De competentie: Zelfkennis houdt in dat je inzicht hebt in jouw eigen mogelijkheden. Je weet precies waar jouw sterke en zwakke punten liggen en kunt deze inzetten tijdens de rest van jouw loopbaan. Zo weet je bijvoorbeeld wat jouw talenten zijn, waar je jezelf aan stoort en waar je in geïnteresseerd bent.
Zelfkennis is het vermogen om de eigen denkwijze, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de eigen geest en van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies uit te trekken. Het wordt ook wel 'intra-persoonlijke intelligentie' genoemd (zie Howard Gardner).
Zelfinzicht = het kennen van de eigen sterke en zwakke kanten. Weten waar de eigen interesses liggen, wat ontwikkelpunten zijn en welke doelen nog bereikt moeten worden. Je onderzoekt waar je goed en minder goed in bent.
Zelfontwikkeling kan op tal van manieren zoals door: studie of door een opleiding te doen wanneer het over kennis en kunde gaat. trainingen te volgen om jouw vaardigheden te ontwikkelen. coaching om uw persoonlijke ontwikkeling te versterken.
Wat zijn de mogelijkheden als je zelfstandig aan je persoonlijke groei wilt werken? Cursussen, trainingen en opleidingen. Als je er door zelfinzicht achter bent gekomen wat je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar geschikte cursussen en trainingen. Misschien wil je zelfs wel een hele opleiding doen.
Iemand die moeite heeft om zijn zelfbeeld overeen te laten stemmen met het beeld dat zijn omgeving van hem heeft, kan je zeker aanleren waar hem de crux zit. En hoe hij deze beelden beter op elkaar kan afstemmen. Dan begin je met hem uit te leggen dat mensen alleen maar je buitenkant zien.
'Zelfkennis is het begin van alle wijsheid', aldus Socrates.
Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
Door bewust naar jouw reactiepatronen te kijken en deze onder de loep te nemen, achterhaal je of jouw gedrag nog wel past bij wie je echt bent. Mijn boodschap is dan ook: ga aan de slag met zelfreflectie. Dit geeft je inzichten in je gedrag en de achterliggende beweegredenen. Zo vergroot je jouw zelfkennis.”
Bij zelfwaardering gaat het om jouw waardering voor jezelf. En dan je waardering voor alle kanten van jezelf: je karaktereigenschappen, je vaardigheden, je normen en waarden, je uiterlijk en je sterke én zwakke kanten. Je zelfwaardering heeft veel impact op het vertrouwen dat je in jezelf hebt.
Het draait hierbij om het terugkijken op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren. Zelfreflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Het draait bij reflectie altijd om jou.
Door die narcistische krenking zijn ze ook vaak in conflict met anderen. Mensen met een narcistische persoonlijkheid willen dat alles gaat zoals zij dat voor ogen hebben en kunnen woedend worden als iemand hen tegenspreekt of kritiek geeft. 21. Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Kort gezegd: Persoonlijke groei is de ontwikkeling van je eigen kennis en kunnen. Dit is een proces met een ander doel per persoon. De één wil harder kunnen rennen zodat ie een marathon kan winnen. De ander wil aardiger zijn voor vreemden om nieuwe vriendschappen te sluiten.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei of zelfontwikkeling is het proces je vaardigheden en kwaliteiten te beoordelen, vervolgens je doelen te overwegen, op te stellen en te realiseren. Dit allen om uiteindelijk je potentieel optimaal te benutten. Kortom: het proces om het maximale uit jezelf te halen.
Reflecteer op je carrière
Het antwoord op “waar zie jij jezelf over 5 jaar” begint bij een goede voorbereiding. Kijk eens goed naar je loopbaan. Reflecteer op je opleiding, het aantal jaren aan werkervaring en geslaagde projecten.
Niet stilstaan maar blijven groeien, is enorm belangrijk. Zelfontplooiing geeft je een goed gevoel over jezelf en vergroot je gevoel van welzijn. Je leert bijvoorbeeld anders over het leven te denken of op een positieve manier naar jezelf te kijken waardoor je beter in je vel komt te zitten en je je gelukkiger voelt.