en zaterdag zelfs besloten werd al om 18.30 uur dicht te gaan. Zolang er een personeelstekort blijft, kan het restaurant niet langer open dan tot 20.00 uur.
Anders ligt dit bij McDonald's. Wie naar een vestiging gaat, moet bij de entree een geldige QR-code laten zien als ze in de fastfoodzaak komen. Opvallend is dat gasten deze ook moeten tonen als ze op het terras zullen zitten, terwijl het kabinet terrassen had vrijgesteld van de verplichte check.
Fastfoodketens als McDonald's en FEBO zijn vastbesloten om zich aan de nieuwe coronaregels te houden die zaterdag ingaan. Bezoekers die binnen iets komen eten of drinken moeten dus een geldig coronatoegangsbewijs via de QR-code laten zien. Maar hoe die controle wordt aangepakt, verschilt per bedrijf.
Als QR-codes gedeeld worden op internet of via social media kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze QR-codes blokkeren. De QR-codes zijn dan geen geldig coronabewijs meer. Het is strafbaar om QR-codes te delen.
Geldigheid vaccinatiebewijs: QR-code verloopt na 270 dagen
Na deze 270 dagen kunnen mensen de QR-code van hun vaccinatiebewijs niet meer gebruiken om te reizen in Europa. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt er sinds 6 april 2022 geen maximale geldigheid voor de basisserie van 270 dagen binnen de EU.
Om drukte in het ziekenhuis te voorkomen, gelden speciale maatregelen. Een daarvan is dat bezoekers voor patiënten op de verpleegafdeling en de reguliere IC/MC een speciale QR-code nodig hebben om toegang te krijgen tot de verpleegafdeling of de IC/MC.
Het is verstandig om je te houden aan het interval van 3 maanden tussen de laatste prik van de basisserie en de boosterprik, en niet te lang te wachten met de booster. Het is namelijk zo dat de bescherming kan afnemen na enkele maanden.
Ga dan naar www.coronacheck.nl/print en maak opnieuw een vaccinatiebewijs. Je boosterprik wordt dan ook in je papieren bewijs verwerkt. Voor iedere prik ontvang je een aparte internationale QR-code met de datum van die prik.
Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar toegang mogelijk: in alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en.
Check waar je zonder Coronapas terecht kunt op Keuzevrijbijmij.nl. Keuzevrijbijmij.nl wordt hét digitale platform waarop je winkels, artsen, bedrijven, scholen en andere dienstverleners of organisaties vindt waar je altijd welkom bent. Ook zonder test of vaccin.
Ergens bier drinken of wat eten in de hoofdstad kan dus makkelijk zonder QR-code. Bij een steekproef van Het Parool vroeg 63 procent van de 120 cafés en restaurants niet om een coronapas, schreef de krant deze maand.
Het kabinet heeft aangekondigd dat het coronabewijs per 23 maart in Nederland niet meer in gebruik is. In de CoronaCheck-app zijn alle Nederlandse bewijzen vanaf dat moment niet meer zichtbaar.
ZWEDEN. Zweden, het eerste land ter wereld waar je binnenkomst zonder een QR code, zonder een test en ook zonder vaccinatiebewijs. Een land zonder inreisbeperkingen. In het land zelf worden nog wel de basisregels gehanteerd.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Een QR-code die bewijst dat je corona hebt gehad, gevaccineerd bent of onlangs een negatieve test hebt gedaan. Het was al verplicht in de horeca en op evenementen, maar vanaf 6 november geldt de regel ook voor amateursportclubs en op terrassen. Waar de code niet nodig is: wegrestaurants.
Zo lieten Burgers' Zoo, Apenheul en het Openluchtmuseum eerder al weten . Al kan het zijn dat horecagelegenheden in de parken waar niet afgehaald kan worden, wel verplicht zijn om de codes te scannen. Maar ook kermissen, kleinere pretparken, klimbossen en buitenspeeltuinen gelden als doorstroomlocatie.
Vanaf 25 september 2021 is het verplicht om je te laten vaccineren of te testen voor je toegang verkrijgt tot de horeca. Een groot deel van de horeca ondernemers zijn het hier niet mee eens, men heeft hier geen personeel voor klaar staan en wil niet voor politie agent te hoeven spelen in hun eigen zaak.
Via de app en website van CoronaCheck kunt u een officieel vaccinatiebewijs regelen. Het kaartje of papier met de bevestiging van uw vaccinatie dat u meekrijgt is geen officieel vaccinatiebewijs. Het gele boekje is in Nederland ook geen officieel bewijs.
Herstelbewijs 180 dagen geldig
Uw herstelbewijs is na 180 dagen na uw positieve coronatest niet meer geldig. Voor een geldig coronabewijs moet u dan 1 prik halen.
In de Duitse deelstaat Nedersaksen geldt vanaf vandaag de 2G-plus-regel, wat inhoudt dat gevaccineerde en van corona genezen mensen alleen met een negatief testbewijs toegang krijgen.
Vaccinatiebewijs maken via CoronaCheck
U kunt via de CoronaCheck-app een digitaal coronabewijs maken. Of op CoronaCheck.nl een papieren vaccinatiebewijs printen. Dat bewijs kunt u bijvoorbeeld gebruiken om te reizen.
U kunt met een Nederlands vaccinatiebewijs reizen (DCC) als u een booster krijgt in Nederland. Dit kan alleen met een bewijs van een afgeronde basisserie in het buitenland.