3.1 Doet een navelpiercing pijn? Een navel piercing is heel persoonlijk, sommige mensen vinden het pijn doen, anderen niet. In het algemeen valt het reuze mee. Het is vergelijkbaar met een prik van de dokter, maar iedereen ervaart pijn op zijn eigen manier.
Het plaatsen van navelpiercings kan gevoelig zijn, dit is wel afhankelijk van jouw eigen pijngrens en de gevoeligheid rondom de navel. Het is belangrijk dat je je tijdens het zetten van de navelpiercings ontspant en niet teveel over de pijn nadenkt.
Deze piercings staan erom bekend dat ze het meest pijn doen, dus als je iemand mee wilt nemen om je hand vast te houden zal niemand daar wat van zeggen. Een daith piercing is een gaatje in het stuk kraakbeen in je binnenoor, boven de gehoorgang.
Doet het pijn
Wat pijn doet tijdens het zetten is het moment dat de naald door de huid wordt geduwd. Het verschilt per persoon hoe deze pijn wordt ervaren. Sommige mensen zeggen er bijna niks van te voelen, en anderen vinden het redelijk pijnlijk.
De navelpiercing is een van de moeilijkst genezende piercings. De duur varieert van zes maanden tot een jaar. Dit is afhankelijk van de problemen die zich kunnen optreden tijdens het genezingsproces.
Slaap niet op de kant van de piercing
Bij een navelpiercing, mag je niet op je buik slapen. Probeer op je rug te slapen.
Het kan echter ook gebeuren dat een buik simpelweg niet geschikt is voor een navelpiercing. Een goede piercer zal je hier advies over geven wanneer nodig. Wanneer bijvoorbeeld de navel te diep ligt staat er altijd spanning op de huid rondom de navel.
Hoe lang mag ik niet zwemmen met een vers gezette piercing? Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking.
Helaas is niet iedereen een geschikte kandidaat voor deze piercing, dus het kan zijn dat het voor jou niet mogelijk is om een navelpiercing te nemen. Als je navel te diep is of te veel omliggend weefsel heeft, kan dit constante druk op de sieraden veroorzaken, waardoor de wond niet goed geneest.
Piercings laten zetten en leeftijd
De overheid en GGD hebben besloten dat het niet toegestaan is om een piercing te zetten bij personen onder de 12 jaar. Als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, heb je de toestemming van je ouder(s) nodig voordat je een piercing mag laten zetten.
Neem de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van je oor: in de tragus vind je acupunctuurpunten die je honger, hormonen en stress beïnvloeden. Een piercing door je tragus zou dus invloed kunnen hebben op deze dingen. En neem de neus, waar acupunctuur vaak toegepast wordt om verstoppingen op te lossen.
Het plaatsen van een navelpiercing kan in een piercing en tattoo shop gedaan worden en zal ongeveer tussen de 20 en 25 euro kosten. Het laten zetten van een navelpiercing kan ook risico's met zich mee brengen, laat dit dus doen door een specialist en laat je goed informeren bij je piercer.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Ja, absoluut. Samenvattend geldt er dus dat een navelpiercing een litteken geeft boven je navel. Het kan dan gebeuren dat er verklevingen ontstaan rondom je darmen en je baarmoeder. Door die verklevingen kan je baarmoeder minder goed functioneren en kun je problemen ervaren met je vruchtbaarheid.
Titanium. Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Een slecht verzorgde navelpiercing kan flinke littekens veroorzaken, of in het ergste geval kan de infectie tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Wees er bij problemen snel bij om dit te voorkomen door contact op te nemen met de piercer of je huisarts.
Maar ook als je piercing wel hygiënisch is gezet en goed wordt verzorgd, kun je soms lichamelijke klachten krijgen. In veel gevallen gaan deze klachten vanzelf over. Maar neem contact op met de huisarts als: je je zorgen maakt over de genezing.
Draai het ringetje/staafje van de piercing tijdens het schoonmaken. U kunt gewoon douchen; spoel douchegel/zeep en overige restjes goed weg. Het is aan te raden te douchen met een desinfecterende zeep. Het is verstandig om de eerste 2 weken geen gebruik te maken van een bad.
Weet hoe lang normaal is
Een gaatje in je oorlel heeft meestal twee tot drie maanden de tijd nodig om te helen, een helixpiercing een tikkie langer: zo'n drie tot tien maanden. Zodra de zwelling weg is, er geen vocht meer uitkomt en de roodheid is verdwenen is je oor volledig genezen.
Uiteraard kun je met een nieuwe piercing gewoon douchen maar zorg wel dat je tijdens het afdrogen rondom de piercing de houd goed schoon en droog maakt. Hier kunnen namelijk zeepresten achterblijven. Doe dit gewoon met een handdoek of met een tissue.
Kan een navelpiercing uitscheuren of uitgroeien tijdens zwangerschap? Als je de navelpiercing tijdens de zwangerschap laat zitten, ondanks dat je merkt dat er geen ruimte meer voor is, dan heb je een hele grote kans dat de piercing zal uitgroeien.
Reactie op piercing 2: Afstoting of uitgroeien
Dit houdt in dat je lichaam de piercing letterlijk van je lichaam af gaat stoten, duwen, uitgroeien. Dit zie je soms door ineens roodheid, jeuk, vervellen te zien aan de huid op of om je piercing. De roodheid kan donkerder worden.
De dikte van het sieraad is in elk geval minimaal 1,6mm. De diameter van het ringetje en de lengte van het staafje verschilt. Met een staafje is het meestal 10mm lang.
Zeker tijdens de laatste weken kan er flink wat spanning op je piercing komen te staan. Soms kun je hierdoor last krijgen van irritatie of kan de spanning op je huid er uiteindelijk voor zorgen dat je piercing zelfs uitgroeit. Irritatie kun je herkennen aan een gevoelige, iets rode huid.
Het is niet geheel verstandig om zelf piercings te zetten. Er komt meer bij kijken dan enkel alleen het piercen. De te gebruiken instrumenten moeten geheel professioneel steriel zijn, en zo is het “doe-het-zelven” dus ongeschikt.