Je hebt alleen recht op een overlijdensuitkering als je een behoort tot de nagelaten betrekkingen van de overleden werknemer. De wet bepaalt wie de nagelaten betrekkingen zijn. Dat is niet hetzelfde als erfgenamen. De overlijdensuitkering valt dus ook niet in de erfenis.
De uitkering bedraagt één bruto maandsalaris of de maandelijkse uitkering, inclusief vakantiegeld. Over het salaris of de uitkering hoeft geen belasting meer betaald te worden, over het vakantiegeld wel. De uitkering kan ook hoger uitvallen, afhankelijk van de regels in de CAO of afspraken met de werkgever.
Een werknemer heeft vanwege ziekte in het tweede ziektejaar recht op 70% van het maandinkomen. Bij overlijden is de overlijdensuitkering 3 maal het oorspronkelijke maandinkomen. De overlijdensuitkering wordt gebaseerd op het oorspronkelijke, onverminderde maandinkomen, waarvan 70% onbelast mag worden uitbetaald.
U kunt een uitvaartondernemer vragen om de aangifte te doen en de zaken verder te regelen. De gemeente geeft het overlijden aan ons door. Daarna krijgen de nabestaanden van ons een brief over de AOW waarin staat wat ze kunnen verwachten.
Wettelijk gezien is een werkgever verplicht om aan de erfgenamen van een overleden werknemer een maandsalaris te betalen. Van oudsher is dat bedoeld om de uitvaart te kunnen bekostigen. Die overlijdensuitkering is niet belast met loon- en inkomstenbelasting.
Hoogte overlijdensuitkering
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt eenmalig een overlijdensuitkering uit aan de nabestaanden. Dit is het bedrag van 1 maand bruto AOW-pensioen.
De overlijdensuitkering is in eerste instantie bedoeld voor de partner of de minderjarige kinderen van de overledene. Zijn die er niet? Dan gaat het geld naar degene die samen met de overledene (tot diens overlijden) in een huis woonde.
Er mag maximaal een bedrag van 50% van het salaris worden verzekerd voor partnerpensioen. Voor deelnemers is het hierdoor duidelijk welk bedrag de partner ontvangt bij overlijden. Het partnerpensioen is straks niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte jaren in een dienst (diensttijdonafhankelijk).
In Nederland bestaat er een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Het is een financiële ondersteuning vanuit de overheid na het overlijden van de partner (dit geldt ook voor wezen). De uitkering komt vanuit de Sociale Verzekeringsbank. De nabestaandenuitkering is een soort basisinkomen.
Weduwen, weduwnaren en partners met geregistreerd partnerschap krijgen automatisch bericht van de SVB als zij in aanmerking komen voor een nabestaandenuitkering. Samenwonende stellen moeten zelf een aanvraag indienen. Ook heb je mogelijk recht op toeslagen, subsidies of gemeentelijke kortingen.
De overlijdensuitkering is een eenmalig bedrag van 1 maand bruto AOW. De partner die overblijft krijgt de overlijdensuitkering. Als er geen partner overblijft, dan krijgen de kinderen die jonger zijn dan 18 jaar of de persoon die in 1 huis woonde met de overledene tot de dag van overlijden de overlijdensuitkering.
Wanneer heb ik recht op een nabestaandenuitkering (Anw-uitkering)? Als weduwe of weduwnaar met kinderen tot 18 jaar komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Of als u arbeidsongeschikt bent en u bent uw partner verloren. Hiervoor gelden wel verdere voorwaarden.
Als een werknemer overlijdt is de arbeidsovereenkomst van rechtswege automatisch beëindigd. Het arbeidscontract eindigt zonder opzegging en jij als werkgever hoeft het contract dus niet op te zeggen. Er is dus geen sprake van ontslag.
Als uw partner overlijdt en hij of zij ontving een AOW-, Anw- of arbeidsongeschikheidsuitkering, dan kunt u als nabestaande recht op een overlijdensuitkering. De hoogte van deze uitkering is gelijk aan een bruto maanduitkering. Ook het opgebouwde vakantiegeld wordt uitgekeerd.
De nabestaande is in de eerste plaats de echtgenoot, partner of andere levensgezel met wie de betrokkene samenleefde op het moment van overlijden.
Wat gebeurt er met het vakantiegeld waarop een arbeider of arbeidster die overlijdt recht zou hebben gehad? Het wordt uitbetaald aan de wettelijke rechthebbenden. Voor de echtgeno(o)t(e) of de kinderen die officieel op hetzelfde adres wonen als de overledene, gebeurt dat automatisch.
Nabestaandenuitkering stopt
In de volgende gevallen stopt uw nabestaandenuitkering: U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt. U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief.
Naar wie gaat je pensioen bij overlijden? Je opgebouwde pensioen gaat naar je erfgenamen. Wie die erfgenamen zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je een testament hebt.
Nabestaandenpensioen voor je partner. Als je bij je werkgever pensioen opbouwt, heeft je partner vaak recht op nabestaandenpensioen. Dit nabestaandenpensioen gaat meteen in na je overlijden, ook als je de pensioenleeftijd nog niet hebt bereikt.
Vrijwel iedereen die deelneemt in een regeling voor ouderdomspensioen, heeft ook een nabestaandenpensioen. Als jij komt te overlijden, dan heeft je partner recht op een uitkering.
Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.
Uw partner ontvangt dan ook een slotuitkering na uw overlijden. Deze eenmalige uitkering komt overeen met 2 maandelijkse uitkeringen van het levenslang ouderdomspensioen. Heeft u geen partner? Dan maken uw gezamenlijke kinderen aanspraak op deze slotuitkering, als zij recht hebben op wezenpensioen.
Concreet heeft de werknemer voortaan recht op 10 dagen rouwverlof bij overlijden van: de echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner van de werknemer; een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Indien een werknemer overlijdt dient de datum van overlijden als datum uit dienst te worden opgegeven. Tevens kan je de overlijdensdatum invullen via Persoon -> Personalia -> Overlijdensdatum.
Einde contract van rechtswege
Zodra de medewerker komt te overlijden eindigt de arbeidsovereenkomst per direct. Dat kan gezien worden als een einde van rechtswege of een ontbindende voorwaarde, waarvan het voornaamste is dat zonder enige rechtshandeling het dienstverband per ommegaande eindigt.