Hamsters zijn graag in beweging. Je doet de hamster daarom een plezier om ze af en toe buiten de kooi hun pootjes te laten strekken, mits je hamster daar behoefte aan heeft. Let er wel op dat je de hamster op een veilige plek loslaat waar het niet kan ontsnappen.
Een kamertemperatuur tussen de 18 °C – 23 °C is ideaal. Maak de kamer vooral niet te warm, dat vinden hamsters niet leuk. Belangrijk is om direct zonlicht en tocht te vermijden. Ook een te koude kamer is niet goed, hamsters krijgen dan de neiging om te 'hamsteren', ook wel voedsel zoeken en verzamelen.
Waar je je hamster dus erg blij mee maakt, zijn veel verstopplekjes in zijn kooi. Dit hoeft niet eens een fluoriserend slaaphuisje van de dierenwinkel te zijn, met een stapel toiletpapier maak je de hamster nog een stuk blijer. Een paar leuke ideën als verstopplek: Een leeg wcrolletje.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Laat ze daarom niet door kleine kinderen hanteren. Houd hamsters niet hoog boven de grond, laat ze niet op een tafel lopen en vervoer ze het liefst in een bakje. Voor alle hamsters geldt dat ze klein en teer zijn, daarom is het zaak kinderen te leren dat ze er heel voorzichtig mee om moeten gaan.
De bekjes zijn open en de tandjes kun je goed zien. De hamsters zullen elkaar met de pootjes wegduwen totdat ze een mogelijkheid zien de ander te pakken en bijten. Dit vechten kan gepaard gaan met: een tikkend geluid, piepen en krijsen. De hamsters verwonden elkaar vaak op de kont en de geslachtsdelen.
Over het algemeen zijn hamster niet bepaald knuffeldieren te noemen. Ze zijn veelal vlug en houden er niet van om beperkt te worden en stil te blijven zitten om te knuffelen. Als je veel met je hamster doet, dan kun je die echter wel erg tam krijgen en hem er aan laten wennen om opgepakt te worden.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Hoe vaak moet je de vuile bodembedekking van je hamsterkooi schoonmaken? Gewoon iedere dag. De kooi is klein, dus voorkom dat 'ie gaat stinken door vies strooisel iedere dag even weg te halen. De bodembak volledig verschonen kun je wekelijks doen.
Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten.
Je kunt je hamster naar je toe lokken door hem een snack aan te bieden. Je kunt deze tussen je vingers houden en aan hem geven of je kunt de snack op je platte hand leggen. Als je je hamster op je handen hebt, hou hem dan in zijn kooi. Train dit eerst meerdere malen zodat hij het gewend is om op je hand te zitten.
Het lijkt erop dat het hamster geheugen losse gebeurtenissen vergeet. Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.
Goudhamster – goudhamsters moeten alleen worden gehouden.Ze hebben daarom wat meer tijd en aandacht van hun eigenaren nodig dan andere hamsters om gelukkig te blijven. Dit kunt u ze geven door met ze te spelen en knuffelen of door ze uitdaging te bieden in de vorm van een interessant speeltje in hun kooi.
Papier en hooi
Ten eerste heeft de hamster behoefte aan warmte. Papier en hooi zijn hierbij prima bruikbaar. Het goedkoopst is om toiletpapier of keukenpapier te nemen. Dit papier houdt de hamster niet alleen warm, hij kan er ook zonder gevaar lekker aan knagen om er een nestje van te maken.
Opdat je hamster zich niet verveelt en niet te dik wordt, rust je de kooi het best uit met enkele toffe speeltjes. Heel wat speelgoed voor knaagdieren vind je in je lokale dierenspeciaalzaak. Andere keren heb je het nodige gewoon reeds in huis, al weet je het zelf nog niet.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Deze kleine huisdieren worden vanaf 2024 verbannen omdat ze een 'gevaar zijn voor de mens' De Russische dwerghamster mag vanaf 1 januari 2024 niet meer gefokt, verkocht of gehouden worden in Nederland. Het kleine huisdier wordt verbannen uit Nederland. Dit tot schrik van de vele fokkers in het land.
Hoeveelheid voer voor hamsters
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Hamsters kunnen niet goed zwemmen, ze kunnen lucht in hun wangzakken vasthouden om zo korte tijd boven water te blijven, maar als ze eenmaal helemaal nat zijn dan zinken ze snel. De pootjes zijn ook niet gemaakt voor het peddelen in het water (geen zwemvliesjes). Daarom blijven deze dieren uit de buurt van open water.
Hamsters kunnen bijten wanneer ze bang zijn, stress ervaren of in de war zijn. Het kan gebeuren dat een hamster zijn eigenaar bijt en dat dit voor veel angst en frustratie zorgt. Maar dat is niet nodig - als een hamster bijt dan is daar vrijwel zeker een reden voor.
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk. De dieren voelen zich veilig in een hamsterverblijf wat ingericht is volgens hamsterscaping.
Hamsters zijn heel blij als je één of twee velletjes (zachte) wc-papier geeft. Ze versnipperen dit en gebruiken dit als nestmateriaal. Ze vinden dit lekker zacht en aangenaam om in te slapen. Maar pas op als je een waterbakje in de kooi hebt staan.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.