Hüttenkäse bevat, zeker voor een kaassoort, weinig vet en weinig calorieën. Bovendien zitten er andere belangrijke voedingsstoffen in cottage cheese, zoals fosfor en vitamine B12. Let wel op de hoeveelheid natrium in hüttenkäse: sommige merken voegen veel zout toe aan het onbewerkte product. Zonde en echt niet nodig.
Cottage cheese wordt beschouwd als rijk aan natrium , maar er zijn versies met minder natrium beschikbaar. Een portie van ½ kopje cottage cheese met 2% vet (niet natriumarm) bevat ongeveer: 85 calorieën. 4 gram koolhydraten (als de natuurlijke melksuiker lactose, en 0 gram toegevoegde suikers)
Dat laatste zorgt voor een goed verzadigd gevoel.” Zeker in vergelijking met andere zuivelproducten is cottage cheese relatief caloriearm. “Als we de voedingswaarden per 100 gram van cottage cheese vergelijken met pakweg die van volle kwark en ricotta, telt kwark 118 kcal, cottage cheese 92 kcal en ricotta 141 kcal.
In gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) zit gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, daarin zit dus ook meer zout. Er zijn verschillende soorten kaas met minder zout te koop.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Een eetlepel (15 gram) telt 0,11 gram zout, 0,3 gram suiker, 2,5 gram vet en 30 kilocalorieën. Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12.
Zuivelspread naturel heeft per 100 gram 188 kcal en 7,8 gram eiwitten. Cottage cheese heeft per 100 gram 91 kcal en 12 gram eiwitten. Zuivelspread heeft dus twee keer zoveel meer calorieën en is lager in eiwitten vergeleken met cottage cheese.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen. Die blijven royaal onder de 1 procent zout.
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Ja, cottage cheese is een gezondere keuze en wordt vaak gegeten door mensen die willen afvallen. Het is een goede bron van eiwitten, wat belangrijk is voor de opbouw en het herstel van spieren.
Cottage cheese is populair als broodbeleg. Voeg een snufje zout, peper of kruiden toe om op smaak te brengen. Of combineer het met avocado of gerookte zalm.
Gezondheidsvoordelen
Het grootste voordeel van cottage cheese is het hoge eiwitgehalte , vooral in onze Protein+ Cottage Cheese. Het bevat bijna het dubbele van conventionele cheddar. Cottage cheese staat ook bekend om zijn hoge calciumgehalte, maar dit is slechts een van de vele voedingsstoffen die het de moeite waard maken om het aan uw dieet toe te voegen.
Omdat het minder natrium bevat dan de meeste andere kazen, wordt Zwitserse kaas vaak aanbevolen voor iedereen die op zijn zoutinname moet letten, inclusief mensen met een hoge bloeddruk. Ook Zwitserse kaas en andere alpenkazen, zoals Emmentaler en Gruyere, bevatten minder koolhydraten dan veel andere soorten kaas.
Het eiwitgehalte en de lage calorieën van kwark maken het een ideaal voedingsmiddel voor gewichtsbeheersing .
Welke groenten en fruit bevatten veel natrium? A. Appels, guaves, avocado, papaja, mango, carambola, ananas, banaan, meloenen en peren bevatten natuurlijk natrium variërend van 1-8 mg per 100 gram. Selderij, spinazie, wortelen en bieten zijn groenten die rijk zijn aan natrium.
Bloeddruk
Kaas met weinig vet en weinig natrium wordt aanbevolen. Een geschikte kaas met weinig natrium is natuurlijke Zwitserse kaas met weinig vet of minder vet . Andere kaas met weinig vet is cottage cheese, ricotta, parmezaanse kaas, feta en geitenkaas, en roomkaas met weinig vet.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout. Natriumarme pindakaas, 100% pindakaas en 100% notenpasta's kunt u ook goed gebruiken, behalve als u ook een kaliumbeperkt dieet gebruikt.
Er zijn verschillende soorten kaas met minder zout te koop. Deze kazen bevatten ongeveer 0,3 gram zout per plak. Voorbeelden daarvan zijn: Maaslander kaas, Milner, Maasdammer, milde Weilander, IJsselkaas, Emmentaler, Gruyère, Mozzarella, Mon Chou, Hüttenkäse of 'eigen merk' kaas van de supermarkt.
Er zijn een aantal margarines en halvarines voor op brood in de verkoop die geen natrium bevatten. Becel Light, Becel Dieet en Becel met olijfolie zijn daar voorbeelden van. Daarnaast bestaat er ook ongezouten roomboter.
Cottage cheese is, zeker in vergelijking met andere kazen, laag in calorieën. En dat terwijl het boordevol eiwitten en andere essentiële voedingsmiddelen zit, aldus Cleveland Clinic. Bij die essentiële stoffen kun je denken aan fosfor en vitamine B12. Cottage cheese bevat daarnaast weinig vet.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.