Bekende symptomen van een middenrifbreuk zijn zuurbranden, misselijkheid en moeite met slikken. De behandeling van een middenrifbreuk bestaat uit medicatie om de maagzuurproductie te remmen, leefstijlaanpassingen en/of een operatie.
Een middenrifbreuk op zich geeft geen klachten. Vaak wordt een middenrifbreuk dan ook per toeval ontdekt. Klachten kunnen ontstaan als de maag gedeeltelijk omhoog komt door de opening in het middenrif. Als gevolg hiervan kan het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluiten.
Pijn in het midden van de rug. Een steek in de zij wanneer u sport of beweegt. Pijn wanneer u niest of hoest. Pijn rond de ribben of op de borst (een drukkend gevoel)
De natuurlijke opening in het middenrif kan te groot worden, waardoor de maag (en/of andere buikorganen) richting de borstholte kan verplaatsen. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in stromen. Ook kan de maag op het hart of de longen drukken, doordat deze richting de borstholte is verplaatst.
Symptomen maaghernia
Misselijkheid. Zure smaak in de mond en keel. Moeite met slikken. Pijn met uitstraling naar de rug.
Ga op uw rug liggen met een kussen onder uw hoofd en een ander kussen onder uw knieën. Plaats een hand op het bovenste deel van uw borst en een hand net onder uw ribben op uw buik. Adem langzaam in door uw neus en voel hoe uw buik zachtjes tegen uw hand drukt. Adem rustig uit, zodat de lucht uit uw longen kan stromen.
Invloed van middenrifbreuk op jouw leven
Het hebben van een middenrifbreuk kan enorm veel impact hebben op jouw leven. et kan zijn dat je veel piekert over je gezondheid, maar ook dat het je irriteert. Dit alles zorgt dat we op een bepaalde manier om gaan met onze ziekte.
Breuk van het middenrif
De zwakke plek in het middenrif is de breukpoort waardoor een deel van de maag in de borstholte komt te liggen. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, bij persen of hoesten) kan er makkelijk zuur en maaginhoud in de slokdarm komen en worden de klachten erger.
Daarom is het goed om klachten van het middenrif tijdig te herkennen en aan te pakken. Heb jij last van klachten zoals benauwdheid, een opgeblazen gevoel of maagzuur? Dan kan de oorzaak hiervan in je middenrif zitten. Een osteopaat helpt om dergelijke klachten te lokaliseren en te behandelen.
Verkramping van de middenrif spier heeft direct gevolgen voor het functioneren van het hart-ritme systeem: bloedsomloop en ademhaling. De bloeddruk kan erdoor hoger of lager worden. Het is mogelijk dat ademnood, hoge oppervlakkige ademhaling of zelfs hyperventilatie optreed.
De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik.
Boven het middenrif liggen de longen en het hart, en onder het middenrif liggen organen zoals de maag, lever en darmen.
De meeste mensen merken het niet eens dat ze een maagbreuk hebben, omdat ze nergens last van hebben. Soms is er sprake van een vol gevoel.Anderen hebben last van maagzuur.Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt.
Dan zou je af en toe een maagzuurremmer als ranitidine kunnen slikken. Dit medicijn heeft minder bijwerkingen dan pantoprazol of omeprazol. Stop er na een maand wel mee.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
Vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt … kunnen beter vermeden worden. Ten slotte zouden ook tabak, alcohol en roken de klachten van reflux kunnen verergeren; gebruik of inname worden dan ook afgeraden.
,,Water drinken is goed voor je, maar let wel op dat je niet een hele plons, koud water binnenkrijgt. Dat werkt verkrampend en kan zorgen voor maagproblemen. Je kunt water beter op kamertemperatuur drinken.''
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Stress en spanningen of hevige emoties kunnen de kans op een aanval van slokdarmkramp vergroten. In periodes van stress kunnen gerichte ontspanningsoefeningen daarom helpen. Ook een paar aanpassingen in het dagelijkse voedingspatroon kunnen helpen: Eet zo min mogelijk zeer warm of zeer koud eten en drinken.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.
Verlamming (paralyse) van de middenrifspier (diafragma) is het gevolg van een verworven niet-functioneren van de zenuw naar de middenrifspier. De naam van deze zenuw (of nervus in het latijn) is: nervus phrenicus. Deze aandoening kan enkel- en dubbelzijdig voorkomen en is bij volwassenen een zeldzame aandoening.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Spanning, stress of angst, benauwdheid door zware verkoudheid of astma en buikpijn zijn veel voorkomende oorzaken. Het kan zijn dat je al heel lang een disfunctionele ademhaling hebt, maar dat de klachten die er bij horen steeds erger worden. Allereerst is het belangrijk dat je weet wat er met je aan de hand is.