Vroeger was de pit erg bitter maar de witlof van nu is in zijn geheel prima te eten.
De kern was vroeger vrij bitter. Tegenwoordig is de kern lang niet zo bitter meer en kun je de witlof in z'n geheel eten.
Ten eerste is het handig om altijd de harde kern te verwijderen. Die is namelijk het meest bitter. Daarna is het een kwestie van dingen toevoegen. Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker.
Snij het onderste deel van de stronk af. Leg de witlof op een snijplank en halveer hem in de lengte. Snij nu met een scherp mesje het kegelvormige hart eruit.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Als je witlof te lang kookt wordt de lof erg bitter. Kook het daarom beetgaar waardoor het lekker knapperig blijft, zo'n 12 tot 15 minuten is voldoende.
Zowel de bloemen, bladeren en de wortel van de plant zijn eetbaar.Wel is de wortel eerder bitter van smaak. Deze bittere smaak verdwijnt gedeeltelijk door hem tijdelijk te weken in wat water. Ook door het bakken of stoven wordt de smaak wat zoeter.
Naam. In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor. In Nederland wordt bijna uitsluitend witlof gezegd. Het bijbehorende lidwoord is in Brabant en Vlaanderen meestal het, soms ook de, in Nederland meestal de, soms ook het.
Dit is belangrijk omdat de stronk heel bitter is en niet zacht wordt bij het koken. Vervolgens kunt u de witlof voorzichtig onder koud stromend water wassen.
Het melksap in de bladeren van de witlof is rijk aan bitterstoffen wat de witlof bitter doet smaken. De bitterstoffen hebben een gunstige werking op de gezondheid, ze bevorderen onder anderen de uitscheiding van maagzuur en gal en ondersteunen daardoor de spijsvertering en lever op positieve wijze.
Je kunt de witlof zonder problemen invriezen. In de vriezer kun je deze groente maar liefst 12 maanden bewaren. Het is wel belangrijk dat je de witlof éérst kookt of blancheert. Vervolgens doe je de witlof in een zakje en kan je deze tot één jaar invriezen.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie. Top, 't hele jaar door.
Het afgesneden loof kan gewoon op de composthoop. Ook de wortel zelf kan je nu wat korter maken door er aan de onderzijde (puntzijde) een stuk af te snijden, zo lang er 20cm van de wortel overblijft doe je niets verkeerd. Als je veel witloofwortels hebt dan kuil je ze best op in een “kuil” van ongeveer 25cm diep.
Weer opwarmen gaat prima in bijvoorbeeld een pan kokend water. Witlof past uitstekend in een hartige taart of quiche. Snijd het in reepjes en blancheer deze 5 minuten voordat je de groente in de taart of quiche verwerkt. Zo worden ze in de uiteindelijke bereiding mooi gaar.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
We spreken van witlof of witloof. In België is witloof het gebruikelijkst, in Nederland witlof. Witloof is ontstaan in Brussel.
Witlof (Cichorium intybus var. foliosum) wordt ook wel Brussels lof genoemd en is een bladgroente. De groente wordt verbouwd in het donker waardoor de kleur wit is en niet groen. Net als de eerdergenoemde roodlof is ook witlof een variëteit van de cichorei.
100 g rauw witloof bevat gemiddeld ongeveer 3 g voedingsvezels, 0,5 g koolhydraten, 1 g eiwitten, 3 à 4 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,2 mg ijzer, 5 mg vitamine C en 50 µg vitamine B9. Door het vrij hoge kaliumgehalte zou witloof licht vochtafdrijvend zijn.
Bij wortelen eet je de wortel van de plant, net als bij rode bietjes, die zitten onder de grond. Knollen zitten ook onder de grond. Knolgroenten zijn bijvoorbeeld aardappelen of knolselderij. Een beetje onder de grond zitten de bolgewassen.
2. Wanneer je dagelijks een portie wortels eet, heb je minder risico op hart- en vaatziekten. Een onderzoek van de Nederlandse Brian Buijsse - gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit – heeft dit aangetoond door de deelnemers van deze studie enkele jaren te volgen.
Wortelen zijn bekend om de hoge aanwezigheid van Bètacaroteen wat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Vitamine A is belangrijk bij de ontwikkeling van haarvaten en daarmee automatisch belangrijk voor de gezondheid van alle cellen.
In de verpakking blijft witlof ongeveer een week tot twee weken goed in de koelkast. Wil je de groente invriezen? Ook dat is mogelijk. Doe de witlof alleen niet onbereid in de vriezer.
Doe het (fijn)gesneden witloof in een kom en knijp er wat limoen- of citroensap over. Leg meteen een laagje plasticfolie rechtstreeks op het witloof (niet op de randen van de kom) en druk het goed aan zodat het witloof helemaal luchtdicht zit ingepakt. Bewaar het op een koele en donkere plaats.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."