De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
Pijn, jeuk en onrustig drinken
Alhoewel niet alle baby's last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.
Klachten bij spruw zijn: Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van.
Je kunt een stekende pijn voelen in je borst tijdens of na een voeding. Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is. Het verkeerd aanleggen of afkoppelen of het hebben van erg volle borsten kan ook de pijn veroorzaken.
Als de infectie uitgebreid is en u er veel last van heeft, kan uw arts nystatine-drank voorschrijven. Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en wordt veroorzaakt door gist (een schimmel) genaamd Candida albicans. Spruw kan zowel voorkomen bij kinderen die borstvoeding krijgen, als bij kinderen die kunstvoeding krijgen.
De pijn gaat normaal gesproken na enkele dagen weg, als je lichaam gewend is geraakt aan borstvoeding en je baby efficiënter gaat zuigen. Raadpleeg een deskundige, lactatiekundige of borstvoedingsspecialist als de pijn tijdens de borstvoeding niet na enkele dagen verdwijnt.
Spruw bij de moeder
Een baby met spruw kan zijn moeder snel besmetten. De tekenen van spruw zijn bij de moeder te zien aan de tepels wanneer deze borstvoeding geeft. De borsten en/of tepels zijn pijnlijk, voelen branderig aan en kunnen gaan schilferen.
Het wordt veroorzaakt door een gist (soort schimmel) genaamd Candida albicans. Deze kwaal komt regelmatig voor bij baby's. Ruim 4 procent van de zuigelingen krijgt er last van en dan vooral vóór de leeftijd van 6 weken. Je herkent de spruw aan witte plekjes in de mond van je kindje, die niet weg te vegen zijn.
Spruw is te herkennen aan een hardnekkige, witte aanslag op de lippen, de tong en in de mond van je baby. Je kunt het niet wegvegen. De spruw kan de huid en het slijmvlies van de mond gevoelig maken. Bij het drinken aan de borst of fles, kan je baby daardoor onrustiger zijn, vaker loslaten en een klakkend geluid maken.
Spruw, ook wel mondspruw genoemd, is een infectie van het mondslijmvlies waarbij witte puntjes in de mond ontstaan. Het treedt regelmatig op bij baby's in de eerste zes weken na geboorte. Ongeveer 4% van alle baby's krijgt last van spruw.
Helemaal in het begin zou je de mondholte van je baby tweemaal daags moeten reinigen met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacterien van het tandvlees.
Er verschijnen blaasjes in de mond, op de tong en op de lippen. Na een paar dagen springen de blaasjes open en verschijnen er kleine kratertjes. De mond is dan pijnlijk en het kind wil niet eten. Meestal vertoont het kind ook algemene infectietekenen zoals koorts, hoofdpijn en algemeen onwel zijn.
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Aangezien kokosolie, zoals eerder genoemd, effectief is tegen candida is het dus ook zeer geschikt om spruw bij je kindje en jezelf te behandelen. Smeer een beetje kokosolie in de mond van je kindje en op je eigen tepel. Tevens kun je het gebruiken om de tepels te verzorgen bij droogheid, irritatie en kloofjes.
Spruw komt veel voor. Het gaat vaak vanzelf weer over. Als een baby met spruw goed drinkt en er geen last van heeft, hoeft de spruw niet behandeld te worden. Wanneer een kindje echter bij het voeden veel huilt en de tepel loslaat, dan is het goed om de spruw te behandelen.
Een vervelende, stekende pijn in tepels of borst bij de moeder. Of de baby die, nadat hij eerst altijd tevreden en rustig aan de borst was, opeens huilerig en onrustig is. Dit kunnen aanwijzingen zijn voor spruw.
Spruw is een schimmelinfectie en wordt veroorzaakt door de candida albicans. Spruw kan zorgen voor witte vlekjes of plekken op de tong of andere plekken in de mond. Het ziet eruit als een wit laagje over de tong of binnenkant van de mond. Dit witte laagje is er niet af te krijgen.
Bij jonge baby's schrijft de arts soms voor om de drank na elke voeding te gebruiken. Voorkomen van spruw: uw kind gebruikt dit medicijn 1 keer op een dag. Het medicijn mag op elk moment van de dag worden ingenomen. Kies wel een vast moment, bij voorkeur 's ochtends.
Hongersignalen: • Zuigbewegingen • Tong uitsteken • Met tong over lipjes likken • Lipjes tuiten/plooien • Draaien met het hoofdje • Sabbelen op handje/vingers • Na wakker worden uitgebreid gapen • Na wakker worden schoppen met beentjes.
Spruw, die niet correct behandeld wordt, kan terug komen en soms wordt ze zelfs resistent tegen de medicatie. De slaagkansen bij de meeste middelen zijn niet 100 %.