Churros eet je traditioneel als ontbijt, maar op een frisse najaarsdag gaat dit stukje 'comfort food' er ook in de namiddag uitstekend in.
Spanjaarden eten churros vooral bij het ontbijt, maar tussendoor of als toetje zijn ze net zo lekker. Deze zoete snack wordt gemaakt van boter, melk en bloem.
Om de tijd tot de lunch door te komen eten de Spanjaarden tijdens hun ochtendpauze meestal een bocadillo, een lekker stuk belegd stokbrood. Ook zijn croissants, tortilla de patatas (stevige aardappelomelet) en pan con tomate (geroosterd brood met geraspte tomaat, knoflook en olijfolie) erg populair.
Churros zijn een beroemd Spaans dessert over de hele wereld, maar in Spanje is het meest typische moment om ze te eten bij het ontbijt, vooral in de winter . Het is een geweldige manier om op te warmen door het te mengen met een kop warme chocolademelk.
Ontbijt: snel en makkelijk
Net als veel Nederlanders beginnen Spanjaarden de dag 's ochtends vroeg met een simpel ontbijt, el desayuno. Ze nemen bijvoorbeeld een stuk geroosterd brood met wat boter, marmelade, kaas of vleeswaren. Vaak ontbijten Spanjaarden buiten de deur, onderweg naar werk.
Niet één, maar twee keer ontbijten is in veel delen van Spanje heel gewoon. Begin met een koffie en iets kleins zoals een gebakje als je voor het eerst opstaat, en maak halverwege de ochtend tijd voor een uitgebreider ontbijt, misschien met geroosterd brood met tomaten en olijfolie.
De lunch is de grootste maaltijd van de dag in Spanje. Een typisch Spaanse comida (lunch) bestaat uit een tapa (voorgerecht), een voorgerecht, een hoofdgerecht van vis of vlees en een dessert, dat vers fruit of een flan (custard met karamel) kan bevatten .
In Spanje kunnen churros dun (en soms geknoopt) of lang en dik zijn, waar ze in sommige regio's bekend staan als porras, jeringos of tejeringos. Ze worden normaal gesproken gegeten als ontbijt, gedoopt in koffie, of in warme chocolademelk als middagsnack .
Hoe eten de Spanjaarden churros? Soms als ontbijt, en soms als een lekker tussendoortje.Churros worden vaak geserveerd met een kop dikke, hete chocolade om in te dippen. Ja, je leest het goed – Spanjaarden dippen hun churros in hete chocolade!
Spaans ontbijt
De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken.
Populaire Spaanse ontbijtproducten zijn toast met tomaat en olijfolie of boter en jam, gebak, churros, sandwiches en tortilla de patatas (aardappelomelet) . Het is ook gebruikelijk om koffie en/of sap te drinken bij het ontbijt. Ontbijten ze in Spanje? Ja!
Lunch. De lunch – comida – is de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze vindt plaats tussen twee en vier uur 's middags. Vaak is de lunch uitgebreider dan het avondeten en heeft het meerdere gangen.
croissant (zn): cruasán.
Product specificaties. Churros is van oorsprong een Spaanse lekkernij in de vorm van ringetjes gemaakt van gefrituurd tarwe- of aardappeldeeg. Ze worden in Spanje traditioneel als ontbijt gegeten met een chocolade dipsaus en een kop koffie om wakker te worden.
Churros zijn het snelst groeiende dessert*
Een top etnisch dessert, churros bieden een simpele maar memorabele smaak waar iedereen van houdt. Perfect als dessert of snack , ze zijn snel en makkelijk te bereiden en serveren en zeer winstgevende menu toevoegingen.
Het eten van churros met of zonder gesmolten chocola, is een échte Spaanse traditie en wordt gezien als een erg gezellig en sociaal gebeuren, want volgens de Spanjaarden is het ondenkbaar om ze alleen te eten! Churros, ook wel een Spaanse donut, is dé lekkernij van Spanje en andere Spaanstalige landen.
In Spanje worden churros vaak gedoopt in een kop warme, dikke chocolade, maar je kunt je churros ook serveren met een klein bakje chocoladesaus of karamelsaus – eventueel een gezouten karamel – waarin je ze kunt dopen . De warme churros smaken ook heerlijk met een lekker bolletje ijs of ingelegde bessen.
In het zuiden van Nederland ken je de churro misschien onder de naam 'suikerfriet'.
Eenmaal gekookt worden churros meestal gerold in een mengsel van suiker en kaneel, waardoor ze een zoete en licht pittige smaak krijgen . Ze kunnen op zichzelf worden gegeten of worden geserveerd met verschillende dipsauzen of toppings, zoals chocolade, karamel, dulce de leche of zelfs ijs.
Traditionele churros worden gerold in suiker (of kaneelsuiker) en gedoopt in chocoladesaus. Ze zijn nauwe verwanten van de donut en worden vaak 'Spaanse donuts' genoemd. In het Verenigd Koninkrijk beschouwen we churros meestal als een lichte snack of dessert, maar in Spanje worden ze vooral gegeten als ontbijt .
Een 'Churro' – soms ook wel Spaanse donut genoemd – is een populaire gefrituurde deegsnack die normaal gesproken bij het ontbijt wordt gegeten, vergezeld door een kom dikke, warme chocolademelk of een goede café con leche.
Serveer de Churros warm met de chocoladesaus om in te dippen.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Het weer speelt ook een cruciale rol in de eetgewoontes van Spanje laat op de avond . Vaak is het in de zomer gewoon veel te warm om te koken en te eten als de zon op is, dus is het gebruikelijk om te wachten tot na zonsondergang, wat rond 21:30 uur is. Dit blijkt ook uit het feit dat de eettijden in het land verschillen, afhankelijk van het klimaat.