Zoals gezegd is een hospitalisatieverzekering niet verplicht. Het is echter wel verstandig om er eentje af te sluiten, want het beschermt je tegen ziekenhuiskosten, die buiten de sociale zekerheid vallen. Denk aan kosten voor een bevalling of (onverwachte) operatie.
Een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering wordt deels terugbetaald door je ziekteverzekering. Die kosten worden rechtstreeks afgetrokken van de rekening, jij hoeft ze dus niet eerst voor te schieten. Een ziekenfonds betaalt echter zeker niet alles terug.
Een hospitalisatieverzekering beschermt je tegen de zware kosten van een (onverwachte) ziekenhuisopname. Een ongeval of (zware) ziekte, het kan iedereen overkomen, zelfs de meest gezonde vis of dartele hinde.
Conclusie CM hospitaalplan
Bij de CM betaal je minder voor je hospitalisatieverzekering, maar de waarborgen en dekkingen zijn logischerwijze in dezelfde lijn als de prijs die je betaalt. Vind je dat prima, dan is het Hospitaalplan van de CM zeker een aanrader.
U moet ook weten dat in tegenstelling tot de ziekteverzekering een hospitalisatieverzekering niet verplicht is. Uw mutualiteit mag u dus niet verplichten om deze verzekering af te sluiten. Maar omdat ze een betere dekking biedt bij een ziekenhuisopname wordt ze op elke leeftijd ten zeerste aangeraden.
59 % van de Belgen heeft een hospitalisatieverzekering (waarvan 56 % zelf een individuele verzekering heeft afgesloten en 44 % via hun werkgever). Dit is vooral zo voor de bevolkingsgroep van 35-54 jaar, personen die in Vlaanderen wonen, gezinnen met kinderen en werknemers.
Je hospitalisatiekosten zoals doktersrekeningen, kosten voor medische verzorging, kosten voor onderzoeken, kamerprijs, uitgaven voor geneesmiddelen en medisch materiaal en dat zowel in België als in het buitenland. Je ambulante kosten vóór en na een opname.
Test-aankoop heeft enige tijd terug een vergelijking Prijs/Kwaliteit gemaakt tussen de hospitalisatieverzekeringsplannen. De beste hospitalisatieverzekering in die studie was het plan Hospitalia van Partena / OZ.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro.
Dit is minimaal 385 euro en maximaal 885 euro in 2021. Wil je weten wat jouw verblijf en/of behandeling in het ziekenhuis precies heeft gekost? Dan kun je deze informatie bij je zorgverzekeraar opvragen.
Grote prijsverschillen
Een korte vergelijking, uitgevoerd door de NOS, leverde aanzienlijke prijsverschillen op. Zo zou het aanbrengen van gips op een knie in het Ikazia ziekenhuis te Rotterdam 'slechts' 349 euro kosten, terwijl diezelfde behandeling het Zeeuwse Admiraal de Ruyter ziekenhuis maar liefst 747 euro kost.
Actiz gaat uit van het feit dat een ziekenhuisbed gemiddeld 800 euro per dag kost. Citaat: “omgerekend komt dat jaarlijks neer op 4.100 ziekenhuisbedden die onnodig bezet worden door ouderen. Aangezien een gemiddeld ziekenhuisbed 800 euro kost, is hiermee circa 1,4 miljard euro gemoeid”.
Hospitalia Medium betaalt daarnaast wel de ereloonsupplementen tot 200% terug. Ben je verzekerd bij Hospitalia Plus en verblijf je in een eenpersoonskamer in één van die ziekenhuizen, dan rekenen wij een franchise van 150 euro aan. Hospitalia Plus betaalt daarnaast wel de ereloonsupplementen tot 300% terug.
dekking ambulante zorgen pre- en posthospitalisatie beperkt tot een bepaald aantal maanden voor en na de hospitalisatie. 31 vastgelegde zware ziekten. indien hospitalisatie in het buitenland: beperking van de tegemoetkoming tot een plafond dat is vastgesteld in de Bijzondere Voorwaarden.
Een hospitalisatieverzekering dekt standaard volgende zaken: de hospitalisatiekosten bij ziekte, zwangerschap, een ongeval, palliatieve zorg en dergelijke meer die niet door je ziekteverzekering worden vergoed. Denk aan onder meer verblijfskosten, de erelonen van specialisten en medisch materiaal.
Als u dubbel verzekerd bent, kunt u jammer genoeg niet dubbel vergoed worden. Volgens de wet mag een schadeverzekering niet dienen om u te verrijken, maar enkel om u schadeloos te stellen. Uw hospitalisatiekosten krijgt u bijvoorbeeld maar een keer terugbetaald, zelfs al hebt u twee hospitalisatieverzekeringen.
Naast de doorgaans obligate brandverzekering (88%) en de verplichte autoverzekering (84%), hebben heel wat Belgen ook een hospitalisatieverzekering (83%) en familiale verzekering (81%). Die cijfers kwamen aan het oppervlak bij een onderzoek1 van Listen in opdracht van de directe verzekeraar.
Als u naar uw arts of tandarts gaat, als u een beroep doet op een kinesitherapeut, een verpleegkundige of een logopedist, enz., dan betaalt uw ziekenfonds een deel terug van de kosten die u hebt betaald.
Niet iedereen zal een hospitalisatieverzekering kunnen afsluiten. Mensen die te oud zijn of ernstig ziek zijn kunnen geweigerd worden voor de hospitalisatieverzekering aan de hand van de ingevulde vragenlijst.