Uien (rode ui, gele ui, witte ui, ...) worden in de meeste keukens gewoon als smaakmaker gebruikt, maar eigenlijk zijn ze super gezond! Ze bevatten veel mineralen (kalium, fosfor, ijzer en calcium), vitamine B6, B11 en C.
Er wordt beweerd dat bosuitjes 2 milligram ijzer per 100 gram bevatten.
Uien zijn écht ultragezond en ze geven veel smaak aan je eten. Eet ze gerust elke dag.
Belangrijke gezondheidsvoordelen van rode uien door hun hoge gehalte aan antioxidanten zoals quercetine en anthocyanine zijn onder meer het helpen verminderen van hartziekten, diabetes en hoge bloedsuikerspiegel. Het eten van uien kan ook de botdichtheid bevorderen en zo osteoporose voorkomen.
Goed voor het hart
Uien bevatten antioxidanten en stoffen die zorgen voor ontstekingsremming, afname van triglyceriden en verlaging van het cholesterolniveau – allemaal factoren die kunnen bijdragen aan afname van het risico op hartziektes.
Uien hebben, net als knoflook, een natuurlijk bloedverdunnend effect dat een belangrijke rol zou kunnen spelen in de cardiovasculaire gezondheid. Onderzoek aan de University of Wisconsin heeft aangetoond dat uien een antistollingsmiddel produceren dat het bloed efficiënter verdunt dan aspirine.
In uien zit veel inuline. Om inuline (en FOS) af te breken hebben de darmen 'goede' bacteriën nodig. Die zien inuline en FOS als voedsel, smullen ervan en vermenigvuldigen zich. Als er veel goede bacteriën in je darmen leven, kan dat je weerstand verbeteren.
Uien zijn volgens Neethirajan sowieso goede doders van kankercellen, maar de rode uien bevatten naast de quercetine ook de pigmenten anthocyanen die terug te vinden zijn in heel wat sterk gekleurde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld blauwe bessen.
Uien staan bekend om hun scherpe geur en aparte smaak en zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen gekookt of rauw gegeten worden en zijn wereldwijd een basisvoedsel. Naast hun smaakgevende eigenschappen zijn uien een rijke bron van vitaminen, mineralen en vezels en bieden ze verschillende gezondheidsvoordelen.
De natuurlijke chemische stoffen in uien hebben een rustgevend effect, waardoor je sneller in slaap kunt vallen en dieper kunt slapen. Het lijkt misschien vreemd, maar veel mensen die deze truc hebben geprobeerd, beweren dat ze merkbare verbeteringen in hun slaappatroon hebben ervaren.
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren. Verpletter de halve ui en meng hem met twee eetlepels honing.
Ook een klein onderzoek uit 2014 onder 54 vrouwen met polycysteus-ovariumsyndroom vond dat het consumeren van 80-120 g rauwe rode uien per dag gedurende 8 weken de totale en LDL (slechte) cholesterolwaarden verlaagde. Er is echter meer onderzoek nodig.
donkergroene bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet en broccoli . tofu.
Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.
Een van de werkzame stoffen is quercetine, dat de bloedvaten verstevigt. De zwavelstoffen in de uien helpen de lever en het lymfesysteem te ontgiften en zuiveren de darmen.
Rauwe uien behouden hun volledige complement aan vitaminen en antioxidanten, waardoor ze een iets gezondere optie zijn als u uw inname van voedingsstoffen wilt maximaliseren . Het koken van uien kan echter een deel van hun moeilijk te verteren vezels afbreken, waardoor ze voor sommige mensen gemakkelijker te eten zijn.
Ze zitten boordevol vezels en gezonde bioactieve stoffen. En met 2 uien per persoon zit je al aan de helft van wat je op een dag nodig hebt aan groenten. Twee uien per persoon is een makkie, zeker als je ze de hoofdrol geeft. In uiensoep, uiensaus, uienquiche, of die heerlijke Zweedse ovenschotel van aardappel en ui.
Nadat een ui is gepeld, kunt u deze het beste in de koelkast bewaren om besmetting te voorkomen. Gehalveerde, gesneden of gehakte rauwe uien moeten ook in de koelkast worden bewaard, in een luchtdichte container of hersluitbare plastic zak.
Alle uien zijn gezond, maar niet allemaal even gezond, zo blijkt uit een onderzoek van de Cornell University in Ithaca, New York. Ziektebestrijdende stoffen zijn het meest aanwezig in sjalotten en gele en rode uien, en het minst in witte en zoete uien.
Ze bevatten veel mineralen (kalium, fosfor, ijzer en calcium), vitamine B6, B11 en C. Opvallend is vooral hun hoge hoeveelheid polyfenolen of antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen celschade en een positieve invloed hebben op het hart en de bloedvaten.
Ze zijn goed voor je darmen
Door de aanwezigheid van een prebiotische vezel, die bekend staat als inluline, kan het eten van uien helpen om het aantal “goede bacteriën” in uw darmen op peil te houden.
Van een ui of prei kun je ook aardig winderig worden. Waarom? Dat heeft te maken met de zogeheten fructanen die erin zitten. Deze ketens van fructose (vruchtensuiker) kunnen maar moeilijk worden afgebroken door het menselijk lichaam.
Uien en knoflook
Vooral bij rauw gebruik hebben knoflook en uien dankzij hun specifieke stoffen een ontstekingsremmende werking. Regelmatig uien eten verlaagt bovendien zowel het vetgehalte in het bloed als de bloeddruk.