Een Canta is een gehandicaptenvoertuig en is daarom aan te vragen bij uw gemeente. Een vergoeding hiervoor komt voort uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De gemeente beoordeelt of u daadwerkelijk afhankelijk bent van het vervoermiddel. In de meeste gemeenten wordt een Canta gehuurd van een leverancier.
Een Canta is een gehandicaptenvoertuig. Daarom kun je hier vanuit de Wmo een vergoeding voor aanvragen. De gemeente bepaalt of je hiervoor in aamerking komt. Vergoedingen voor een brommobiel is het vaak niet mogelijk, omdat dit geen gehandicaptenvoertuig is.
Het verschil tussen regels Canta en een brommobiel
De Canta wordt niet als brommobiel beschouwd, maar het wordt gezien als een gesloten gehandicaptenvoertuig met carrosserie. Je kunt daarom in een Canta rijden zonder rijbewijs of bromfietscertificaat.
- Het voertuig is volledig rijbewijs vrij; (Geen rijbewijs AM of B)- Elektrisch of met een benzine motor, u mag kiezen; (afhankelijk hoe ver u met de Canta op pad wilt.)
Voor een Canta gelden dezelfde verkeersregels als voor de brommobiel, met één groot verschil: u mag met de Canta namelijk ook op fietspaden, voetpaden en zelfs in winkelpromenades rijden. En u mag 'm parkeren op de stoep. In de Canta is een veiligheidsgordel niet verplicht.
Prijzen zijn Exclusief € 500,- kosten rijklaar maken, 750 km beurt, 1 jaar pechondersteuning onderweg en aflevering aan huis.
Gehandicaptenvoertuig vs 45 km auto
De Canta en MAX Mobiel mag je dus besturen zonder rijbewijs en je hebt geen invalide parkeerkaart nodig. Deze voertuigen mogen ook op fietspaden, het trottoir en in winkelcentra. Je mag hiermee dus op de stoep parkeren.
Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur. Op de rijbaan mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden.
De fabrikant uit Veenendaal - de Canta is een oer-Hollands product - besloot de productie stil te leggen. Een grote investering bleek niet de moeite waard, omdat het onduidelijk is of ze in de toekomst nog de juiste onderdelen kunnen krijgen.
Voor een Canta gelden de volgende maximumsnelheden: Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
- Hoe oud moet ik zijn om in een Canta te mogen rijden? De bestuurder dient minimaal 16 jaar oud te zijn.
Met een Canta mag je op een fietspad, het trottoir en de weg rijden. Je mag op wegen rijden tot maximaal 80 kilometer per uur. Met de Canta mag je ook in winkelcentra en in wandelgebieden rijden, maar hier moet je rekening houden met de regels die gelden voor voetgangers.
Als men rijdt op de openbare weg heeft men een rijbewijs nodig. Op privéterrein is dat niet nodig, maar het is onder meer belangrijk te weten wat privé en wat openbaar is. Eventueel is een bijkomende verzekering vereist.
Een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) kan niet harder dan 25 of 45 kilometer per uur. Voor veel van deze voertuigen heeft u een T-rijbewijs nodig.
Wilt u in plaats van een Canta een brommobiel huren of kopen met een onderhoudscontract dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Waaijenberg Mobiliteit is leverancier van alle grote merken brommobielen. Ook eventuele aanpassingen worden door Waaijenberg verzorgd.
Wil je een verzekering voor een Canta afsluiten, vraag dan je premie op via de pagina canta verzekering afsluiten. Ook een Arola verzekering kun je via deze pagina regelen. Genoemde premie en acceptatie is onder voorbehoud.
De Canta benzine motor is sterk en betrouwbaar en tevens gemakkelijk te onderhouden. Met een tankinhoud van 12 liter hoeft u zich geen zorgen te maken over de actieradius.
In Nederland gelden andere maximale afmetingen, zodat de Canta een breedte van 1.10 m heeft, een lengte van 2.50 m en een gewicht van 350 kilogram. Onder de piepkleine motorkap hangt een eencilindermotortje in V-opstelling met 160 cc die goed zijn voor een vermogen van 5,5 pk.
De benzinemotor van de Canta (type 1 & 2) is alleen vrijgegeven voor gebruik met loodvrije benzine met een pomp-octaangehalte (RON) van 86 of hoger (een research-octaangehalte (PON) van 91 of hoger). Tanken dient plaats te vinden in een goed geventileerde ruimte en met uitgezette motor.
De Canta heeft standaard twee zitplaatsen voorin. Door zijn nagenoeg onderhoudsvrije elektrische aandrijving rijdt u in alle stilte en hoeft u niet te schakelen. Download hier de folder.
Een auto 'zonder rijbewijs' moet verzekerd zijn
Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is genoeg. Dit is dus geen grote kost, in tegenstelling tot de aankoopprijs van deze wagens. Deze kan variëren van 10.000 tot meer dan 15.000 euro!
Wanneer is het niet meer toegestaan om auto te rijden? Wanneer je 17 jaar bent, mag je in Nederland autorijden.Eerst onder begeleiding, en vanaf je 18e helemaal zelfstandig. Je krijgt een rijbewijs (B) dat (meestal) 10 jaar geldig is, en mag dit normaal gesproken onbezorgd verlengen tot je 75 bent.
Gesloten gehandicaptenvoertuig
Een gesloten gehandicapten voertuig heeft vier wielen en is maximaal 110 cm breed. Voorbeelden van gehandicaptenvoertuigen met een gesloten carrosserie zijn de Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.
Hoeveel kost een 45 km auto? Houd rekening met een prijs van 5.000 tot 10.000 euro voor een jonggebruikte of nieuwe 45 km auto. Toch zijn er ook topmodellen - zoals de Ligier JS50L - die zo'n 16.000 euro kosten.