Als jij het snel te koud hebt in bed, zijn dekbedden met een vulling van dons, wol of synthetisch voor jou het meest geschikt. Dons isoleert uitstekend, waardoor warmte in de koelere nachten extra goed wordt vastgehouden. Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking.
Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen namelijk snel veel vocht op en voorkomen daarmee overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed? Kies dan voor bamboe.
Een warm winterdekbed dat je de hele nacht warm kan houden tijdens koude nachten. Klasse 2 en klasse 3 dekbedden zijn geschikt voor het hele jaar, waarbij klasse 3 geschikt is voor slapers die het 's nachts snel warm hebben. Het dunste soort dekbed is warmteklasse 4: een zomerdekbed voor tijdens warme zomernachten.
Een dekbed met donzen vulling wordt over het algemeen als prettiger ervaren dan een dekbed met synthetische vulling. Dat heeft te maken met de voortreffelijke isolerende en vochtregulerende werking en omdat het materiaal bijzonder veerkrachtig en daarmee zacht is.
Een goed dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
De verhouding dons/veertjes
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Als jij het snel te warm hebt in bed en/of last hebt van transpiratie, zijn dekbedden met een vulling van katoen, wol, bamboe of dons het meest geschikt voor jou. Katoen laat goed lucht door en reguleert vocht. Wol voelt in de koude nachten lekker warm aan en luchtig in de koelere nachten.
De enkele dekbedden die geschikt zijn voor de winter, zijn doorgaans van wol, dons, of synthetische vezel. Elk materiaal heeft ieder zijn eigen eigenschappen, het is dus maar net wat u prettig vindt. In de zomermaanden kiest u dan vaak een zomerdekbed.
Niet duurzaam. Nieuwe polyester dekbedden zijn gemaakt van aardolie, en plasticafval zorgt voor veel problemen. Laat (transpiratie-)vocht minder goed door en kan daardoor zweterig aanvoelen. Dit wordt nog erger als de tijk ook gemaakt is van synthetisch materiaal en niet van katoen.
Synthetische vulling is anti bacterieel en anti allergisch.Katoen: Het is huidvriendelijk, vocht regulerend en sterk. Als vulling is katoen geschikt voor mensen die het snel warm hebben en van een 'stevig' dekbed houden. Een katoenen dekbed is goed wasbaar, de droogtijd is wat langer.
Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit 2 aparte delen. 1 deel is geschikt voor de zomer, het andere deel is geschikt voor de herfst en de lente. Door deze 2 delen aan elkaar vast te maken krijg je een heerlijk dik winterdekbed.
Op hoeveel graden kun je een dekbed wassen? Wanneer je alle bacteriën wil doden, is het aan te raden om je dekbed op minimaal 60°C te wassen. Echter is dit voor sommige materialen te warm. Check daarom altijd eerst het waslabel voordat je het in de wasmachine gooit!
Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Dons is lichter en warmer dan veren. Vaak worden ze gemengd, waarbij dus geldt: hoe meer dons, hoe lichter en warmer het dekbed. En hoe grover de veren, hoe groter de kans dat u ze door het beddengoed heen voelt. Tot in de jaren zeventig werd er in Nederland nog onder dekens geslapen.
Welke warmteklasse dekbedden zijn er? Een dekbed in warmteklasse 1 is de meest warme keuze. Extra dik en bijvoorbeeld gevuld met wol of dons. Een extra warme keuze, voor de koudste winternachten.
Warmteklasse 1 is het warmste, warmteklasse 4 het minst warm. Warmteklasse 1: Zeer warm winterdekbed.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Katoen is net als zijde een natuurlijk product, waardoor het een goede keuze is voor de gevoelige huid. Doordat katoen ademt en ventileert, is het niet zweterig en raakt je huid niet snel geïrriteerd. Het is veerkrachtig, duurzaam en geeft warmte en zachtheid.
Bamboe staat bekend om zijn vochtregulerend vermogen, katoen neemt namelijk tot wel meer dan 60% vocht op dan katoen. Bamboe is daarnaast een zeer duurzaam materiaal, naast dat het milieuvriendelijk is, gaat een bamboe dekbed ook lang mee.
Een zomerdekbed van dons of zijde hebben net als de katoenen variant een goede vochtregulatie. In gewicht zijn de zijden, tencel en donzen dekbedden echter wel veel lichter dan de katoenen, waarbij zijde het aller dunste en koelste dekbed is. Op de 2e plaats komt dan tencel.
Donzen dekbed Kaprun Gevuld met 90% Europees ganzendons. Verkrijgbaar vanaf 139 euro. Donzen dekbed Aspen Gevuld met 100% Pools ganzendons. Verkrijgbaar vanaf 219 euro.
Dons komt van honderden miljoenen eenden en ganzen in de intensieve pluimveehouderij, waar ze over het algemeen een miserabel leven lijden. In Nederland zijn er ongeveer 50 eendenhouderijen waar eenden gehouden worden die na de slacht geplukt worden voor hun dons.
Omdat een gans groter is dan de eend, is het logisch dat de gans ook grotere donsvlokken heeft dan een eend. Dit betekent dat het ganzendons meestal een hogere isolatiewaarde heeft dan het eendendons. Er is dus minder ganzendons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken in dekbedden.