Ben jij van plan je nieuwe gevel te laten impregneren? Dan is het belangrijk om de droogtijd van het voegwerk serieus te nemen. Als je een pas gemetselde muur wilt impregneren, bijvoorbeeld om deze waterafstotend te maken, dient het nieuwe voegwerk minstens twee weken te drogen voordat je aan de slag kunt.
Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
Gevel laten drogen
Let op dat je na het impregneren geen spullen tegen de gevel aan zet. Het impregneermiddel heeft namelijk zo'n 24 uur nodig om te drogen. Na die droogtijd kan je ook de plastic folie van de ramen en deuren verwijderen.
In een vochtige ruimte zal het iets langer duren voordat de voegmortel droog is. Fabrikanten geven meestal op de verpakking aan hoe lang het drogen van voegmiddel duurt. Het neemt ongeveer 24-48 uur in beslag voordat het voegmiddel volledig droog is.
Voegmortel moet uitharden in aanwezigheid van water. De totale uithardingstijd is 28 dagen, zolang hoeft u het voegwerk niet nat te houden, maar zorg wel dat de voegmortel in de eerste week een beetje vochtig blijft anders verbrand het cement in de voegmortel en verpulverd de voegmortel.
Verminder de kans op witte uitslag door te stoppen met voegen bij hevige regenval. Bij voortdurende of te verwachten regenval moet het voegwerk gedurende minimaal 48 uur na gereedkomen worden beschermd tegen inwatering en uitloging.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Niet metselen en voegen bij hevige regenval (tenzij het verse metselwerk niet beïnvloed wordt door de regenval). Bescherm vers voegwerk tegen hevige regenval. Plaats kantplanken omhoog na iedere dagproductie ter bescherming tegen spatwater. Gebruik en/of verwerk geen bevroren producten.
Droogtijd van kit voordat je kan douchen
Tenminste, na 24 uur kunt u weer douchen. Maar pas op. Laat de kit minimaal 72 uur uitharden voordat u het aanraakt en reinigt. Pas na 2 weken mag u het grondig reinigen.
Voegen in de badkamer waterdicht maken doe je makkelijk met Seal-Guard® afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product komt in een makkelijke spuitbus. Het is een impregneer speciaal ontwikkeld om voegen waterdicht te maken. Het is geschikt om de gehele badkamer mee te behandelen.
Wanneer kan ik vochtige muren impregneren? Het advies is altijd om de muren te behandelen wanneer deze droog is na een aantal dagen zon of warme temperaturen. Behandel vochtige muren dus nooit wanneer deze nog vochtig of nat zijn. Wacht tot ze droog zijn.
Impregnatie van de gevel
Nog een optie is de natte muren impregneren. Als je duidelijke vochtplekken op de bakstenen ziet, dan wil dat zeggen dat ze vocht absorberen. Dat is te behandelen met een impregneermiddel dat aangebracht moet worden op de buitengevel.
Als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur, kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en het vochtprobleem verergeren. Het impregneermiddel kan de poriën van de muur afsluiten, waardoor de muur minder goed kan ademen en vocht minder goed kan worden afgevoerd.
Het is belangrijk dat de muur in de 24 uur na het impregneren niet nat wordt. Onthoud daarnaast dat het middel het best wordt opgenomen als de temperatuur boven de 5°C is.
Zodra de nieuwe tegels aangebracht zijn in je badkamer of toilet, is het tijd om deze te voegen. Zorg dat de lijm van het tegelwerk droog en schoon is. De meeste lijmsoorten drogen binnen 24 uur maar de exacte droogtijd staat altijd vermeld op de lijmverpakking.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan.
Een vraag die veel gesteld wordt is waarom je tegels eerst moet voegen en dan pas kunt kitten. Het antwoord hierop is eigenlijk heel eenvoudig. Kit hecht namelijk wel op voegmiddel, maar voegmiddel hecht minder goed op kit.
Het drogen van de lijm kan tot 24 uur duren. Na dit tijdsbestek komt de rubberen hamer van pas.
Een kitrand om de wc voorkomt bijvoorbeeld dat de toiletpot beschadigt door vocht(ophoping) in de randjes. Daarnaast is het natuurlijk ook veel hygiënischer. De plek (de randen) waar vocht zich tussen kan nestelen is namelijk de perfecte plek waar ook schimmels en bacteriën graag verblijven.
Hoelang je gevel precies beschermd is na het hydrofoberen, hangt onder meer af van de kwaliteit van het gebruikte product en de weersomstandigheden. Je kan ervan uitgaan dat een impregneermiddel je gevel ongeveer 10 jaar lang beschermt. Sommige professionals bieden een garantie van een aantal jaren aan.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Nooit onder de 5 graden
Oftewel, je loopt het risico dat je tegels niet goed hechten en de voeg niet goed afbindt. Bij bevriezing van de lijm kan dat zelfs tot vorstschade leiden. Kortom, tijdens het verwerken van een cementgebonden product moet het altijd 5 °C of warmer zijn.
Wandtegels voegen
Je moet een dag (24 uur) wachten totdat de lijm achter de tegels zijn gedroogd. Daarna kun je beginnen met voegen. Het voegmiddel (in poedervorm) moet je mengen met water. Goed doorroeren, want er mogen geen klonten inzitten.
En één keer per maand grondig. Bij de grondige schoonmaakbeurt maak je dan de voegen schoon en bijvoorbeeld je douchegordijn en douchekop. Als je de voegen maandelijks doet, voorkom je dat er hardnekkig vuil ophoopt én voorkom je schimmel. Daarnaast is één keer per maand ook prima te doen voor zo'n vervelend klusje.
Een sopje van wasverzachter of groene zeep met warm water is ook geschikt om tegels en voegen te reinigen. Wrijf met een doekje de tegels en de voegen weer stralend schoon. Met een mix van azijn en water zijn de voegen ook goed schoon te maken.