Mijn gatenplant 'huilt': Als je gatenplant 'tranen' van waterdruppels aan de randen van zijn blad krijgt, heeft hij te veel water gekregen. De grond is te nat. Geef alleen water als de grond genoeg is uitgedroogd. Laat overtollig water weglopen.
's Nachts sluiten kamerplanten hun poriën, maar blijven de wortels wel nieuw water opnemen. Hierdoor kan er te veel water in je plant terecht komen, waardoor er een soort overdruk ontstaat. Om dit op te lossen perst de kamerplant het water naar buiten in de vorm van druppels, waardoor een blad dus 'huilt' of druppelt.
Kun je iets doen tegen dit druppelen? Axel: “Je kunt het proberen te voorkomen door te zorgen dat er geen overdruk aan water in de plant kan ontstaan. Simpel gezegd: geef minder water. Het kan ook helpen om wat vaker kleinere hoeveelheden water te geven, in plaats van in één keer een hele plens.
Wat is de oorzaak van een druppelende monstera? Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Guttatie voorkomen
Het belangrijkste is dat je goed in de gaten houdt dat je de plant niet te veel water geeft. Merk je dat de plant er veel last van heeft? Geef hem dan iets minder water. Vaak ligt de verdamping via het blad 's nachts even stil, onder andere door de koudere temperatuur.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Kan het kwaad? Voor de planten zelf is het niet schadelijk, u kunt het enigszins vergelijken met zweten. Het kan in sommige gevallen een indicatie zijn dat u teveel water geeft en de plant lost dat dan zo op.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Planten nemen water, en mineralen, uit de grond op met hun wortels. Toch begint die wateropname bij de bladeren. Bladeren verliezen water door transpiratie, een soort 'zweten' van de plant. Als de lucht rondom een blad droog wordt, verdampt er water uit het blad.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels, ook wel guttatiedruppels genoemd, hebben soms opvallende kleuren. Kaaszwam (foto: Menno Boomsluiter)Na een flinke regenbui is de natuur nat en hangen er overal druppels.
Soorten huilende planten
Het klinkt gek, maar bij sommige planten kun je het zogenaamde huilen haast niet voorkomen. Sterker nog: het hoort dan gewoon bij de plant. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie.
Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk.
Monstera of Gatenplant (Philodendron) Drakenplant of Drakenbloedboom (Dracaena) Treurvijg (Ficus benjamina) Gerbera (Gerbera jamesonii)
Waarom maakt mijn Monstera geen gaten in de bladeren? De voornaamste reden waarom er geen gaten, of fenestraties, in de bladeren van je Monstera verschijnen en het blad ook klein blijft is een te kort aan daglicht. De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken.
Stekken doe je door een stukje van de plant af te knippen en dat stukje in het water te zetten of in de aarde, zodat het stukje plant wortels kan ontwikkelen en daarna uit kan groeien tot een nieuwe plant.
Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen.
Water en koolzuurgas worden met behulp van licht omgezet in suikers en zuurstof. Deze suikers gebruikt de plant, als energiebron, voor de groeiprocessen. Zonder water is fotosynthese onmogelijk en is er dus geen groei.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
De Monstera kan flink hard groeien met wat extra liefde, dus is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Eens in de twee jaar ongeveer is meestal voldoende.
Monstera's groeien betrekkelijk snel. Dit betekent dat het altijd een goed idee is om een pot te nemen die iets groter is dan zijn wortels nu zijn. Dit geeft de plant veel ruimte om te groeien. Als je monstera het goed doet en consequent groeit, moet je hem ongeveer om de twee jaar verpotten.
De gatenplant is een luchtzuiverende plant, maar ook giftig. Niet voor mensen gelukkig. De stengels en bladeren van de gatenplant zijn alleen giftig voor huisdieren.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
Is de Monstera giftig? Ja, de Monstera is erg giftig voor katten en honden (dodelijk) en kleine kinderen. Daar waar sappen van de Monstera in aanraking zijn geweest met huid en slijmvliezen, kunnen irritatieplekken en zwellingen ontstaan.