Fibromen zijn meestal onschadelijk en veroorzaken geen pijn, hoewel ze soms kunnen jeuken of irriteren als ze langs kleding of sieraden schuren.
Fibromen zijn meestal een toevalbevinding, omdat ze geen tot weinig klachten geven. Slechts 30% van de vrouwen vertoont klachten. Mogelijke klachten zijn bovendien afhankelijk van de locatie en de grootte. De meest voorkomende klachten zijn overmatig bloedverlies en pijn tijdens de menstruatie.
Kenmerken van fibromen zijn loszittende gezwelletjes op de huid van ongeveer 2 tot 5 millimeter groot. Fibromen hebben vaak de kleur van de eigen huid of van een moedervlek, maar kunnen ook andere tinten hebben.
De diagnose wordt meestal gesteld door een arts op basis van het uiterlijk van de huidgezwellen. Zijn fibroom / steelwratjes besmettelijk of kwaadaardig? Nee, fibroom / steelwratjes zijn niet besmettelijk en zijn meestal goedaardig (niet-kwaadaardig).
Oorzaak van fibromen
Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit. Een andere rol bij het ontstaan van fibromen is een verminderde glucosetolerantie, de mate waarin het lichaam suiker verwerkt.
Fibromen zijn kleine uitstulpingen op de huid die er een beetje uitzien als wratten. Ze zijn verbonden met de huid door een kleine, dunne steel. Daarom wordt het ook wel een steelwratje genoemd. De huidflapjes voelen zacht aan en kunnen glad en rond zijn, gerimpeld of ongelijk.
Een fibroom gaat dus niet vanzelf weg en in de loop der tijd kunt u er steeds meer last van krijgen. U hoeft ze niet te laten verwijderen om medische redenen, maar in sommige gevallen veroorzaken ze wel ongemakken zoals jeuk. Verder kunnen fibromen ook afgekneld raken of open komen te liggen tijdens het scheren.
Een fibrosarcoom is een zeldzame soort kanker in een arm of in een been. De tumor zit in het bindweefsel, dat is weefsel dat steun geeft in het lichaam. Het hoort bij de 'weke delen'. Daarom is een fibrosarcoom een wekedelensarcoom.
De kaakchirurg kan een fibroom verwijderen met een kleine operatieve ingreep. Bij een kleine behandeling haalt de kaakchirurg een plekje, vlekje, bultje of stukje weefsel weg.
Fibromen zijn gemakkelijk te verwijderen. Het verwijderen van fibromen of ouderdomswratjes doen we door middel van coagulatietherapie. Coagulatie is een veilige en doeltreffende manier om goedaardige huidbultjes weg te halen. Plekjes worden zeer nauwkeurig aangestipt zonder de gezonde, omliggende huid te beschadigen.
Fibromen, ook wel wild vlees of steelwratjes genoemd, zijn goedaardige, kleine gezwellen op de huid die bestaan uit bindweefsel en zijn vaak huidskleurig of lichtbruin. Fibromen komen bij een groot gedeelte van de bevolking voor. Vaak nemen de plekjes met de jaren toe in aantal.
Hoe ontstaan fibromen? De precieze oorzaak van fibromen weten we nog niet, maar wrijving op de huid lijkt een rol te spelen. Denk hierbij aan het wrijven van strakzittende kleding in de oksels, de schurende band van een bh onder de borsten of het schuren van een ketting in de hals.
Soms zijn ze bruin of zwart gekleurd. De gemiddelde grootte is 0,5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, behalve op de handpalmen, voetzolen en de lippen. Het meest komen ze voor op de borst, rug, het gelaat (vooral bij de slapen) en de nek.
Hun fibromen zijn vaak groter en talrijker, en verschijnen op jongere leeftijd; hormonale schommelingen: geslachtshormonen (oestrogenen en progesteron) spelen een rol bij de groei van fibromen. Die ontstaan dus niet vóór de puberteit en stoppen vaak met groeien vanaf de menopauze.
Sommige fibromen (zoals submucosale fibromen) veroorzaken abnormaal vaginaal bloedverlies. Sommige patiënten hebben abnormaal lange en overvloedige maandstonden (menorragie), soms zelfs met bloedklonters. De maandstonden kunnen pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren verhinderen.
Verwijder de steelwratjes niet zelf met een schaar of touwtje. Dit kan leiden tot een infectie als deze producten niet steriel zijn en de huid kan beschadigen.De huisarts kan ook de steelwratjes verwijderen door: Ze weg te knippen.
Het is begrijpelijk dat je naar een snelle manier zoekt om van je steelwratje af te komen, maar steelwratjes zelf wegsnijden of afknippen is af te raden. Bij het wegsnijden of afknippen kan je huid namelijk beschadigen. Na het wegsnijden kan je huid gaan bloeden en ontstaat er mogelijk een wondje.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Waar kunt u fibromen aan herkennen? Een fibroom lijkt een los stukje huid wat met een steeltje aan de huid vastzit. Ze hebben de kleur van de huid of zijn licht tot donkerbruin/zwart en kunnen 1-9 mm groot zijn, met uitzonderingen van 2-3 centimeter. Het is niet geheel duidelijk hoe een fibroom ontstaat.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, dus hard en glad. Maar het kan ook voelen als een harder of wat stugger plekje dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook voelen als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
De goedaardige tumor geeft klachten. Dit kan doordat de (groeiende) tumor druk geeft op omliggende weefsels of organen. De tumor blijft wel binnen het kapsel. Ook zijn de cellen niet kwaadaardig en zaaien ze niet uit.
Een fibroadenoom kan soms zeer snel groeien, het kan dan bijvoorbeeld in zes maanden tijd twee keer zo groot worden. Deze vorm wordt “phyllodes tumor” genoemd. Het wordt nu wél verwijderd en gecontroleerd, omdat deze vorm de neiging heeft steeds terug te komen. Een klein percentage hiervan kan kwaadaardig worden.