De meeste vlinders in Nederland overwinteren als ei, rups of pop. Ze houden zich stil en wachten op betere tijden. Sommige vlinders trekken naar Zuid-Europa. En er zijn ook nog vlinders die een winterslaap houden.
Sommige vlinders kruipen weg in een beschut hoekje in een schuur of in een holle boom. Ze houden een soort winterslaap en komen in de lente weer tevoorschijn. De citroenvlinder is een taaie: die gaat gewoon ergens aan een blad of een takje hangen en kan zelfs overleven als de temperatuur onder nul komt.
Dagpauwogen overwinteren als vlinder. Ze kruipen weg in een schuurtje, bunker of holle boom om in winterslaap te gaan. Hun hele lichaam wordt klaargemaakt om vorst, ook strenge vorst, te kunnen overleven. Ze gaan echt volledig in rust.
Dit concept komt overeen met de vlinder. Ze zijn niet alleen synoniem voor verandering en transformatie, maar ook voor vele andere kwaliteiten in het leven. Ze staan voor creativiteit, vrijheid, liefde en harmonie. Implementeer deze krachten in je dagelijks leven om je gloednieuwe transformatie te beginnen.
Sommige vlinders houden een winterslaap. Zij kunnen goed tegen vorst, dankzij een soort 'antivries' in hun lijf. Doodstil hangen ze, totdat het voorjaar zich weer aandient. Met het lekkere weer van de afgelopen dagen worden ze wakker en kan je ze rond zien vliegen.
Dat wil zeggen dat ze vocht uit hun lichaam halen, hun spijsvertering op een heel laag nivo zetten en een soort van antivries aanmaken, vergelijkbaar met dat wat wij in onze auto's gebruiken. Deze vlinders kunnen zo uitstekend tegen de kou en 15 of 20 graden vorst kunnen ze prima hebben.
10 tips voor meer vlinders in je tuin
Zet inheemse planten en laat brandnetels en distels staan. Bied van het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in je tuin. Creëer hoogtes en laagtes in je vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders. Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
Weersomstandigheden: Vlinders kunnen niet goed tegen droogte. Ze kunnen dus niet de hele tijd in de felle zon zitten, want dan drogen ze uit. Ook kunnen ze niet tegen te veel regen. Het weer kunnen wij en de vlinders niks aan doen.
Het kan gebeuren dat een vlinder uw huis is binnengekropen om daar te overwinteren. Dat kan een zolder zijn, de slaapkamer of zelfs een badkamer. Hij dacht dat het een rustige en koele plek was. Als dan de verwarming wordt aangezet, worden koele plekjes warm en de vlinders ontwaken uit hun winterslaap.
Vlinders houden van de zon. Vlinders kunnen namelijk hun lichaamstemperatuur niet regelen, ze hebben de zon nodig om warm te worden. Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin.
Voedsel voor vlinders
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken.
Als de vlinder niet omhoog kruipt, pak hem dan net boven het lichaam vast, met de vleugels gesloten. Je kunt de vlinder loslaten, zodra hij weer op krachten is gekomen met wat suikerwater of nectar. Je hoeft niet te wachten tot hij 'genezen' is. Laat de vlinder even op je vinger zitten.
De dagpauwoog (of andere rode vlinders) kunnen jou het signaal geven om aandacht te schenken aan het niveau van jouw wortelchakra, jouw basis en hier een transformatie te ondergaan. Die transformatie gaat over jouw basis en jezelf “veilig” voelen en kan zich afspelen op fysiek, emotioneel of financieel vlak.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen.
Ze gaan daar in winterslaap en kunnen prima tegen de kou. Tien en zelfs twintig graden vorst kunnen ze prima hebben. Om een vlinder veilig te verplaatsen pak je deze met dichte vleugels tussen wijs- en middelvinger (Bron: Kars Veling)Dat geldt ook voor dagpauwoog en kleine vos.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
Om deze sensoren goed te laten werken, voorziet het lichaam ze actief van insectenbloed en zuurstof. Dit gebeurt via een klein extra 'hart' in de vleugel. Dit pompt het bloed door de vleugel heen, zodat het goed verdeeld wordt. Delen die belangrijk zijn, krijgen zo genoeg bloed.
Zoals: In februari - Dagpauwoog. In maart - Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Dagpauwoog; Kleine vos; Citroenvlinder. In april - Klein koolwitje; Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Bond zandoogje; Dagpauwoog; Kleine vos; Distelvlinder; Landkaartje; Koninginnepage; Citroenvlinder; Klein geaderd witje.
Til de vlinder op en leg hem op het keukenpapier zodat hij het voer kan proeven. Doe dit vervolgens met al je vlinders. Als je niet voorzichtig bent, kun je de vlinders heel gemakkelijk ernstig verwonden door ze op te pakken.
De vlinders zullen niet komen als je geen voer in je voerbak doet! Vlindervoer maken doe je door water met suiker te mengen. Warm het mengsel op totdat de suiker oplost en laat het afkoelen.
Fruit waar De Vlinderstichting goede ervaringen mee heeft: appels, peren, pruimen en druiven. Maar ook bananen, meloenen of vijgen zijn een mogelijkheid. Als het maar lekker zacht is! Zet de schaal lekker in de zon, want daar houden vlinders van.