Wat is beter we of wij?

Gebruik wij als er nadruk op ligt: 'Wij zijn verantwoordelijk voor de juiste afhandeling van klachten. ' Gebruik we als er niet zo veel nadruk ligt op het woord: 'Zoals we hebben afgesproken', 'Als u graag gebeld wilt worden, nemen we contact met u op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op villamedia.nl

Wat is formeel we of wij?

Vaak denken mensen dat in zakelijke teksten alleen de wij-vorm of jij-vorm (volle vorm) gebruikt mag worden en dat we of je (zwakke vorm) niet juist is. Dit klopt niet. Beide vormen zijn correct Nederlands. Je mag in een tekst ook best we en wij door elkaar gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op niow.nl

Wat is correct in het Nederlands?

1) Bedachtzaam 2) Behoorlijk 3) Beleefd 4) Beschaafd 5) Bezadigd 6) Doordacht 7) Exact 8) Fatsoenlijk 9) Foutloos 10) Gepast 11) Gerechtvaardigd 12) Goed 13) In de puntje...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woorden.org

Is het u of uw moeder?

Je schrijft een 'w' als je 'u' combineert met een substantief.Het substantief staat direct achter 'uw'. Je schrijft dus een 'w' als je 'u' possessief gebruikt. Uw koffie staat klaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zininnederlands.be

Wat is het verschil tussen je en jij?

Wanneer gebruik je je en wanneer jij? Jij is goed als er nadruk op ligt: 'Niet ik, maar jij zou het doen! ' Je is het minder nadrukkelijke alternatief: 'Het lukt wel, maar je mag altijd helpen. ' Je kan ook 'men', 'jou' of 'jouw' betekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Wilco en de leugendetector | Alles Kids | Afl. 3

20 gerelateerde vragen gevonden

Is het wij of we?

Gebruik wij als er nadruk op ligt: 'Wij zijn verantwoordelijk voor de juiste afhandeling van klachten. ' Gebruik we als er niet zo veel nadruk ligt op het woord: 'Zoals we hebben afgesproken', 'Als u graag gebeld wilt worden, nemen we contact met u op. '

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op villamedia.nl

Is het slimmer dan jij of jou?

In de meeste gevallen is het aan te bevelen om na een vergrotende trap (zoals jonger, beter, groter) + dan de vorm jij te gebruiken, omdat de zin een onderwerpsvorm vereist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het jou of je verjaardag?

Ezelsbruggetje: jouw of jou

Als je het kunt vervangen door het persoonlijk voornaamwoord “hem”, is het “jou”. Als je het kunt vervangen door het bezittelijk naamwoord “zijn”, is het “jouw”.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

Hoe is jou of jouw dag?

Jouw dag is correct.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

Is het jou feestje of jouw feestje?

U en jou gebruik je dus als je verwijst naar personen.Uw en jouw gebruik je als je verwijst naar iemands bezit. Lees maar mee met de volgende voorbeelden: Je plus-one is bij jou thuis en jullie willen bijna vertrekken naar het feestje van Melanie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.bijleshuis.nl

Is het hij wil of hij wilt?

Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Waarom gebruiken we de en het?

Voor mannelijke en vrouwelijke woorden komt namelijk altijd de, voor onzijdige woorden altijd het. Soms hebben woorden twee geslachten, bijvoorbeeld én mannelijk én vrouwelijk, of én vrouwelijk én onzijdig. Als het woord én onzijdig is én daarnaast mannelijk of vrouwelijk, kun je kiezen of je er de of het voor zet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taalhelden.org

Hoe schrijf je papa of pappa?

Wat is juist: mama en papa of mamma en pappa? Het is allemaal goed. Alle naslagwerken vermelden mama én mamma en papa én pappa. In de praktijk zijn de vormen mama en papa het gebruikelijkst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is wij wouden fout?

Voor het enkelvoud zijn wilde en wou allebei correcte verledentijdsvormen. Voor het meervoud is wilden de correcte verledentijdsvorm. In de spreektaal wordt voor het meervoud weleens wouden of wouen gebruikt, maar in verzorgd taalgebruik kunt u die vormen beter vermijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Wat is beter me of mij?

Me is geen bezittelijk voornaamwoord

Voor veel taalpuristen is dit taalergernis nummer één. Voorbeelden: me broer, me fiets, me taalfout. Dat moet zijn: mijn broer, mijn fiets, mijn taalfout. Tip: vervang me door mij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandale.nl

Hoe eindig je een formeel brief?

Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie:
  1. Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest.
  2. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
  3. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
  4. Wij zien het stuk met belangstelling tegemoet.
  5. Hopende u hiermee van dienst te zijn geweest.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op managementsupport.nl

Is het je moeder of jouw moeder?

“Jou moeder kan niet koken”

'Jou' is namelijk een persoonlijk voornaamwoord. Het verwijst naar iets, een persoon in dit geval. Zo kun je dus zeggen: “Ik vind jou een lekker ding”. Maar wil je iets zeggen over een bezit, gebruik je 'jouw'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bnnvara.nl

Is het door hen of door hun?

Volgens de klassieke schoolregel voor hen en hun gebruiken we hun voor het meewerkend voorwerp zonder voorzetsel en gebruiken we hen voor het lijdend voorwerp en na een voorzetsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het dan of als?

In verzorgde schrijftaal is dan de aan te bevelen vorm na een vergrotende trap (zoals jonger, beter, liever) en na anders en combinaties met ander(e). Als gebruiken we na de woorden even, (net) zo, evenveel, (net) zoveel, hetzelfde en dezelfde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het jou of jouw hond?

Jouw – mét een W – schrijven we alleen zo als het woord zelf meteen ook het bezit aangeeft. Andere bezittelijke voornaamwoorden zijn: mijn, uw, zijn, haar, ons/onze, jullie en hun. Ook bij het woord jou – zonder de W – kan er sprake zijn van bezit: De hond van jou is daar een goed voorbeeld van.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plusonline.nl

Is het mijn of me?

Het woordje 'me' is vooralsnog geen bezittelijk voornaamwoord. Het kan wel een persoonlijk of wederkerend voornaamwoord zijn: 'de leraar vroeg ME of ik ME verveeld had tijdens het maken van MIJN proefwerk'. Dat mooie woordje 'mijn' is het enige bezittelijk voornaamwoord dat aangeeft dat iets echt van mij is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Is het jou huis of jouw huis?

Helaas een taalfout in opkomst: jou huis, jou e-mail, jou baan. Ja, het klopt dat bezittelijke voornaamwoorden zo kunnen klinken als je ze snel (of slordig) uitspreekt. Maar nee, het woord 'jou' gebruik je nooit wanneer het om een bezit gaat.Dan hoort er een w achter jou: jouw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zakelijk-schrijfadvies.nl

Is het liever dan of liever als?

Toch zijn combinaties zoals groter als, liever als, anders als niet voor iedereen aanvaardbaar. In verzorgde spreek- en schrijftaal is het aan te raden om groter dan, liever dan, anders dan enzovoort te gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Is het als gisteren of dan gisteren?

Wanneer gebruik je dan en wanneer als? Dan komt na een vergrotende trap en na anders en ander(e): groter dan, kleiner dan, anders dan.Als komt na vergelijkingen met zo en even: zo groot als, even klein als.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is het ouder dan hem of hij?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is hij de correcte vorm.Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is hem correct.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Populaire vragen