In tegoed hebben en tegoed houden betekent tegoed 'nog te verwachten, op te eisen, te vorderen'. Volgens de officiële spelling is tegoed hebben en tegoed houden juist. Officieel is het dus: Mijn zus heeft nog tien euro van me tegoed.
Tekort, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'hoeveelheid die ontbreekt, nadelig saldo'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een tekort, het tekort. Het tegengestelde van het tekort is het teveel. Er is ook een groot tekort aan huisartsen.
d.w.z. volop genieten (van iets), zijn hart ophalen.
Tegoed, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'positief saldo'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een tegoed, het tegoed. Het tegoed wordt volgende week op uw rekening gestort.
Wanneer is tenslotte juist en wanneer ten slotte? Ten slotte is juist als 'tot slot' bedoeld is. Tenslotte (zonder spatie) heeft de betekenis 'per slot van rekening'. Tenslotte is juist als 'welbeschouwd, per slot van rekening, immers' bedoeld is.
Juist is: 'Die heeft te veel gegeten. ' Als te veel 'meer dan nodig' betekent, staat er een spatie tussen te en veel. Als het teveel 'het overschot' betekent, is het wél één woord.
Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
Je wilt en je wil zijn allebei correct.
In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn kunnen en zullen: je kunt / je kan, je zult / je zal.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden.
De correcte spelling is zo nodig, in twee woorden.
Als onder in gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. In is dan een voorzetsel en onder een bijwoord bij dat voorzetsel. De vaas staat onder in de kast.
Weleens en wel eens zijn allebei correct in de betekenissen 'soms', 'ooit, wel een keer', 'heel graag'. Een kleine vonk ontsteekt weleens / wel eens een grote brand.
Dat hangt van de betekenis af. Ten slotte betekent 'tot slot' en tenslotte betekent 'welbeschouwd', 'uiteindelijk' of 'per slot van rekening'. Je bent tenslotte maar één keer jong. Ten slotte zei hij niets meer.
Ten minste, in twee woorden, heeft de letterlijke betekenis 'minstens, op z'n minst'. Om die klus te klaren heb ik ten minste drie uur nodig. Daarvoor heb je een meerderheid van ten minste twee derde van de stemmen nodig.
Wanneer is tenminste juist en wanneer ten minste? Tenminste als één woord betekent 'althans, in ieder geval'. Ten minste als twee woorden betekent 'op z'n minst, minstens'. Als tenminste 'althans, in ieder geval' betekent, is het één woord.
Als achter in gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. In is dan een voorzetsel en achter een bijwoord bij dat voorzetsel. Je wandelschoenen liggen achter in de auto.
Als vlak bij niet met een zelfstandig naamwoord, een persoonlijk voornaamwoord of met er gecombineerd wordt, schrijven we de combinatie in één woord. Vlakbij is dan een bijwoord van plaats. De vaas staat vlakbij. Het rapport ligt vlakbij.
I vrijdagavond bijwoord op de avond van de vrijdag Voorbeeld: `Kun je vrijdagavond ook komen?` II de vrijdagavond zelfst. naamw.
In Nederland is het woord nagenoeg onbekend. Afhankelijk van de bedoelde betekenis kunnen in het hele taalgebied de volgende synoniemen gebruikt worden: zo nodig, indien nodig, desgewenst, eventueel, in voorkomend(e) geval(len) of in dat geval.
Zo nodig en zonodig
Zo nodig betekent heel nodig; indien nodig (Hij moest weer zo nodig naar het toilet. Zo nodig wordt er geweld gebruikt). Zonodig betekent zoals altijd (Hij moest weer zonodig grappig doen).
In het Standaardnederlands is alleen iets nodig hebben correct. Iets is dan het lijdend voorwerp bij nodig hebben: Ik heb een schroevendraaier nodig. Hij heeft hulp nodig.
Is het stagelopen of stage lopen? De juiste spelling is stage lopen, met een spatie. Hoewel het in de praktijk vaak aan elkaar wordt geschreven, is er geen enkel naslagwerk dat stagelopen als één woord vermeldt. Ook de vervoegde vormen zijn met een spatie.
Hoe lang wordt los geschreven als het een lengte of afstand aanduidt ('van welke lengte'). Als één woord verwijst hoelang naar een tijdsduur ('van welke tijdsduur, gedurende welke periode'). In de uitdrukking tot hoelang ('tot wanneer') is hoelang ook één woord.