Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast contract. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel contract.
Je zakelijke energiecontract bekijken of je gegevens wijzigen, doe je in Mijn Vattenfall. En als je wilt weten of je contract nog bij je bedrijf past, doe dan de ContractCheck. Goed om te weten: we belonen de klanten die bij ons blijven. Hoe langer je blijft, hoe meer korting je krijgt.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Kies je een variabel energie contract of een vast contract? Een vast energie contract sluit je af tot bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Gedurende die tijd verandert je leveringstarief voor gas of stroom niet.
Met de CREG Scan vergelijkt u het energiecontract dat u in het verleden gesloten hebt met het huidige aanbod op de markt. Zo ziet u meteen hoe uw huidig contract zich verhoudt tot de actuele markt. Als u er uw huidig energiecontract met de bijhorende tarieffiche bij neemt, krijgt u het beste resultaat.
Variabel versus vast in 2022
Vanwege de hoge energieprijzen bieden energieleveranciers nauwelijks tot geen vaste contracten meer aan. Hierdoor ontstaat er een vertekend beeld over welk type contract voordeliger is.
Bij een vaste tarief betaal je de volledige contractduur eenzelfde tarief per kilowattuur (kWh). De schommelingen op de markt hebben gedurende die periode geen invloed op je factuur. In het geval van een variabel tarief evolueert de prijs die je betaalt elke maand of kwartaal mee met de evoluties op de energiemarkten.
Contractduur: variabel of vast
Met een variabel contract kunnen je variabele leveringskosten een aantal keer per jaar veranderen. Met 1 of 3 jaar vast, heb je een vaste prijs per kWh gedurende je hele contract periode. Netbeheerkosten en belastingen kunnen wel stijgen.
Op jaarbasis betalen mensen met een gemiddeld verbruik bij Vattenfall 472,80 euro extra. Maar volgens Vattenfall verbruiken zijn klanten gemiddeld minder – 2.250 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas. Met dat verbruik betalen klanten 25,85 per maand meer.
Prijzen gas en stroom 2021
Voor gas betaal je gemiddeld 79 cent per kubieke meter in 2021. Voor stroom betaal je in 2021 gemiddeld 22 cent per kilowattuur. Heb je in 2021 een contract met vaste prijs voor je energie, dan veranderen de prijzen in je contractperiode niet.
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.
Ons advies is dus: laat je energieprijs voor 1 jaar vastzetten. Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar kun je je contract weer vergelijken met andere voordelige contracten. Je kunt de prijs dan weer opnieuw laten vastzetten.
Mijn energiecontract met vast tarief loopt af, wat doe ik? De meeste vaste tarieven hebben een looptijd van één jaar. Twee maanden voor de einddatum verstrijkt, zal je energieleverancier jou een nieuw voorstel doorsturen.
Ga je nu (29 augustus 2022) een nieuw energiecontract bij Vattenfall afsluiten? Dan ligt de stroomprijs op ruim 1 euro per kWh (enkeltarief) en de gasprijs ligt op meer dan 5 euro per m3. Daarmee is Vattenfall op dit moment de duurste energieleverancier.
Met het Modelcontract Energie kun je een goede vergelijking maken tussen onze energieproducten en die van andere energieleveranciers. Dit contract is namelijk bij elke energieleverancier hetzelfde. Je krijgt een energiecontract met variabele prijzen voor onbepaalde tijd.
Energiecontracten met onbepaalde looptijd
Bij contracten met een onbepaalde tijd zit je niet aan een bepaalde looptijd vast. Deze contracten zijn vrij opzegbaar, maar hierbij geldt een variabel tarief of dynamisch tarief. Deze tarieven kunnen dus wijzigen.
Zo hebben we 100% groene stroom uit Nederlandse wind, zon en water. Een belangrijke stap om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Deze stroomleveranciers wekken meestal niet zelf de energie op, maar kopen al hun energie in. Ze gebruiken hun inkoopvoordeel om scherpe tarieven aan te bieden.
Sinds 2002 vergelijken we namelijk onze energieprijzen met die van andere energiemaatschappijen. Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Als een energiecontract afloopt, dan is het wettelijk zo geregeld dat je contract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is. Je gaat dan meestal wel een duurder, variabel tarief betalen.
Er zijn verschillende mogelijkheden als je energiecontract afloopt, maar houd er rekening mee dat deze mogelijkheden per energieleverancier verschillen. Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast contract samen bij je huidige energieleverancier.
De energieprijzen in jouw situatie
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Het aantal huishoudens dat meer aan energie betaalt, nam de afgelopen maanden harder toe dan de mensen die hetzelfde of minder betalen. Van die gestegen 51 procent, betaalde 19 procent meer dan € 50 extra en 8 procent meer dan € 100 euro.
Kan mijn leverancier zelf mijn contract beëindigen? Uw leverancier mag uw energiecontract opzeggen wegens wanbetaling. Als u na een herinneringsbrief én na een ingebrekestelling uw energiefactuur nog altijd niet betaalt, mag uw leverancier uw contract opzeggen.
Klanten die nu moeten overstappen naar een nieuw energiecontract, schrikken zich een hoedje van de prijzen voor gas en stroom. Met een variabel contract ben je op dit moment het beste af, zegt de Consumentenbond. Je kunt niet veel anders dan meebewegen met de grillige markt.
Verander elk jaar van energieleverancier
Je hoeft zeker niet ieder jaar van leverancier te veranderen. Wel is het aan te raden om één keer per jaar de CREG Scan te doen, zodat je weet of je nog goed zit. Maak er een vaste gewoonte van wanneer je je jaarlijkse afrekeningsfactuur ontvangt.