Met betrekking tot het klein verlet ingeval van overlijden geldt een ruimere gelijkstelling: zowel de wettelijk samenwonende partner als de feitelijk samenwonende partner worden met de echtgenoot gelijkgesteld.
Je moet je afwezigheidsdagen wel gebruiken voor het doel waarvoor ze werden toegestaan. Als je wettelijk samenwoont, heb je dezelfde rechten op klein verlet als gehuwde werknemers. In geval van rouwverlof is er geen onderscheid tussen feitelijk en wettelijk samenwonen.
Heb je recht op 2 keer omstandigheidsverlof als je eerst een verklaring van wettelijk samenwonen aflegt en daarna huwt? Ja, je krijgt 4 dagen omstandigheidsverlof bij zowel een verklaring van wettelijk samenwonen als je huwelijk.
Als u samenwoont, maar niet getrouwd bent en ook geen verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd hebt, vormen u en uw partner een feitelijk gezin.
Als werknemer hebt u het recht om in welbepaalde gevallen afwezig te blijven van het werk met behoud van loon. Het gaat om een verlof bij bepaalde familiale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of een overlijden, of voor het vervullen van bepaalde staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten.
Zo moet jouw werkgever vooraf verwittigd worden en moet je de dag afwezigheid gebruiken waarvoor hij bestemd is. Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. In welke regio ben jij voornamelijk op zoek naar een job?
Wettelijk verlof
geboorteverlof;ouderschapsverlof;adoptieverlof of pleegzorgverlof;zorgverlof (kortdurend en langdurend);
Wat zijn de rechten en plichten van feitelijk samenwonenden? Mensen die feitelijk willen samenwonen, moeten geen formaliteiten vervullen. Ze hebben ook geen rechten of verplichtingen tegenover elkaar in verband met de verdeling van goederen, de terugbetaling van schulden en de eigendom van bijvoorbeeld een woning.
Als je feitelijk samenwoont, ben je elkaar geen hulp en bijstand verschuldigd. Je hebt geen verplichtingen, maar ook geen rechten. Voor schulden is alleen de partner die de schuld is aangegaan aansprakelijk.
Als u of uw wettelijk samenwonende partner geen of heel weinig beroepsinkomsten (loon, werkloosheidsuitkering, pensioen, …) heeft, heeft u automatisch recht op het 'huwelijksquotiënt'. Dat betekent dat een deel van de beroepsinkomsten van de partner met het hoogste inkomen toegekend wordt aan de andere partner.
Wettelijk samenwonen kan door een verklaring van samenwoning af te leggen voor de burgerlijke stand van je woonplaats. Bij dit principe krijg je meer bescherming dan feitelijke samenwonenden.Samen hebben jullie bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel.
Twee personen kunnen in België wettelijk samenwonen. Dat geldt niet alleen voor partners. U kunt ook wettelijk samenwonen met familieleden zoals een broer of zus, een ouder of een kind, of met iemand anders waarmee u geen seksuele relatie hebt.
Medewerkers mogen 'sociaal verlof om dwingende redenen' nemen in situaties waarvoor er geen klein verlet mogelijk is en de tussenkomst van de medewerker onmiddellijk nodig is. Sociaal verlof of familiaal verlof is hetzelfde.Verlof om dwingende reden is in principe onbetaald, tenzij anders overeengekomen.
De medewerker heeft recht op afwezigheidsdagen voor zijn eigen huwelijk. Het aantal vrije dagen voor dit klein verlet verschilt per sector, meestal zijn het twee dagen, maar ook drie dagen omstandigheidsverlof komt voor. De medewerker mag zelf kiezen welke dagen hij vrij wil zijn.
U kunt het attest van wettelijke samenwoning opvragen bij uw gemeente. Als u beschikt over een elektronische identiteitskaart (eID), kunt u het document ook online raadplegen, downloaden en afdrukken: op 'Mijn dossier'(opent in nieuw venster), de online toepassing van het Rijksregister.
Meestal zal men het feitelijk samenwonen kunnen bewijzen door een uittreksel uit het bevolkingsregister voor te leggen. Inschrijving in het bevolkingsregister leidt namelijk tot het vermoeden van ononderbroken samenwoning en van het voeren van een gemeenschappelijke huishouding.
Als u feitelijk samenwonend bent, dan kunt u tevens kiezen bij wie van de twee partners u de kinderen fiscaal ten laste legt. Bij getrouwde en wettelijk samenwonende koppels is de partner met het hoogste inkomen automatisch het gezinshoofd.
Er is sprake van feitelijk samenwonen wanneer u met een andere persoon op hetzelfde adres woont én samen instaat voor het huishouden. In tegenstelling tot wettelijke samenwoning, hoeft u dus geen verklaring af te leggen ten aanzien van de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente.
Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.
Feitelijk samenwonende partners hebben geen wettelijk erfrecht, ongeacht hoe lang ze al samenwonen. Indien deze partners elkaar “iets” willen nalaten, moeten ze zelf initiatief nemen om dat te regelen. De notaris zal een aantal oplossingen kunnen aanreiken.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Alle werknemers hebben volgens de wet recht op betaald verlof. Misschien heeft u recht op meer verlof. In uw cao of de bedrijfsregels kunnen hierover afspraken staan.
Hoeveel dagen hangt af van het aantal uren dat je volgens je contract werkt. Werk je 20 uur of minder per week dan mag je maximaal twee dagen per week aanwijzen waarop je niet ingeroosterd wordt. Het mogen er ook minder zijn. Werk je meer dan 20 uur per week dan mag je maximaal één dag in de week aanwijzen.