Persoonsdocumenten. Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet ten minste 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van aankomst in Turkije.
Om naar Turkije te kunnen reizen heeft u een ID kaart of een paspoort nodig, welke moet voldoen aan de voorwaarden van het Turkse visum. Controleer de geldigheid van uw paspoort of ID kaart voordat u het visum Turkije aanvraagt.
Paspoort en visum
U moet een geldig paspoort of een geldige ID-kaart meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Bij aankomst in Turkije moet uw paspoort of ID-kaart nog 6 maanden of langer geldig zijn. Is uw paspoort of ID-kaart bij aankomst in Turkije korter geldig dan 6 maanden? Dan kunt u het land niet inreizen.
Welke reisdocumenten hebt u nodig? Voor Belgen in bezit van een paspoort/identiteitskaart is het sinds 2 maart 2020 niet langer nodig om een visum aan te vragen om af te reizen naar Turkije.
Paspoort of identiteitskaart in het buitenland
In het buitenland kunt u altijd uw paspoort gebruiken als officieel identiteitsbewijs. In veel Europese landen kunt u zich ook identificeren met uw Nederlandse identiteitskaart. Het rijbewijs is in het buitenland geen officieel identiteitsbewijs.
Meld het bij uw gemeente als uw paspoort of identiteitskaart gestolen is of als u deze kwijt bent. De melding heet een verklaring van vermissing. Zonder deze verklaring kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.
Gaat u in 2022 of 2023 op vakantie of zakenreis naar Turkije? Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het visum Turkije aanvragen, behalve als ze reizen met een Europees paspoort of Europese identiteitskaart. De visumplicht geldt zowel voor reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit.
Het visum voor Turkije kost € 49,95 per reiziger. Reist u met meerdere personen? Dan moet u voor elke persoon een visum aanvragen. De prijs per persoon blijft dan ongewijzigd.
Internationaal rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Turkije, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
Met welke betaalmiddelen kun je betalen in Turkije? In Turkije kun je dus cash betalen met de Turkse lira en op sommige plaatsen met de euro. Je kunt ook gewoon je Nederlandse bankpas gebruiken om turkse lira te pinnen in turkije en ook creditcards worden zo'n beetje overal geaccepteerd.
Naar Turkije reizen met een paspoort
Alle reizigers kunnen met een paspoort naar Turkije reizen. Het maakt daarbij niet uit door welk land het paspoort is afgegeven. De geldigheid van een paspoort is wel van belang: het paspoort moet namelijk nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u aankomt in Turkije.
Bij aankomst in Turkije moet uw paspoort of ID-kaart nog 6 maanden of langer geldig zijn.
Om naar het buitenland te reizen, hebt u één of meerdere officiële documenten nodig. Sommige landen aanvaarden de identiteitskaart, andere eisen een paspoort en soms een visum. Kinderen onder de 12 jaar moeten ook over een officieel document beschikken om te mogen reizen.
U vraagt een paspoort of ID-kaart aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Als u in het buitenland woont kunt u terecht bij Nederlandse ambassades en consulaten. Of bij 1 van de grensgemeenten in Nederland.
Elke volwassen buitenlander die gedurende 5 jaar in Turkije heeft gewoond, kan het Turkse staatsburgerschap aanvragen. De tijd die buiten het land wordt doorgebracht, mag niet langer zijn dan 6 maanden. Deze tijd wordt met 3 jaar verkort als de vreemdeling getrouwd is met een Turks staatsburger.
Turkije heeft een visumplicht waarbij het visum voor Turkije enkel te gebruiken is gedurende de geldigheidstermijn van 180 dagen. Binnen deze periode mag u een onbeperkt aantal reizen naar Turkije maken. Desondanks mag u in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen.
hoe lang duurt de aanvraag? Je reispas is klaar op de zevende werkdag na de aanvraag. Er bestaat ook een spoedprocedure: in dat geval is je reispas klaar op de tweede werkdag na je aanvraag, maar betaal je aanzienlijk meer.
gewone procedure (1 week): 85 euro. spoedprocedure (24 uur): 260 euro. superdringende procedure (4,5 uur): 320 euro. Niet-Belgen superdringende procedure (4,5 uur): 310 euro.
België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
Met een vluchtelingenpaspoort komt u helaas niet in aanmerking voor een e-visum voor Turkije. Wilt u toch naar Turkije? Dan heeft u mogelijk een regulier visum nodig. Deze kunt u aanvragen via een Turkse Consulaat, hiervan zijn er meerdere in Nederland.
Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt. Soms is meer tijd nodig: de aanvraag kan dan 45 dagen duren, bijvoorbeeld als er extra documenten nodig zijn. Heeft u een visum voor Nederland aangevraagd? Bekijk hoe u de status van uw aanvraag online volgt.
Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. De Koninklijke Marechaussee geeft noodpaspoorten af. Een noodpaspoort kost sinds 1 januari 2022 € 51.