Witlof, radicchio, bier, koffie, pure chocolade of grapefruit, allemaal bittere elementen die je in de keuken goed kunt gebruiken.
Grapefruits en pomelo's, witlof, artisjokken en rucola, koffie en cacao zijn voorbeelden van voedingsmiddelen met bitterstoffen. Bittere stoffen, ook in de vorm van bitterstoffen, worden in de geneeskunde gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsklachten.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Aromatische bitterstoffen zijn afkomstig van de gedroogde planten: basilicum, bonenkruid, rozemarijn, kleine tijm, tijm en verder ook in absintalsem, kalmoes, Curcuma longa, grote engelwortel, lavas, galangal, anijs, karwij, venkel, koriander, dille.
Kruiden met veel bitterstoffen zijn peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, rooibos en mariadistel. Wat fruit betreft, bevat al het rode fruit veel bitterstoffen net als grapefruit, appels, peren, ananas en mango's.
Een bitter (ook wel kruidenbitter of bittertje) is, net zoals jenever en brandewijn, een drank op basis van neutrale alcohol. Bekende bitters zijn Fireman en Jagermeister. De meeste bitters bevatten 15-30% alcohol en worden aangezoet met een beetje suiker.
Bitter is 1 van de 5 basissmaken (naast zoet, zout, zuur en umami) die door de tong waargenomen kunnen worden. Onder andere witlof, gember, rucola, kurkuma, dille en grapefruit hebben een bittere smaak.
Recent onderzoek aan de Universiteit van Miami wijst uit waarom: naast de vier primaire smaken zoet, zout, zuur en bitter bestaat er nog een vijfde smaak: umami. Wat je ruikt en proeft, bepaalt hoe iets smaakt.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Het besmeren van de boterhammen (of crackers, rijstwafels) met boter is juist erg gezond! Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal.
Een bitter is een alcoholische drank die traditioneel gebruikt werd als medicijn. Drankjes die in de categorie bitter vallen worden gekenmerkt door een bittere smaak, waar uiteraard ook de naam vandaan komt. Een veel gebruikte toepassing was om maagkwaaltjes mee te bestrijden.
Een grapefruit kan behoorlijk bitter zijn. Je kunt de vrucht zoeten met suiker, maar ook zout maakt de vrucht zoeter. Niet iedereen vindt de bittere smaak van grapefruit lekker. Daarom voegen veel mensen suiker aan de vrucht toe.
Sommige bittere voedingsmiddellen bevatten beschermende fytonutrienten, dit zijn stoffen, die ontzettend veel gezonde effecten hebben voor het menselijk lichaam. Een stof die bijvoorbeeld in onwijs veel kruisbloemige groenten voorkomt is SULFORAFAAN. Dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant.
De smaakbeleving van bitter is genetisch bepaald en is voor iedereen anders. Elk van onze smaakreceptoren wordt gecodeerd door een gen in ons DNA; de mate waarin een gen tot uiting komt, verschilt van mens tot mens. Toch kunnen we volgens de studenten ook aan heftige smaken wennen.
Zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet zijn de zeven smaken die je wilt gebruiken in de keuken.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de mens naast de basissmaken zoet, zuur, zout , bitter en umami, een zesde smaak kan onderscheiden. Het gaat om koolhydraten die we aantreffen in brood, aardappelen, pasta en rijst.
Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de zoute en zoete smaken. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij veel glutamaat bevatten, zoals tomaten, champignons, vlees, erwten, belegen kaas en zeewier.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Het drinken van een glas warm water met citroen in de ochtend activeert de thermogenese of warmteproductie in het lichaam, waardoor we sneller vet zullen verbranden. Gember versnelt de stofwisseling en is daardoor een prima vetverbrander.
Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Bitters worden vaak ook kruidenbitters genoemd en zijn onder de drankengroep minder bekend dan onder de bekende merken, naast natuurlijk de oer-Hollandse Beerenburg, die hier toebehoren zoals Jägermeister en Schrobbeler.
Inwendig gebruik
Zweeds kruidenbitter is sterk bloedzuiverend; het ruimt overtollige stofwisseling afvalproducten op door de grote uitscheidingsorganen lever, nieren en darmen aan te zetten tot deze opruimactie. Ook goed te gebruiken voor een detox-kuur.
Likeuren en kruidenbitters worden gemaakt door inhoudsstoffen van plantendelen in alcohol te laten oplossen. De twee bekendste manieren om alcoholoplossingen te maken zijn destillatie en maceratie.