woensdag: genoemd naar Wodan, de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen was woensdag de dies Mercurii: de dag van Mercurius, de god van de handel en winst.
Donderdag: is vernoemd naar Donar, de god van de donder (ook wel Thor genoemd). Vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter. Vandaar dat dies Iovis ('de dag van Jupiter') door de Germanen naar Donar is vernoemd.
Wodan (Fries: *Wêda, Angelsaksisch en Oudsaksisch: Woden, Oudnederlands: Wuodan, Duits: Wotan, Noors Odin) is de oppergod van de Germaanse goden in de Germaanse mythologie. Wodan wordt vereenzelvigd met de Scandinavische Odin, de stamvader van het geslacht van de Asen.
Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
Wodan is de oppergod van de Noordse mythologie. Hij was dus een soort koning van de Æsir, één van de groepen 'echte' goden uit de Noordse mythologie. In Nederland en Duitsland was deze god bekend onder de naam Wodan of Wodan. Hij is de leider van de goden, de god van de wijsheid, strijd, tovenarij en leiderschap.
Odin = Categorie: Germaans Odin, ook wel bekend als wodan, was de oppergod van de Germaanse goden.
Sleipnir was het snelste paard van de godenwereld en Wodan reed op de heilige en spookachtige schimmel over de wolken. Hij leidde de Woeste Jacht, met als doel de boze machten te onderwerpen op zijn strijdros.
Met maandagnacht wordt meestal de nacht van maandag op dinsdag bedoeld. Daarnaast kan het de maandagochtend zijn, vanaf 0.00 uur tot ongeveer 6.00 uur. Volgens onze tijdrekening begint een nieuwe dag om twaalf uur 's nachts (0.00 uur).
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
donderdag: genoemd naar de Germaanse god Donar (Thor), de god van de donder. Donar werd vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter. Vandaar ook dat de dies Iovis ('de dag van Jupiter') door de Germanen naar Donar werd vernoemd.
In de Vikingtijd werden de elementen gecombineerd tot wat nu het Asengeloof heet – de Asen waren medegoden van Odin. Volgens dit geloof waren er in het heelal negen rijken, en naar twee ervan gingen de zielen van dode Vikingen.
Tijdens de godenschemering wordt zelfs Odin gedood door de allesverscheurende wolf Fenrir, een van de kinderen van Loki.
Geïnspireerd op Odin
Naast Nicolaas van Myra lijkt de Noordse oppergod Odin (of Wodan) een inspiratiebron voor Sinterklaas geweest te zijn. Odin bezat het achtbenige paard Sleipnir, waarop hij door de hemel reed. Sinterklaas rijdt op zijn schimmel over de daken.
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week. In het woordenboek van de Académie française gold in 1878 de zondag nog als eerste dag.
Haar Romeinse tegenhanger was Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd was (dies Veneris). Zaterdag is een vertaling van het Latijnse dies Saturni: dag van Saturnus, de god van de landbouw. Zater is een verbastering van Saturnus.
De Duitse naam is Sonnabend (= vooravond van de zondag) of Samstag, samengesteld uit een op het Hebreeuwse woord sjabbat teruggaand leenwoord, en Tag (dag). De wekelijkse rustdag wordt door de joden en door een aantal christenen op deze dag gehouden.
De namen van de maanden hebben we overgenomen van de Romeinen; ze zijn onder meer genoemd naar goden en keizers. Op deze pagina lees je er meer over. Oorspronkelijk kende de Romeinse kalender maar tien maanden en begon het jaar in maart.
Officiële rustdag
Op den duur zijn christenen de zondag gaan beschouwen als hun sabbat. Dat wil zeggen dat de zondag niet alleen de dag was van samenkomst, maar ook van rust.
Jupiter. Jupiter is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter en de grootste planeet van ons zonnestelsel.
Zelfstandig naamwoord. (tijdrekening) de nacht van vrijdag op zaterdag. Na de vrijdagnacht volgt de zaterdagmorgen.
Zelfstandig naamwoord. (tijdrekening) de nacht van dinsdag op woensdag. Na de dinsdagnacht volgt de woensdagmorgen.
Hoe zag het leven in Walhalla eruit? Heiðrun, magische geit in de Noordse mythologie (Publiek Domein – wiki) Het Walhalla of Valhalla wordt in afbeeldingen geschetst als een schitterend paleis, dat was overdekt met schilden. De dappere vechtersbazen die in het Walhalla mochten wonen, genoten de hele dag.
Epona (groot paard) was een vruchtbaarheidsgodin in Gallia Belgica. Ze werd later vereerd door de Romeinse cavalerie als "Epona Augusta" of "Epona Regina", ze was dan ook de enige Keltische godheid die in Rome een eigen feestdag had: namelijk op 18 december.
De oudste voorouders van het paard leefden meer dan 60 miljoen jaar geleden op de vlakten van Noord-Amerika. Dit dier heette de Eohippus en was niet veel groter dan een vos. Een mannetjespaard noem je een hengst en een vrouwtjespaard een merrie.