De inflatie levert geen recht op salarisverhoging op. Wel zal een werkgever, als een cao van toepassing is, de gebruikelijke cao verhogingen correct moeten toepassen. Op dit moment wordt er over veel cao's onderhandeld.
Moet je meer loon geven bij inflatie? Als een werknemer meer loon wil omdat er inflatie is in Nederland, kun je dit overwegen. Je bent niet verplicht een salarisverhoging toe te passen, maar houd wel rekening met het minimumloon in jouw branche. Door inflatie kunnen de looneisen veranderen.
Jaarlijkse salarisverhoging
De wet regelt niets over salarisverhoging. Heeft u geen cao? Dan is uw werkgever niet verplicht om elk jaar uw loon te verhogen.
Een inflatie van 10,3 procent in juli 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 10,3 procent hoger zijn dan in juli 2021 en niet dat de prijzen met 10,3 procent zijn gestegen ten opzichte van juni 2022. De inflatie van 10,3 procent in juli komt dus niet bovenop de inflatie van 8,6 procent in juni.
Het gemiddelde CPI inflatiecijfer in 2021 berekend over alle maanden was 2.7%, ook al was de stijgende inflatie in december al 5.7%. Het door het CBS berekende gemiddelde CPI percentage van 2.7% is de maximale inflatiecorrectie die door commerciële bedrijven toegepast mag worden in 2022.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
De overheid berekent elk jaar hoeveel duurder het leven geworden is ten opzichte van het vorige jaar. Uit die berekening komt de inflatiecorrectie. Deze wordt gebruikt om de gemiddelde inkomensstijging voor het volgende jaar te berekenen.
Het wettelijk minimumloon (WML) gaat omhoog met ruim 10%. Uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon, zoals AOW, bijstand en de Wajong, gaan hierdoor ook omhoog. Eerder werd bekend dat het WML in totaal 7,5% omhoog zou gaan in 3 jaarlijkse stappen. Nu gaat de verhoging van ruim 10% meteen per 1 januari 2023 in.
De gemiddelde cao-loonstijging loopt op, van 2,9% in 2022 naar 3,7% in 2023.
Je baas is echter niet verplicht je in dit geval een loonsverhoging te geven. Dat zou enkel anders zijn als je minder zou verdienen dan het minimumloon of minder dan een cao voorschrijft. Dan zou je baas het bedrag wel tot minimaal het minimumloon of cao-loon moeten verhogen.
De automatische aanpassing van de lonen aan de index is niet bij wet maar via sectorale cao's geregeld. Daarom wordt de indexering niet voor iedereen op hetzelfde moment doorgevoerd. In sommige sectoren worden de lonen op vaste tijden aangepast aan de index. Dat verschilt van sector tot sector.
Toch is het gebruikelijk dat wanneer je promotie maakt of een vast contract krijgt dat daar een upgrade van je salaris bij hoort. Hoeveel salarisverhoging kan je verwachten bij promotie of een vast contract? Tja, daarover verschillen de meningen. Vuistregel is 3 tot 6 procent, maar ook meer tot maximaal 10% komt voor.
Het minimumloon stijgt per 1 juli 2022 met 1,81%. Werkgevers moeten daardoor in de tweede helft van dit jaar aan werknemers van 21 jaar en ouder met een fulltime dienstverband minimaal € 1.756,20 bruto per maand betalen.
Elk jaar hebben medewerkers recht op een functiejaar, tot zij het maximum in de salarisschaal hebben bereikt. In de loontabel is namelijk een koppeling gemaakt tussen het aantal functiejaren en het salaris dat een medewerker minimaal moet verdienen.
Vraag tijdens het gesprek om iets meer per maand dan u echt wilt. Op die manier creëert u onderhandelingsruimte en kunt u wat manoeuvreren met de prijs. Een goede vuistregel is 10 procent extra. ℹ️Tip: Vraag om 10% meer salaris dan u effectief wenst.
In april 2022 is de spilindex overschreden. De nieuwe spilindex is 118,36. De nieuwe verhogingscoëfficiënt vanaf 1 juni 2022 is 1,8845. Deze verhogingscoëfficiënt wordt gebruikt voor de berekening van de wedde en veel toelagen en vergoedingen.
De volgende spilindex (123,14) zou bereikt worden in december 2022. Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in januari 2023 en de wedden van het overheidspersoneel in februari 2023 met 2% aangepast worden aan de gestegen levensduurte. De daaropvolgende spilindex (125,60) zou bereikt worden in februari 2023.
Laatste prognose indexaanpassing
In juli 2022 werd de spilindex opnieuw overschreden. Daardoor stegen de lonen in onze sector in september 2022 met 2%. Het Planbureau voorspelt in zijn meest recente prognose de vier volgende momenten waarop de spilindex zou overschreden worden.
De gemiddelde CPI inflatie in Nederland in 2021 was 2.7%
Bij een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 2.7%, neemt de koopkracht van je vermogen met 50% af binnen een periode van 25 jaar.
Wanneer de inflatie te hoog is doordat de vraag naar goederen en diensten groter is dan het aanbod, kunnen we in normale omstandigheden de rente verhogen en zo de kredietverlening duurder maken. De economie koelt dan af, de inflatieverwachtingen worden getemperd en de inflatie daalt.
Een rentestijging is juist bedoeld om de economie wat af te remmen en te zorgen dat de inflatie minder hoog is. Hoe werkt dat? Een hoge rente maakt het duurder om geld te lenen. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven.
Er zijn verschillende manieren om je vermogen te beschermen tegen inflatie. Zo kun je beleggen in edelmetalen, zoals goud. Sommige mensen zien edelmetalen als een aantrekkelijke investering, omdat ze worden beschouwd als veilige haven in tijden van hoge inflatie en crises.