Vanaf nu mag iedereen met een rijbewijs B 'een voertuig van speciale constructie voor industrieel gebruik' op de openbare weg besturen bij verplaatsingen tussen bouwplaatsen. Het gaat bijvoorbeeld om een bulldozer of een graafmachine.
De bestuurder van een terberg of bulldozer, heftrucks of hoogtewerkers moet over een rijbewijs beschikken en bij zich hebben van minimum categorie B (afhankelijk van de maximum toegelaten massa). * rijbewijs C als de HTM hoger is dan 7500 kg.
Wanneer je bijvoorbeeld in je eigen tuin aan de slag wilt gaan met grondverzet werkzaamheden, hoef je geen rijbewijs te hebben. Wanneer je echter op de openbare weg wilt rijden is een T-rijbewijs wel noodzakelijk.
Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.
Heb je een rijbewijs nodig om een heftruckcertificaat te kunnen halen? Om een heftruckcertificaat te kunnen halen, heb je geen rijbewijs nodig. Wel is het zo dat je een T-rijbewijs (tractorrijbewijs) moet hebben als je wilt rijden met een heftruck die breder is dan 1,30 met en/of de heftruck een aanhangwagen heeft.
De Arbowet verplicht de werkgever om personen (werknemers) die werken met interne transportmiddelen met een eigen aandrijving, zoals de meeneemheftruck (in de volksmond ook wel kooiaap, moffett, manitou of Kinglifter genoemd), voldoende instructie te geven.
Op dit moment werkt de overheid aan het nieuwe Nederlandse Reglement rijbewijzen; de richtdatum voor invoering is 1 juli 2023. In de regeling wordt opgenomen dat bestuurders met een B-rijbewijs ook een elektrische bestelwagen mogen besturen met een totaalgewicht tot 4250 kg.
Als je geboren bent voor 1 oktober 1982 mag je zonder rijbewijs de openbare weg op met een landbouwvoertuig. Ben je jonger? Dan heb je een gepast rijbewijs nodig. Voor het uitvoeren van land- en bosbouwactiviteiten volstaat een G-rijbewijs.
Kopen of doorlopen? Het voordeel van zo'n Unimog is dat je deze met een gewoon rijbewijs B mag besturen, dus je hoeft geen extra euro's tegen een speciaal rijbewijs te gooien.
Zodra je met de verreiker gebruik maakt van de openbare weg, ben je verplicht een T-rijbewijs te hebben.
Er zijn twee manieren om een motorrijbewijs te halen. Rechtstreeks en via de getrapte manier. Rechtstreeks A1, A2 of A halen is afhankelijk van de leeftijd, geslaagd zijn voor het motortheorie-examen en of je een autorijbewijs hebt. Om op de zwaarste categorie motoren te mogen rijden is rijbewijs A nodig.
Wanneer een bouwarbeider een graafmachine, verreiker of heftruck bestuurt met een MTM van meer dan 3,5 ton, moet hij in principe een rijbewijs C hebben.
Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel trekker rijbewijs). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
Voor het besturen van land- en bosbouwvoertuigen en mobiel landbouwmaterieel op de openbare weg is een specifiek rijbewijs vereist: het rijbewijs geldig voor categorie G.
Maximale MTM: 20 ton.
Het rijbewijs ligt meestal 5 tot 6 werkdagen na de aanvraag voor je klaar. Een aantal gemeenten houdt een proef, waarbij je een rijbewijs digitaal kunt aanvragen als je een rijbewijscategorie erbij krijgt. Meer informatie hierover vind je op de site van de RDW.
Iedereen die na 1 juli 2015 zijn B-rijbewijs heeft behaald of zal behalen, moet wel apart een T-rijbewijs behalen voor voertuigen van de categorie T. Dat geldt dus ook voor 16- en 17-jarigen. Iedereen die een C-rijbewijs heeft behaald of zal behalen, mag voertuigen van categorie T (blijven) besturen.
Na 5 werkdagen is uw rijbewijspasje klaar. U heeft maximaal 3 maanden de tijd om het pasje op te halen. Dit moet u persoonlijk doen. In een aantal gemeenten bestaat de mogelijkheid om het rijbewijs thuis te laten bezorgen.
Wilt u met een land- of bosbouwvoertuig rijden? Of met een voertuig ingeschreven als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine? Dan hebt u een rijbewijs G nodig.
Voor het halen van uw rijbewijs T doet u theorie- en praktijkexamen bij het CBR. Vanaf 15,5 jaar mag u theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag u praktijkexamen doen. Als u rijbewijs categorie B of C haalt, dan heeft u ook rijbewijs categorie T.
(Land)bouwvoertuigen zonder kentekenplaat mogen niet harder rijden dan 25 km/u.
Rijbewijs afhankelijk van gewicht auto
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Tussen 65 en 70 jaar: het nieuwe rijbewijs is geldig tot 75 jaar. Een medische keuring is niet nodig. Tussen 70 en 75 jaar: het verlengde rijbewijs is 5 jaar geldig. Er hoeft alleen medisch gekeurd te worden als het oude rijbewijs verloopt op de 75ste verjaardag of daarna.