In het noorden is het woestijnklimaat (in de woestijnen)De rest van het noorden kent een landklimaat. Het zuidoosten heeft een subtropisch klimaat. De oostkust kent een zeeklimaat.
China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC.
Welke seizoenen zijn er in China? De zomer en winter bepalen het weer in China. De zomer loopt ruwweg van april tot oktober in het zuiden, terwijl in het hoge noorden de winter pas in april ophoudt. De lente is een aangename overgangsperiode tussen de bittere kou van de winter naar de hitte van de zomer.
Cwa: warm chinaklimaat; de warmste maand van het jaar heeft een gemiddelde maandtemperatuur van ten minste 22 °C. Dit klimaat geldt voor de meeste plekken waar een chinaklimaat heerst en wordt ook weleens het gematigd savanneklimaat genoemd (in tegenstelling tot het tropisch savanneklimaat).
Beijing heeft een warm landklimaat. Door de invloed van de Oost-Aziatische moesson zijn de zomers erg lang, heet en vochtig. In de wintermaanden komt de wind vanuit het noorden en komen de temperaturen vanuit Siberië overgewaaid. Dit zorgt voor ijzig koude dagen.
In Nederland hebben we de tijdzone +1 in de winter en +2 in de zomer. China is een immens groot land maar heeft wel dezelfde tijdzone. Het hele land valt namelijk onder +8 UTC. Dit betekent dat het in de zomer zes uur later is en in de winter zeven uur later in China.
Werkuren in China
De arbeidswet van de Volksrepubliek China schrijft een vijfdaagse werkweek voor met werkdagen van niet meer dan 8 uur per dag en niet meer dan 44 uur per week.
China haalt al jaren veel water uit de grote rivieren in het zuiden. De bekendste manier is door het bouwen van dammen. Vooral het veel drogere noorden kan het extra water goed gebruiken. Groot voordeel van regen maken door chemische beïnvloeding van de wolken, is dat er juist geen dam hoeft te worden gebouwd.
Shanghai (Nederlands: Sjanghai) heeft een warm chinaklimaat, met milde winters en warme zomers. De stad kent een echte moesson. Tijdens deze regenperiode, die loopt van april tot en met september, valt er gemiddeld per maand tussen de honderdvijftig en tweehonderd millimeter regen.
Door de wolken te manipuleren, proberen de Chinezen het waterpeil in de rivier de Yangtze wat op te krikken. Dat manipuleren van de wolken wordt ook wel cloud seeding genoemd. "Met vliegtuigen vlieg je over de wolken heen", legt weerman Maurice Middendorp uit. "Die strooien dan chemicaliën uit.
Het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Een klimaat is niet stabiel, het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen.
Landen met een tropisch regenwoudklimaat zijn Maleisië, Indonesië, Singapore, Brazilië, Suriname, Panama en Filipijnen. Een bekend gebied met tropisch regenwoudklimaat is het Amazonegebied in de Amazonebekken.
Tropisch klimaat: warm en vochtig
In een tropisch klimaat is het het hele jaar door warm. De gemiddelde temperatuur zakt nooit onder de 18 °C. We spreken hier niet van zomer of winter, maar wel van een regenseizoen en een droog seizoen.
Een toendraklimaat heb je op toendra's en andere soortgelijke gebieden. Het is een koud klimaat met weinig neerslag (vooral sneeuw) en 's zomers is het er ook koud. De gemiddelde temperatuur van de koudste maand is onder de -3 °C. In de warmste maand zit de gemiddelde temperatuur tussen de 0 °C en 10 °C.
In het kort komt het erop neer dat het voor- en najaar de beste reismaanden voor China zijn. De temperatuur is in deze tijd aangenaam, maar vergeet voor de koudere avonden een warme fleecetrui niet, en de paraplu heeft u ook dan vast wel een keer nodig.
Het immense China heeft een ongelooflijke diversiteit aan culturen en religies, die zich in vrijwel complete afzondering van Europa hebben ontwikkeld. De Chinese bevolking is, zeker buiten de steden, grotendeels inheems en tilt nog altijd zwaar aan oude tradities en gebruiken.
Een Chinees jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen, ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar.
China is een enorm land, met een bevolking van meer dan 1,3 miljard mensen. Het leven in China is heel anders dan het leven in Nederland. In China wonen en werken mensen in grote steden en is er veel vervuiling en lawaai.Het leven in China is ook erg duur en mensen moeten vaak lange dagen maken om geld te verdienen.
Een tropisch klimaat is een klimaat dat voorkomt in de tropen. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het een niet-droog klimaat waarbij in de koudste maand van het jaar de gemiddelde temperatuur niet lager is dan 18°C. Köppen karakteriseert het zijnde een hoofdklimaat als het A-klimaat.
Criminaliteit komt voor in China. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen: Let goed op uw geld en bezittingen.
Japan heeft voor het grootste gedeelte een gematigd zeeklimaat met warme zomers en vrij milde winters. Het zuiden van Japan heeft een warm zeeklimaat. Sommige westelijke gebieden van de eilanden Honsu en Hokkaido hebben een koel tot gematigd landklimaat.