De verpleegkundige haalt het ballonnetje leeg en verwijdert de katheter. Dit doet meestal geen pijn. U blijft 1 nacht in het ziekenhuis om te kijken of het plassen weer goed op gang komt.
De eerste dagen na het verwijderen van de blaaskatheter kan uw plasbuis branderig of pijnlijk aanvoelen. Het kan zijn dat u wat vaker dan normaal naar het toilet moet. Uw urine kan de eerste dagen troebel of bloederig zijn.
Oplossing: spuit gel langs de katheter in de plasbuis of in de fistelopening.Wees er zeker van dat de katheter los is van de wand.Draai de katheter rond of duw deze verder de blaas in. Bij een urethrale katheter bij een man: trek voorzichtig aan de katheter terwijl je de penis vasthoudt.
Probeer na het verwijderen van de katheter regelmatig te plassen. Op de mictielijst schrijft u het tijdstip wanneer u plast en hoeveel u plast. Om te kunnen meten hoeveel u plast, plast u in een maatbeker. Als u de hoeveelheid heeft afgelezen, gooit u de maatbeker leeg in het toilet.
Het verwijderen van de blaaskatheter kunt u gemakkelijk zelf doen. U wacht even tot het water uit het ballonnetje is gelekt en trekt dan rustig de katheter naar buiten. In de loop van de dag probeert u 1-1,5 liter te drinken en probeert u zelf te plassen, als u aandrang krijgt.
Binnen 6-8 uur moet u weer zelf kunnen plassen. De eerste keer kunt u op het toilet plassen. Daarna plast u in de urinaal (fles).
Nadat de katheter is verwijderd, kunnen uw blaas en urinebuis een paar dagen geïrriteerd zijn. Sommige mensen deinzen er erg voor terug om te plassen, terwijl anderen vaker naar het toilet moeten. Dit kan gepaard gaan met steken of pijn, of de aanwezigheid van rozige urine.
Dit gaat anders dan u gewend bent. Als de katheter op de afdeling is verwijderd, moet u elke 2 uur gaan plassen. Pijn in uw onderbuik of flanken kan een teken zijn dat uw blaas vol is. Dan moet u eerder gaan plassen.
Vermijd trekken aan de katheter. Dit kan de blaas beschadigen. De verpleegkundige van de polikliniek zal u de verzorging omtrent de katheter uitleggen. Als u de katheter niet zelf kunt verzorgen, kan uw partner, familielid of mantelzorger dit leren.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Vervolgens brengt de verpleegkundige de katheter via de urinebuis in uw blaas. Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven.
Zolang u een verblijfskatheter heeft, kunt u niet gewoon plassen. De urine loopt weg door de katheter, zonder dat u het merkt.
's Nachts sluit u de grotere urine-nachtzak op de urine-beenzak aan. Deze heeft een inhoud van twee liter, zodat u rustig door kunt slapen. De opvangzak kunt u in een rekje aan de zijkant van uw bed hangen.
Deze studies lieten vrij consistent zien dat het 's avonds verwijderen van de katheter leidde tot een grote hoeveelheid urine tijdens eerste urinelozing (verschil van 95 ml), kortere tijd tot eerste urinelozing (1 uur verschil), korter verblijf in het ziekenhuis (0,71 dag), en minder rekatheterisaties (2 procent ...
Het grootste deel van de gebruikers van Curan-katheters geeft aan deze als pijnloos te ervaren. Wel kan het zijn dat je het inbrengen en verwijderen van de katheter in het begin onaangenaam vindt, omdat het misschien wat branderig aanvoelt. Jouw plasbuis is namelijk nog niet direct gewend aan de katheter.
Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken. Mannen met een transurethrale katheter kunnen de katheter vastmaken op de penis en een condoom omdoen.
U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt. Het is belangrijk dat u uw handen wast, voor en na het loskoppelen of het vervangen van de opvangzak. Met een verblijfskatheter is de kans op een blaasontsteking groot.
Als er urine langs de katheter naar buiten lekt:
de katheter doorspoelen. de katheter weer op de juiste plaats brengen. een nieuwe katheter inbrengen. medicijnen, bijvoorbeeld tegen blaaskramp.
Blijft er minder dan 250 ml urine achter in de blaas, dan heeft u geen katheter meer nodig. Blijft er meer dan 250 ml urine in de blaas achter of u kunt niet spontaan plassen dan zal er overleg plaatsvinden met de gynaecoloog.
Een katheter is een kunststof slangetje. Om te kunnen dialyseren wordt dit slangetje in de hals geplaatst. De plaats waar het slangetje de huid ingaat, noemen we de huidpoort. Als de huidpoort genezen is, mag u douchen.
De werkgroep handhaaft het eerdere advies om de katheter 48 tot 72 uur in situ te laten.
Een katheter is een soepel slangetje waardoor de plas uit de blaas kan wegstromen. De katheter heeft twee openingen; de ene kant wordt in uw blaas gebracht.Aan die kant zit een ballonnetje dat na het inbrengen wordt gevuld met water. Hierdoor blijft de katheter op zijn plaats in de blaas.
Als u niet meer kunt plassen
Dan moet u 4-6 x per dag katheteriseren. U zult zelf moeten ervaren wat voor u het juiste aantal keren is. Overleg hierover met uw consulente continentiezorg of arts. In ieder geval mag er per keer niet meer dan 400 ml plas komen uit uw katheter.