Werk jij regelmatig met producten op basis van polyurethaan (PUR)? Dan is het belangrijk om te weten dat je vanaf 24 augustus 2023 gecertificeerd moet zijn om met deze producten te kunnen werken.
Leveranciers van PUR-producten zijn verplicht een opleiding aan te bieden. Het certificaat moet elke vijf jaar worden hernieuwd. Werkgevers zijn verplicht documentatie bij te houden van de certificering, nalaten kan resulteren in boetes. De opleiding kun je onder meer hier gratis volgen in 30 minuten.
Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid of op De Europese vereniging van diisocyanaat-producenten hebben een gezamenlijk opleidingssysteem opgezet, de training is uit te voeren op site van ISOPA. Het behalen van een certificaat zal een half uurtje in beslag nemen en de kosten zijn 5 euro.
Drukvastheid : de drukvastheid van gespoten pur ligt ongezien hoog, we bouwen de dikte steeds op in lagen van max 3-4cm dit volgens de technische voorschriften. Pur wordt warm gespoten en heeft tijd nodig om 'af te koelen' en uit te harden.
Purschuim heeft Brandklasse E nodig om daarmee juist de brandwerendheid te kunnen realiseren conform de EN13501-2 (zie uitleg hieronder).
Hoewel PIR en PUR veel dezelfde kenmerken hebben, wordt PIR als een verbeterde versie van PUR gezien door de hogere isolatiewaarde, de brandveiligheid en de drukvastheid. In de praktijk blijkt dat PUR voornamelijk nog gebruikt wordt voor sandwichpanelen en als pur-schuim om naden te dichten tussen PIR platen.
Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met PUR werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd. Wat betekent dit voor jou? In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken.
Na verloop van tijd gaat het vocht dóór het schuim heen en gaat tussen de vloer en het isolatiemateriaal zitten. Vocht in PUR-schuim zorgt voor:Aantasten van de vloer. Schimmel.
Het grote verschil tussen een certificaat en diploma is de geldigheidsduur van de kwaliteitsmeting. Bij een certificaat is de meting voor dit moment en moet u, als persoon of bedrijf, dus telkenmale opnieuw aantonen dat u (nog steeds) bekwaam bent. Bij een diploma staat het resultaat voor altijd vast.
Definitie. Het certificaat is in feite een soort diploma, maar dan voor een of meer vakken die samen niet voldoende zijn om een diploma te verwerven. Het vermeldt het vak of de vakken waarvoor de kandidaat een eindcijfer van 6 of meer heeft behaald (zie artikel 2.58 WVO 2020).
Een certificaat is een schriftelijke verklaring. Dit document is het zichtbare bewijs dat een product, proces, persoon, managementsysteem of dienst aan bepaalde eisen voldoet. Certificaten helpen consumenten en bedrijven om een keuze te maken bij aankopen.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
PU staat voor polyurethaan of polyether. Van deze grondstof wordt vaak polyetherschuim, ook wel PU schuim genoemd, gemaakt. Dit materiaal is erg zacht en heeft een open celstructuur. Het schuim wordt voor veel toepassingen binnen gebruikt en is te verkrijgen in verschillende hardheden en dichtheden.
Certificaten en keurmerken afgeven
Een Certificerende instelling (CI) geeft certificaten of keurmerken af. Een CI controleert regelmatig of u nog aan de eisen voldoet die bij het certificaat of keurmerk horen. In principe kan iedereen certificaten en keurmerken afgeven.
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Maar dat komt niet vaak voor. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht.
PU or pur staat voor polyurethaan. PU schuim en purschuim zijn dus eigenlijk hetzelfde. Er zijn harde en zachte PU schuimen, ieder toegepast op andere soorten producten. Zo wordt zacht PU schuim bijvoorbeeld gebruikt voor meubelbekleding, kussens en matrassen.
Pur isolatie prijs
Gemiddeld kost PUR vloerisolatie tussen 20 en 30 euro per vierkante meter voor een isolerende laag van 8 tot 10 centimeter dik.
Aandachtspunten. Bij verbranding van uitgehard PUR kunnen zeer giftige stoffen ontstaan: blauwzuur en koolmonoxide. PUR-platen hebben een hoge isolatiewaarde, maar op ecologisch vlak hebben conventionele synthetische isolatiematerialen zoals polystyreen (PS) en polyurethaan (PUR) hardschuim, heel wat nadelen.
Indien de lijm reeds uitgehard is en daarna wordt opgegeten is er geen enkel probleem. Het product is bij de EU gecatalogeerd als schadelijk bij inademing. Het is bovendien irriterend voor de huid, ogen en ademhalingswegen.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Purschuim is damp-dicht terwijl icynene juist dampopen is maar wel waterafstotend. Dit betekent dat vocht kan ontsnappen door de schuimlaag en het dus ook op houten vloeren kan worden aangebracht. Een ander verschil is de geur; icynene is praktisch geurloos in tegenstelling tot purschuim.
Toch blijven PIR en PUR isolatie milieubelastende isolatiematerialen. Bij de productie ervan wordt er namelijk veel energie gebruikt en worden schaarse grondstoffen aangewend. Bovendien komt het materiaal na zijn levensduur op de hoop chemisch afval terecht.