Portugal staat op de 3e plaats in Europa en op de 12e plaats in de wereld als het gaat om het vangen van de meeste haaien en roggen, ongeveer 1,5 miljoen exemplaren per jaar, waarvan de helft bedreigde soorten zijn, waarschuwt de milieuvereniging ANP / WWF.
De soorten die we het vaakst vangen tijdens de haaienvisserij in Albufeira zijn de makreelhaai, blauwe haai en de hamerhaai.
In Europa komt de haai voor in de Middellandse Zee voornamelijk rond Italië, de Franse kust van de Languedoc en rondom de grotere eilanden, en verder oostelijk tot in de Adriatische Zee (zij het sporadisch), daarnaast in de Golf van Biskaje (ook langs de Franse kust tot aan de punt van Bretagne).
Waar leven haaien? Haaien leven in alle oceanen. Sommige blijven dicht bij de kust en leven in ondiepe wateren, andere geven de voorkeur aan de diepere wateren in het midden van de oceaan.
Portugal is wellicht de meest diverse duikbestemming van Europa. Met een lange Atlantische kustlijn wordt er gedoken op locaties in het hele land. Naast het vasteland trekken duikers massaal naar de Portugese eilanden, waaronder Madeira en de Azoren.
Langs de gehele zuidwest kust zijn er goede snorkelplekken te vinden (in de strook tussen Albufeira en Sagres). De zuidoost kust wordt vooral gekenmerkt door brede zandstranden. De zuidwest kust daarentegen is rotsachtiger en daar vind je meer beschutte baaien. Hier kun je beter en leuker snorkelen.
De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden.
Ballina, Australië
Overal in de wateren rond Australië leven haaien, maar de meeste dodelijke aanvallen gebeuren in New South Wales, waar volgens de International Shark Attack File 228 aanvallen hebben plaatsgevonden sinds 1700.
Voor het eerst in decennia is er weer een witte haai of mensenhaai gespot in de buurt van de Spaanse Balearen. Dat zegt Alnitak, een centrum voor marineonderzoek op Facebook.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
Herten, geiten, wilde zwijnen, konijnen en hazen zijn weer meer algemeen in Portugal. Ook komt er in Portugal de Egyptische mongoeste, vossen en dassen voor. In de zee rondom Portugal komen aardig wat diersoorten voor. Vooral rond de Azoren komen dolfijnen en walvissen voor.
De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang.
De mens is namelijk geen natuurlijke prooi voor de haai en men neemt aan dat haaien alleen mensen aanvallen wanneer zij zich bedreigd voelen of indien zij de mens verkeerdelijk aanzien voor een zeehond.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Een haai heeft namelijk vlijmscherpe tanden! Een haai kan zich ook bedreigd of uitgedaagd voelen. Hij is namelijk erg gevoelig voor bewegingen in het water. De haai is bang en probeert zichzelf te verdedigen door te bijten.
Kas. Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.
Volgens Greenarea worden regelmatig witte haaien, ook wel Great White Shark, in de regio van Al Hoceima gesignaleerd. De witte haai is volgens de medium niet gevaarlijk en valt mensen alleen aan wanneer het zich bedreigd voelt.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
Snorkelen in Albufeira is geschikt voor de hele familie. Mocht je niet persé willen snorkelen, blijf je gewoon lekker chillen op de boot. Kortom, snorkelen in Albufeira is de ideale boottocht naar de must-see plekken aan de kustlijn van Albufeira en een leuke manier om de onderwaterwereld te ontdekken!
Haaien. De Middellandse Zee herbergt vele soorten haaien, waaronder grote soorten waarvan bekend is dat ze mensen in andere delen van de wereld aanvallen. Ze worden echter zeer zelden dicht bij de kust gezien en er zijn geen meldingen van aanvallen van haaien nabij Kreta.
De meest voorkomende haaiensoorten aan onze kusten zijn de doornhaai, de haringhaai en de hondshaai. In 1937 zou er een hamerhaai gesignaleerd zijn bij Denemarken maar dat bleek een verzinsel.