Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen.
9 weken betaald ouderschapsverlof in 1e levensjaar kind
Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het 1e levensjaar van het kind.
Ouderschapsverlof aanvragen bij werkgever
U doet dit ten minste 2 maanden voordat het verlof ingaat. Als het ouderschapsverlof afhankelijk is van de bevallingsdatum kunt u dat aangeven. In uw verzoek geeft u ook aan hoe u het ouderschapsverlof wilt opnemen. U bepaalt namelijk zelf hoe en wanneer u het verlof opneemt.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Een werknemer kan een verzoek bij u indienen om het verlof te spreiden over een langere periode dan een jaar, meer uren per week verlof op te nemen of het verlof op te delen in maximaal zes perioden. De totale duur van het verlof blijft dan hetzelfde; de werknemer neemt het alleen op een andere manier op.
Wie na de geboorte van een kind minder wil werken, kan het aantal arbeidsuren in het arbeidscontract aanpassen, óf ouderschapsverlof aanvragen.
Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal werkuren per week. Een werknemer die 36 uur per week werkt, heeft dus recht op 26 x 36 = 936 uur verlof. Je werknemers mogen in principe zelf bepalen hoe zij dit verlof willen opnemen. Een verdeling van 50 procent verlof en 50 procent werken is gebruikelijk.
Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen.
Er zijn meerdere regels die bepalen of u recht heeft op ouderschapsverlof. Als u recht heeft, dan krijgt u maximaal 26 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Je mag in totaal 26 keer het aantal uren per week dat je werkt opnemen. Voor elk kind heb je recht op het verlof, dat je gespreid mag opnemen, zolang het maar voor de achtste verjaardag van het kind gebeurt. In sommige cao's staan daar andere afspraken over.
Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald
Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden.
Het ouderschapsverlof kan worden bekomen met of zonder uitkeringen: gedurende een periode van 4 maanden, onder de vorm van een volledige onderbreking van de prestaties. Die periode kan worden opgesplitst in periodes van 1 maand of een veelvoud (1, 2, 3 of 4 maanden);
Per kind, tot de leeftijd van 8 jaar, mag men 26 keer de contracturen opnemen aan ouderschapsverlof. Het voordeel is dat de werknemer het recht op de oude contracturen behoudt. De werknemer hoeft dan nog geen officiële urenwijziging aan te vragen bij de werkgever.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.
Partners krijgen 1 werkweek geboorteverlof. Werkt u bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt u 30 uur geboorteverlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt dit verlof.
Betaald ouderschapsverlof is er vanaf augustus 2022. Beide ouders kunnen dan de eerste negen weken van ouderschapsverlof een uitkering krijgen. Het gaat om minimaal 70 procent van hun loon. De uitkering wordt betaald door het UWV.
Het wettelijk ouderschapsverlofrecht is onbetaald. Daarover bouwt u dan ook geen vakantie op. Soms hebben werkgevers en werknemers (deels) doorbetaald ouderschapsverlof afgesproken. Over ouderschapsverlofuren die worden doorbetaald (hoeveel maakt niet uit) vindt wel vakantieopbouw plaats.
Dit verlof heeft ook invloed op je vakantiegeld en eindejaarstoelage. Lees meer op de webpagina's over 'vakantiegeld' en 'eindejaarstoelage'. Aan dit verlof is in de meeste gevallen een onderbrekingsuitkering verbonden die wordt uitbetaald door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Als u per 4 weken betaald krijgt, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
Via de onlinedienst Breakatwork komt u te weten hoeveel maanden en dagen tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematisch verlof u al hebt opgenomen en hoeveel er u nog resten, toegespitst op uw persoonlijke situatie. Aanmelden kan via de eID, uw federaal token, itsme of via een persoonlijke code via een mobiele app.
Wij betalen de uitkering betaald ouderschapsverlof aan uw werkgever, nadat u (een deel van) uw verlof heeft opgenomen. We kunnen de uitkering ook achteraf aan u betalen. Hier moet uw werkgever dan voor kiezen in de aanvraag of bij een betaalverzoek.
Ouderschapsverlof als recht
Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Hij kan het wel met maximaal 6 maanden uitstellen, op voorwaarde dat hij daarvoor gegronde redenen kan geven. Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.
De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof wordt betaald door UWV en is vastgesteld op 70% van het dagloon. Er geldt wel een maximumdagloon van € 228,76 (2022). Met die reden is de uitkering nooit hoger dan 70% van dit maximumdagloon.
In het geval van ouderschapsverlof ontvang je de aanmoedigingspremie 'zorgkrediet'. Die premie krijg je ook als je een ander thematisch verlof aanvraagt (of bij tijdskrediet in de privésector).
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een onderbrekingsuitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Het bedrag is vergelijkbaar met wat iemand ontvangt die tijdskrediet opneemt.