Uit onderzoek is ook gebleken dat paarden van maïsolie meer gaan glanzen, makkelijker hun wintervacht verliezen en de hoefkwaliteit verbeterd. Daarnaast resulteert het dagelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid maïsolie aan het rantsoen, ongeveer drie eetlepels, in een verminderde kans op maagzweren.
Veel paarden krijgen dagelijks een scheutje (2 eetlepels) plantaardige olie over het voer voor de glans. Naast de glans is plantaardige olie voor paarden goed voor de spijsvertering en soepele spieren en gewrichten. Elke plantaardige olie is geschikt voor paarden, zoals zonnebloemolie, sojaolie en lijnzaadolie.
Maïsolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetten, waarvan een groot deel meervoudig onverzadigd. Meervoudige onverzadigde vetten in de voeding hebben een gunstig effect op het LDL-cholesterolgehalte, en dragen daardoor bij aan een goede hartgezondheid.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Veel paarden krijgen te veel suikers binnen, bijvoorbeeld in de vorm van krachtvoer of rijk hooi. Door de droge zomers van afgelopen jaar is het hooi bijvoorbeeld veel suikerrijker dan anders. In krachtvoer zit vaak veel suiker en zetmeel, die makkelijk opneembaar zijn en leiden tot een hogere bloedsuikerspiegel.
Maïs kan er wel voor zorgen dat het paard snel dikker wordt, maar maïs is erg moeilijk te verteren voor een paard. Wanneer onverteerde maïs in de dikke- en blinde darm terecht komt, kan gaskoliek of diarree ontstaan. Pas hier dus mee op!
Geef eiwit + olie + vet
Echt magere paarden hebben vooral behoefte aan eiwit. Eiwitrijk luzerne is een aanrader. Van olie krijgen paarden energie zonder “heet” te worden. Olie geeft duurenergie.
Zonnebloemolie wordt vaak geraffineerd, waardoor het schadelijke vetten kan gaan bevatten. Van zonnebloemolie gaat je paard vaak heel erg glanzen, dus is dit je doel, dan is zonnebloemolie een mooie optie om door het voer te geven. Zonnebloemolie draagt verder niet bij aan het energielevel van het paard.
Door de bloedzuiverende eigenschappen is het regelmatig gebruik van knoflook een goede preventie voor paarden die aanleg hebben voor diverse aandoeningen aan de hoeven of aan de huid. Bij inwendig gebruik wordt via de huid een sterke geur afgegeven, wat insecten op afstand houdt.
Een handige vuistregel voor het voeren van olie is dat maximaal 100 ml olie per 100 kg lichaamsgewicht per paard kan worden toegediend. Een paard van 550 kg zou dan ongeveer 550 ml per dag moeten krijgen, verdeeld over meerdere voerbeurten.
Maiskiemolie. Ook maiskiemolie of maisolie kan verhit worden tot 170 °C, wat betekent dat je er wel in kunt bakken, maar niet in kunt frituren. Dankzij het lage gehalte aan alfalinoleenzuur (een omega 3-vetzuur) blijft de smaak van de olie goed behouden tijdens het bakken.
Maïsolie gebruik je voor koude én warme bereidingen. Deze olie is neutraal van smaak en wordt vaak gebruikt in vinaigrettes of als basis voor zelfgemaakte mayonaise. Walnootolie is op z'n best in koude of lauwe bereidingen.
Gras, hooi en voordroogkuil zijn de belangrijkste ruwvoer soorten, deze worden vaak aangevuld met stro, luzerne, takjes en blaadjes. Gras verzameld het paard zelf op de weide, je kan helaas slecht bepalen hoeveel gras je paard daar eet, je kan gras wel goed combineren met hooi.
Waar haalt een paard vitamine E vandaan? Een paard haalt vitamine E normaal gesproken in voldoende mate uit gras. In de gedroogde vorm van gras, zoals hooi, lopen de percentages van vitamine E vaak terug. Elk paard heeft ter compensatie van een tekort een kleine voorraad van vitamine E in zijn lever.
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Sommige groentes zijn specifiek interessant vanwege de bitterstoffen, dat zijn: broccoli, rode bietjes, komkommer, artisjok, pompoen, sla en witlof. En dan zijn er nog meer, maar die mag je alleen in zeer kleine hoeveelheden (1×1 cm) voeren, geef deze ook alleen aan gezonde paarden: bloemkool, boerenkool en spruitjes.
Antwoord: Havermout is een grondstof wat gebruikt wordt in diverse paardenvoeders en is daarom veilig om aan paarden te voeren. Havermout is zeer arm aan energie en levert daarom weinig voedingsstoffen. Havermout is erg droog en neemt veel water op, wat een slokdarmverstoppping kan veroorzaken.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.
Lijnzaadolie is een bron van energie voor je paard
Lijnzaadolie kan bijdragen aan een verhoging van het energielevel. Door de vetzuren die lijnzaadolie bevat stijgt het energie level bij je paard. Dit zorgt voor een gezonde vacht en een fit paard. Lijnzaadolie kan gegeven worden naast het dagelijkse kracht- en ruwvoer.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Hoe dunne mest voorkomen/oplossen
Geef je paard als dat mogelijk is 3 à 4x per dag kleinere porties voer, een ruime hoeveelheid ruwvoer en zorg voor meer beweging. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Wij adviseren je dan om het rantsoen aan te passen of gebruik te maken van bijvoorbeeld een slowfeeder.
Maar veel dierenartsen waarschuwen tegen het voeren ervan, omdat maïs ernstige koliek, diarree, hoefbevangenheid en verstoppingen kan veroorzaken. Maïs bestaat voor het grootste deel uit een soort zetmeel, die voor paarden slecht verteerbaar is.