De levensduur van een huismijt is 2 à 3 maanden. Een huismijt heeft 3 à 4 weken nodig om van een eitje op te groeien tot een volwassen huismijt. De huisstofmijt komt overal voor. Ideale omstandigheden zijn temperaturen tussen de 20 – 30 ºCelsius en een relatieve luchtvochtigheid van 60 – 80%.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes. Ze houden van donkere, vochtige en warme plekken. Je ziet ze niet, maar ook jij hebt er miljoenen in huis. Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort.
Was lakens, onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken 1 keer in de 2 weken op 60 graden. Was knuffels, kussens, dekbedden en dekens om de 6 weken op 60 graden. Maak meubels van glad materiaal schoon met een vochtige doek. Stofzuig meubels met een bekleding elke maand.
Tien minuten bij minimaal 60°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Huisstofmijt doden en verwijderen is misschien niet 100% mogelijk, maar je kunt wel degelijk een hoop doen tegen de beestjes die jou zo veel last bezorgen.
Mijten houden niet van licht, dus zorg voor een maximale lichtinval van buiten of in ieder geval goede verlichting binnen. Maak zoveel mogelijk schoon met een vochtige doek en dweil.
Daarnaast worden de huisstofmijten ook aangetroffen in textiele vloerbedekking, kleding, gordijnen, knuffelbeesten, gestoffeerd meubilair enz. Kortom op alle plaatsen waar stof zich kan ophopen.
Je kunt de populatie huisstofmijt wél onder controle houden door je beddengoed (matrashoes/dekbedovertrek/kussensloop/molton) elke week op 60 graden te wassen. En ander beddengoed en mijtgevoelige voorwerpen eens in de 6 weken.
Q-viva Allergen Spray is een probiotische textielspray die op 100% natuurlijke manier allergenen van o.a huisstofmijt en huisdieren afbreekt. Met 1 eenvoudige verneveling per dag op uw textiel, verlaagt u drastisch het risico op allergieën.
Huisstofmijten zijn kleine, met het blote oog niet zichtbare, beestjes. Ze voelen zich het beste thuis in een vochtige en warme omgeving.
Door de allergische reactie wordt de gevoeligheid voor huisstofmijt op den duur erger. Het gevolg is dat de perioden met neus- en oogklachten en astmatische aanvallen vaker en in hevigere mate kunnen voorkomen.
Leg je kleding na het wassen in de kast, in plaats van ze op de grond te gooien of ze in een open ruimte te bewaren, waar huisstofmijt er makkelijk op kan springen. De meeste mensen hebben te maken met huisstofmijt zonder dat ze dat doorhebben.
Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. De beestjes doen geen kwaad maar je kunt er wel allergisch voor zijn.
Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op 60 graden. Bij temperaturen lager dan 60 graden sterft de huisstofmijt niet.
Een huisstofmijt houdt niet van kou. Stook in ieder geval niet in de slaapkamer. Probeer je huis zoveel mogelijk stofvrij te houden.
Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie. Ze komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen.
Huisstofmijt komt veel voor in de stof van matrassen, vloeren en meubels. Allergische klachten die kunnen ontstaan door blootstelling aan huisstofmijt zijn met name allergische neusklachten en soms astma. In Nederland is van alle patiënten met allergische neusklachten en astma 27 procent overgevoelig voor huisstofmijt.
Hoe weet u of u mijten heeft? In de meeste gevallen heeft u last van jeuk.De jeuk is in de nacht heftiger.De mijten zelf kunt u nauwelijks zien, wel kunt u mijten herkennen aan schilferende gangetjes in uw huid.
Veelvoorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoest, astma, eczeem, niezen, verstopte of lopende neus, jeukende, branderige, rode en tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten in bed. Omdat stofmijten het liefst in bed een feestje bouwen, zijn de allergische reacties 's nachts ook het ergst.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Je kan best voor een donzen dekbed kiezen, mits deze op 60°C gewassen kan worden. Huisstofmijten gaan namelijk dood bij een temperatuur van 60°C of hoger. Verder is hebben sommige donzen dekbedden een speciale tijk, die zo dicht geweven is dat huisstofmijten er niet doorheen kunnen dringen.
Je denkt er misschien liever niet over na, hoeveel en welke beestjes er allemaal in je bed wonen. En al helemaal niet wat ze daar precies uitspoken. Sta ons toe je even met de kriebelige realiteit om de oren te slaan: in een gemiddeld bed wonen zo'n twee miljoen huisstofmijten. Je leest het goed: twee miljoen.
De huisstofmijt voelt zich thuis op donkere, warme en vochtige plaatsen van rond de 25 graden Celsius. Huisstofmijt eet huidschilfers. Daarom zijn je matras, dekbed, kussen en bank fijne verblijfplaatsen.
Bij huisstofmijtallergie reageert het afweersysteem van het lichaam overmatig op de uitwerpselen of resten van dode huisstofmijten. Door inademing of aanraking met de huid kunnen deze deeltjes klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen zich uiten in: De neus: jeuk, niezen, loopneus, verstopte neus.
Mensen die lijden aan huisstofmijtallergie, voelen zich vaak moe en uitgeput. Ze slapen rusteloos en worden vaak wakker omdat ze moeite hebben met ademhalen. Velen onder hen snurken ook en hebben een droge mond en keel of ze worden hoestend wakker.