Voor een ziekenhuis bevalling heb je een minder uitgebreid kraampakket nodig dan voor een thuisbevalling. Omdat je het kraampakket bijna altijd via de zorgverzekeraar krijgt bevatten de kraampakketten dezelfde inhoud en is er geen verschil tussen een pakket voor de thuis- of ziekenhuisbevalling.
Kraampakket bij thuisbevalling verplicht
Wil je thuis bevallen? Dan ben je verplicht om de inhoud van het kraampakket in huis te halen. Zo weet je zeker dat je de noodzakelijke hulpmiddelen voor de bevalling in huis hebt.
Bestel het kraampakket vóór de 5e maand van uw zwangerschap. Dan weet u zeker dat u het op tijd in huis hebt. Toon het antwoord op de veelgestelde vraag Wanneer ontvang ik het kraampakket? We bezorgen het kraampakket in de 7e maand van uw zwangerschap gratis bij u thuis.
Basisverzekering - 2022
U kunt het kraampakket wel aanvragen. Dit kan via www.kraampakket.nl. De kosten van het kraampakket betaalt u dan zelf.
U regelt het kraampakket tot 30 weken in uw zwangerschap
Dan kunt u niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor de komst van uw kindje. Zoals het aanvragen van een kraampakket. Regel het pakket tot 30 weken in uw zwangerschap. Dan heeft u het kraampakket op tijd in huis.
Voor een thuisbevalling is een kraampakket onmisbaar, want het bevat producten zoals onderleggers, matrasbeschermers en een navelklem. Maar ook als u in het ziekenhuis of een geboortecentrum bevalt dient u een kraampakket in huis te hebben. U kunt immers onverwachts toch thuis moeten bevallen.
Speelgoed voor in het 10 dagen pakket
Ga bijvoorbeeld voor een leuk prentenboek, houten blokken of een simpel badeendje. Natuurlijk kun je ook iets kiezen waar de baby bijna direct wat aan heeft, zoals een knisperboekje, een rammelaar of een muziekmobiel.
Kraamzorg aanvragen voor de zestiende week
Je kunt je al aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent, het beste is om de termijnecho af te wachten zodat de exacte à terme datum bekend is. Zorg dat je op tijd kraamzorg hebt aangevraagd, liefst vóór de zestiende week van je zwangerschap.
Het kraampakket wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het is vaak wel opgenomen in de aanvullende pakketten van de verzekeraars, zeker als je een pakket kiest waarin meer zorg is opgenomen rondom zwangerschap.
Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.
Wat neem je mee naar het ziekenhuis:
makkelijk shirt voor tijdens de bevalling. schone kleding voor als je naar huis gaat. pakje voor de baby. rompertje voor de baby.
Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.
Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.
Als je thuis bevalt, belt je verloskundige je kraamverzorgende zodat zij kan assisteren bij de bevalling. En als je dat fijn vindt, kan zij jou begeleiden en ondersteunen met wat je maar nodig hebt op dat moment.
Het is de bedoeling dat de moeder iedere kraamdag één cadeautje van de kraammand uitpakt. Ieder pakket is een cadeau op zich; de cadeaus die zich in de kraammand bevinden zijn bedoeld voor zowél de mama als de baby. De papa krijgt echter meestal geen cadeau.
Een tip: vraag op voorhand aan het ziekenhuis wat je op de materniteit ontvangt. De meeste ziekenhuizen geven je kraamverbanden en pampers voor de baby, maar dit kan erg variëren van materniteit tot materniteit.
Wanneer je baby naar huis gaat, kom je meestal na 4 weken op controle bij de kinderarts of assistent. De verpleegkundige van de afdeling zorgt voor een overdracht, deze kun je aan de wijkverpleegkundige van de het consultatiebureau geven of aan de kraamverzorgende van de couveusenazorg.
2 pakken kraamverband. Deze heb je nodig na de bevalling omdat je de eerste tijd nog bloed verliest. In tegenstelling tot maandverband bevat kraamverband geen plastic. Dat voorkomt irritaties en voelt prettiger.