Vrouwen die zwanger worden na een behandeling voor PCOS, hebben een iets grotere kans op een miskraam. Dit is niet te beïnvloeden.
Wanneer je PCOS hebt, is het een stuk lastiger om zwanger te worden. Je eisprong blijft immers vaak uit, waardoor je verminderd vruchtbaar bent. Er zijn een aantal behandelingen die je eisprong stimuleren en de kans op een zwangerschap vergroten.
PCOS: verminderd vruchtbaar
Ongeveer 30% van de vrouwen met PCOS raakt spontaan zwanger zonder behandeling. Normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele follikels (ook wel eiblaasjes genoemd) in de eierstokken, waarvan er meestal maar één verder groeit en tot ovulatie (eisprong) komt.
PCOS is erfelijk, maar komt in families met het erfelijke gen vaker voor dan in andere families met dit gen. Overgewicht speelt hierbij een belangrijke rol. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen meer symptomen wanneer er ook sprake is van overgewicht. De exacte oorzaak van PCOS is onbekend.
Vrouwen met PCOS hebben mogelijk een verhoogde kans om op latere leeftijd last te krijgen van onder andere suikerziekte, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Op jonge leeftijd is er een verhoogde kans op kanker van het baarmoederslijmvlies (endometriumcarcinoom).
Er bestaat geen 'genezing' voor PCOS, maar de symptomen en gezondheidsrisico's kunnen wel worden beperkt. Vaak bestaat de behandeling eenvoudigweg uit het voorschrijven van de anticonceptiepil, waarbij bloedingen kunstmatig kunnen worden opgewekt.
Het eten van ontstekingsremmende voeding kan daarom de risico's bij PCOS verminderen. Denk hierbij aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals kurkuma, knoflook, rood fruit zoals blauwe bessen en frambozen, bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, noten, avocado, broccoli, tomaten en groene thee.
Over afvallen bij PCOS wordt veel geschreven. Men adviseert dit vanwege de voordelen van afvallen op PCOS. De klachten van PCOS kunnen minder worden door iets af te vallen. Door 5 tot 10% af te vallen lijkt het gehalte van veel hormonen in het bloed te verlagen zoals bijvoorbeeld insuline en testosteron.
Zuivel kan een negatieve invloed hebben op de hormoonhuishouding, want het kan via het hormoon IGF-1 (insuline growth factor 1) dat in melk zit het insuline gehalte laten stijgen.
PCOS is niet te genezen. Op dit moment is er helaas geen remedie voor PCOS. Voor bijna alle vrouwen is dit moeilijk te accepteren. Wel is het zo dat je de symptomen onder controle kan krijgen door medicijnen, gezonde voeding en voldoende beweging.
Erfelijkheid: vrouwen van wie de moeder of zus PCOS heeft, hebben een hogere kans PCOS te krijgen. Vrouwen kunnen PCOS ook krijgen via de vader. Deze mannen hebben dan symptomen, zoals insulineresistentie en overgewicht.
Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) heeft u geen eisprong of minder vaak. U wordt niet elke maand ongesteld, soms maanden niet. Uw eierstokken maken te veel mannelijke hormonen. U kunt meer last van puistjes hebben en veel haar op uw lichaam.
In de normale situatie zien we tot halverwege de cyclus met een inwendige echoscopie in elke eierstok 3 tot 8 eiblaasjes. Bij PCOS zijn er vaak (niet altijd) meer dan 19 eiblaasjes per eierstok te zien.
Onregelmatige of geen menstruaties (minder dan 8 menstruaties per jaar) Polycysteuze eierstokken: met de echo worden meer dan 12 blaasjes per eierstok gezien. Verhoogd mannelijk hormoon en/of de symptomen die daarbij kunnen horen, zoals acné en overbeharing volgens een mannelijk patroon.
Wanneer een cyste bij een eierstok ontstaat kan dit ervoor zorgen dat zwanger worden wordt bemoeilijkt. Daarnaast kan littekenweefsel ervoor zorgen dat er vergroeiingen of verklevingen ontstaan bij je baarmoeder. Ook dit kan voor verminderde vruchtbaarheid zorgen.
Suppletie van vitamine D verbetert de ovulatie en de bevruchting bij vrouwen met PCOS. Mineralen zink en magnesium zijn ook vaak aan de lage kant. De suppletie van beiden heeft een positief effect bij vrouwen met PCOS.
Om PCOS vast te stellen, vindt er meestal bloedonderzoek en echoscopisch onderzoek plaats. Door middel van inwendige echoscopisch onderzoek (een echo via de vagina) kunnen de eierstokken worden beoordeeld op het voorkomen van meerdere eiblaasjes.
8 van de 10 vrouwen met PCOS krijgen door medicijnen een eisprong. 4 van deze vrouwen worden zwanger binnen 6 maanden. Bij de andere 4 duurt het langer. 2 van de 10 krijgen geen eisprong en worden dus ook niet zwanger.
Bij vrouwen met PCOS geldt het advies om zo min mogelijk koffie te drinken en ook het gebruik van (sterke) zwarte en groene thee (met theïne) en pure chocolade te beperkten i.v.m. de cafeïne die deze producten bevatten.
Lange tussenperiodes kunnen leiden tot abnormale cellen die zich opbouwen in de baarmoeder. Twee tot vier cycli per jaar is de aanbeveling om dit te voorkomen. Medicijnen zoals een lage dosis anticonceptiepil, progesteron en metformine kunnen worden voorgeschreven worden om het menstruele bloeden te reguleren.
In de normale menstruatiecyclus treden ongeveer dertien menstruaties op per jaar, bij PCOS minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties wordt dus langer dan vijf tot zes weken (oligomenorroe) of de menstruatie blijft gedurende een half jaar of langer weg (amenorroe).
Haaruitval (alopecia) dient met medicatie behandeld te worden. Het lokaal gebruik van Minoxidil kan effectief zijn bij een milde vorm van haaruitval. Dit middel werkt echter niet bij iedereen. Een tweede optie is het gebruik van anti-androgenen, deze gaan de werking (niet de productie) van androgenen verminderen.
Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die niet aan PCOS lijden gemiddeld 1868 calorieën per dag nodig hebben, tegenover 1445 calorieën voor vrouwen met PCOS. Het nadeel is dat wanneer je lijdt aan PCOS, je juist meer trek hebt en meer zin hebt in bepaalde dingen.