In de meeste gemeentes kunnen oude zonnepanelen door uzelf of door de leverancier van de zonnepanelen ingeleverd worden in de milieustraat. Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle.
De oude zonnepanelen kun je bij de meeste gemeenten inleveren in de milieustraat. Daarnaast zijn er verschillende recycling-initiatieven, specifiek voor zonnepanelen, zoals Stichting Zonne-Energie Recycling Nederland en PV Cycle. Zonnepanelen worden gerecycled door het zonnepaneel uit elkaar te halen.
Daarnaast zijn zonnepanelen volgens Zeman prima te recyclen. “Op dit moment is het commercieel nog niet interessant. Toch zijn er veel initiatieven om recycling te ontwikkelen met gebruik van thermische, mechanische en chemische scheidingsmethodes. Dit zal de komende jaren groeien.
Check regelmatig de opbrengst
Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, neemt de opbrengst iets af (ongeveer 12,5 procent in die 25 jaar ). Dat is heel normaal, want de zonnecellen slijten naarmate ze ouder worden. Bovendien gaat de afname geleidelijk.
Vooralsnog plaatsen we jaarlijks veel meer zonnepanelen dan we afdanken, dus is het resulterende bedrag per nieuw verkocht paneel beperkt: zo'n 13 eurocent per paneel, aldus Nieuwsuur. Er is nog nauwelijks recycling nodig.
Wat gebeurt er met die gebruikte panelen? Gemiddeld zijn zonnepanelen na een jaar of 25 tot 30 toe aan vervanging. De meeste bouwstenen van oude panelen kunnen goed worden hergebruikt. Volgens de TU Delft is bij 90 procent van de zonnepanelen het belangrijkste bestanddeel silicium, wat gemaakt is van zand.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Met een pakket van 10 zonnepanelen van 365 Wattpiek (High Power) wek je per jaar ongeveer 3103 kWh op. De gemiddelde dagopbrengst rekenen we als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen.
De kosten van zonnepanelen bestaan uit de panelen zelf, de aansluiting op het stroomnet inclusief de omvormer, de installatie van de panelen (arbeidskosten) en eventueel de vergunning en de subsidie.
Voor gebruikte zonnepanelen zijn de aanschafkosten vanzelfsprekend lager. Prijzen lopen enorm uiteen, variërend van 20% tot 60% van de nieuwprijs. Als je weet hoeveel jaren dienst de panelen er al op hebben zitten en hoeveel vermogen ze nog opwekken, kun je via dit rekenvoorbeeld je terugverdientijd uitrekenen.
De voordelen van een vervanging van je omvormer
Je haalt meer energie uit je zonnepanelen; je geniet opnieuw waarborg; de technicus hoeft maar één keer langs te komen.
In een gemiddeld zonnepaneel wordt 15 tot 20 gram zilver verwerkt. Om 1 gigawatt aan zonne-energie te kunnen leveren moet er eenmalig 8,3 miljoen troy ounce zilver gebruikt worden.
De enige manier om defecte zonnecellen te ontdekken is het paneel te laten inspecteren met elektroluminescentie camera. Daarbij laat men stroom door het zonnepaneel lopen waardoor het paneel als het ware licht uitzendt. Dit wordt vastgelegd met infraroodcamera's.
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
Hoewel het sneeuwlaagje voorkomt dat zonne-energie wordt opgewekt is het niet schadelijk voor de zonnepanelen. Op de panelen ligt een stevige vuilafstotende laag, precies voor zulke weersomstandigheden. Regen of sneeuw beschadigt het oppervlak dus niet. De zonnepanelen kunnen zowel tegen lage als hoge temperaturen.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
RIVM: zonnepanelen hebben geen negatief effect op gezondheid van de mens. Toepassing van zonnepanelen heeft nagenoeg geen negatieve effecten op de gezondheid van de mens.
Zonnepanelen kopen in 2023
Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder.
Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
Kan ik de zonnepanelen aanraken zonder gevaar voor elektrocutie? Ja. Zonnepanelen moeten voldoen aan specifieke IEC-normen (de IEC, de International Electrotechnical Commission, ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur).
Eerst wordt de omvormer aan de AC kant van het net gescheiden en worden de kabels losgehaald. De panelen worden losgekoppeld van het montagemateriaal en apart gelegd, het montagemateriaal zelf wordt weggehaald en de dakdekker kan beginnen. Wanneer de dakdekker klaar is, wordt de boel teruggeplaatst en aangesloten.