What is a bone scan?

Doet een botscan pijn?

Dit onderzoek is niet pijnlijk en weinig belastend. De gebruikte radioactieve stoffen zijn in de streng gecontroleerde dosis niet schadelijk. De hoeveelheid straling komt overeen met een klassiek radiografisch onderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op azklina.be

Hoe lang duurt het nemen van een botscan?

In totaal duurt het onderzoek 4-5 uur, dus inclusief de injectie, de wachttijd en het maken van de foto's. We gebruiken steeds vaker een PET-CT-scan voor het onderzoeken van afwijkingen in botten en gewrichten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcg.nl

Kan je ontsteking zien op botscan?

Met een botscan kunnen eventuele goedaardige (bijvoorbeeld artrose (ook wel gewrichtsslijtage genoemd), ontstekingen of botbreuken) of kwaadaardige aandoeningen (zoals metastasen/uitzaaiingen en tumoren) van bot en gewricht opgespoord worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Hoe ziet een botscan eruit?

Afwijkingen in de botten zichtbaar maken

Voor de botscan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in de arm. De stof maakt de botten en de afwijkingen erin zichtbaar op de foto's. Het duurt een tijdje voordat de stof in de botten zit: 3 tot 4 uur. Daarna maakt de arts de foto's.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Hoe wordt een botscan genomen?

Tijdens de botscan lig je op je rug op een onderzoekstafel. Er zal een camera over je heen schuiven. Je ligt niet in een tunnel zoals bij een MRI of CT-scan. De camera maakt verschillende foto's waarop precies te zien is waar de radioactieve stof zich ophoopt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl
19 gerelateerde vragen gevonden

Welke kleding bij botscan?

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Is een botscan gevaarlijk?

De straling is vergelijkbaar met die bij een röntgenonderzoek en is dus niet gevaarlijk voor u en de mensen uit uw omgeving. Er treden ook nauwelijks allergische reacties op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uzgent.be

Kan je reuma op botscan zien?

Om de aandoening toch te kunnen vaststellen kan je arts je botten onderzoeken. Een botscan laat het duidelijkst zien of je SAPHO hebt. Om de botstructuur zichtbaar te maken, krijg je een stof ingespoten die licht radioactief is. Zo kan je arts afwijkingen aan je skelet duidelijker zien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op reumanederland.nl

Wat is het verschil tussen een botscan en een PET-scan?

Wat is een botscintigrafie? Een botscan of -scintigrafie is een isotopisch onderzoek en is op hetzelfde principe gebaseerd als de PET-scan. Er wordt dus een zwakke radioactieve stof (isotoop) in het lichaam gespoten. Die stof hecht zich vast in zones met verhoogde stofwisseling, zoals tumoren en botmetastasen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.be

Wat is het verschil tussen een botscan en MRI scan?

De werking van beide apparaten berust deels op hetzelfde principe: met behulp van een computer kunnen dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden gemaakt. De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om deze dwarsdoorsneden te maken, terwijl bij een MRI-scan de patiënt in een groot magneetveld ligt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op catharinaziekenhuis.nl

Wat is het nut van een botscan?

Een botscan geeft informatie over de opbouw en activiteit van uw botten. Het doel van dit onderzoek is het zichtbaar maken van eventuele afwijkingen van uw skelet. Daarnaast kan ook de doorbloeding van bepaalde gewrichten in beeld worden gebracht. Er zijn geen speciale voorbereiding voor een botscan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mst.nl

Wat zijn zwarte vlekken op botscan?

De straling wordt opgevangen met een 'gammacamera', waardoor een beeld van het skelet ontstaat. Als er grotere botactiviteit is wordt meer straling opgevangen en ontstaan er donkere plekken op de botfoto (ofwel het scintigram). Deze kunnen bijvoorbeeld wijzen op oude breuken, slijtage of uitzaaiingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op skbwinterswijk.nl

Hoe zie je uitzaaiingen op botscan?

PET-CT-scan

Je krijgt in 1 keer een PET-scan en een CT-scan. Zo is goed te zien waar in het lichaam de kankercellen precies zitten. Met de CT-scan wordt duidelijk of er uitzaaiingen in andere botten zitten. Met de PET-scan kan de arts uitzaaiingen op andere plekken van het lichaam opsporen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Hoe gaat een botscan in zijn werk?

Een scintigrafie is een type scan. Er wordt een licht radioactieve speurstof ingespoten die zich over het verloop van meerdere uren inbouwt in alle botten. Zo verkrijgen we informatie over het volledige skelet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mariamiddelares.be

Wat betekent witte vlekken op botscan?

Op het linker beeld is de witte vlek bij de rode pijl afkomstig van botoedeem dat samengaat met plaatselijke ontsteking. Als deze toestand blijft voortduren wordt dit chronisch, en komt men tot het middelste beeld waar de rode pijlen de aanwezige synovitis laten zien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op spondylitis.be

Hoe lang blijft radioactieve straling in je lichaam?

Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op amc.nl

Kun je met een echo uitzaaiingen zien?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Hoe lang duurt een skeletscintigrafie?

Het doel van dit onderzoek is om te kijken naar eventuele problemen van de botten. Om dit te bekijken wordt een radioactieve vloeistof toegediend, de vloeistof wordt vooral in de botten opgenomen. Het totale onderzoek bestaat uit 3 delen en duurt ongeveer 4 - 5 uur, dit is inclusief de wachttijd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Kun je een tumor zien op een röntgenfoto?

Een röntgenfoto krijg je als je kanker hebt vaak van je borst(holte) of van je botten. Zo wordt bijvoorbeeld een tumor in je longen zichtbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Is artrose te zien in het bloed?

Bloedonderzoek. Bloedonderzoek is niet nodig om de diagnose artrose te stellen. Je arts laat soms wel bloed prikken vooral om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op reumanederland.nl

Welke waardes zijn verhoogd bij reuma?

Bij een gewrichtsontsteking kunnen de bezinkingssnelheid (BSE)- en de CRP-waardes in het bloed stijgen. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en CRP-waardes. Je arts gebruikt deze waardes vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te volgen en niet zozeer om de diagnose te stellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op imelda.be

Wat zijn de eerste symptomen van reuma?

Wat zijn klachten van reumatoïde artritis?
  • U heeft pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten. ...
  • U kunt de gewrichten minder goed buigen, strekken of bewegen.
  • De gewrichten doen al pijn zonder dat u ze beweegt of er kracht mee zet.
  • Meestal zijn er links en rechts klachten (symmetrisch).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan je een hernia zien op een botscan?

De botscan (ook wel iDXA Total Bodyscan genoemd) moet niet verwisseld worden met een MRI scan. Een MRI scan wordt gemaakt om de weke delen van het lichaam te kunnen zien (bv. om een hernia te kunnen constateren).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op chiropractie-vanbeest.nl

Wat is verhoogde Botactiviteit?

Het betreft een functionele beeldvormingstechniek die de botactiviteit van het ganse skelet ("whole body") weergeeft. Een verhoogde botactiviteit kan niet alleen wijzen op het bestaan van een botmetastase, doch wordt ook gezien bij veel benigne aandoeningen type arthrose, arthritis en fracturen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op yperman.net

Welke scan voor ontstekingen?

Bij een PET/CT-scan worden eventuele ontstekingen of kanker in beeld gebracht. Uw organen en weefsels worden op twee manieren in beeld gebracht: PET-scan: hierbij wordt een radioactieve stof in een bloedvat in uw arm gespoten. Deze stof gaat naar de eventuele zieke organen en weefsels toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op antoniusziekenhuis.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Wat is een 3 in 1 sim-kaart?