Uiteindelijk zijn er ongeveer 70.000 Amsterdamse Joden vermoord, bijna een tiende van de Amsterdamse bevolking. Bron: NIOD. Amsterdam, augustus 1944. Lege huizen van weggevoerde Joden op het Waterlooplein.
In 1940 woonden er ongeveer 140.000 Joden in Nederland. 80.000 van deze Joden woonden in Amsterdam - ongeveer tien procent van de hele Amsterdamse bevolking. Meer dan 75 procent is naar vernietigingskampen gedeporteerd en vermoord.
Op de kaart staat met stippen aangegeven hoeveel Joden er in iedere straat van Amsterdam wonen. Eén stip staat voor tien Joden. Daarom wordt kaart ook wel de 'stippenkaart' genoemd. In Amsterdam wonen op dat moment 80.000 van de 140.000 Nederlandse Joden.
Toelichting van de auteurs m.b.t. het aantal Joodse slachtoffers uit Nederland. Meestal wordt het aantal van 102.000 slachtoffers en 107.000 gedeporteerden aangehouden.
Aantal onderduikers in Nederland
Tijdens de oorlog zaten er in Nederland tussen de 300.000 en 330.000 mensen ondergedoken. Onder hen bevonden zich 28.000 Joden. Dit zijn er op het totale aantal onderduikers in verhouding misschien niet veel, maar op een Joodse gemeenschap van 140.000 mensen was het substantieel.
Het aantal overlevenden van Auschwitz wordt geschat op 200 000. Hierbij zijn gevangenen die vanuit Auschwitz naar andere kampen gedeporteerd werden wel meegerekend, ook als die in of op weg naar die kampen om het leven kwamen.
Geschiedenisserie waarin Rob Trip het verhaal van de bezetting van Nederland door Duitsland en van Nederlands-Indië door Japan op een nieuwe manier vertelt. Hij presenteert vanaf de meest uiteenlopende locaties, van Westerbork tot Bandung en van Arnhem tot Auschwitz.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben 24 Nederlandse SS'ers als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz gewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van journalist Stijn Reurs.
In Westerbork werden naar schatting 102.000 mensen op transport gezet naar de vernietigingskampen in Polen of de werkkampen in Duitsland. Van hen overleefden minder dan 5000 de oorlog. Westerbork had geen gaskamers wel een verbrandingsoven.
Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram. Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5 uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar 'Joods lokaal' op staat.
Amsterdam is altijd het centrum van joods leven in ons land geweest. Joden hadden een bijnaam voor de stad: Mokum, het Jiddisje woord voor plaats.
In Nederland leven heden ten dage naar schatting tussen de 30.000 en 40.000 joden. De meerderheid van hen woont in Amsterdam en in Amstelveen. Een aanzienlijk deel van hen, waaronder vrijwel alle traditioneel-religieuze joden, woont in de Amsterdamse wijken Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Buitenveldert.
Mokum gaat over de bijzondere band tussen Amsterdam en de Joden, tussen de Joden en Amsterdam. Nog steeds noemen Amsterdammers hun stad liefkozend Mokum, wat 'plaats' betekent in het Jiddisch. De unieke wisselwerking tussen de stad en haar Joodse bevolking is op veel plekken in Mokum nog zichtbaar aanwezig.
Daarom werden naast de sjoel nog drie andere synagoges gebouwd: de Obbene Sjoel (1685), Dritt Sjoel (1700) en Nieuwe Synagoge (1752).
Ajax werd in 1883 niet opgericht als een Joodse club. Dat waren wel clubs als AED en WVEDW. In de periode dat er in Amsterdam in verschillende wijken clubs waren die een hoog niveau hadden was Ajax de club voor Amsterdam-Oost en in die wijk woonden veel Joodse Amsterdammers.
In mei 1940, toen het Duitse leger binnenviel, woonden in Nederland om en nabij 140.000 Joden. Het overgrote deel van hen had de Nederlandse nationaliteit, maar er waren ook enkele tienduizenden uit Duitsland gevluchte Joden, onder wie Anne Frank en haar familie.
1. Auschwitz-Birkenau. De ergste en meest bekende verzameling van concentratie- en vernietigingskampen is Auschwitz-Birkenau. Auschwitz I begon als een kamp voor krijgsgevangen.
Het duurde nog steeds vrij lang (ca.20 minuten), en de bestuurder kon de gevangenen horen roepen en bonzen wanneer ze zich realiseerden dat ze vergast werden.
De pellets geven, zodra ze aan de open lucht blootgesteld worden, het blauwzuur af als damp. Blauwzuur verdampt ongeveer even gemakkelijk als di-ethylether. De functie van de pellets bestaat eruit het gif hanteerbaar en makkelijker doseerbaar te maken. Slachtoffers van dit gas voelen in eerste instantie niets.
Bij Zyklon B (of blauwzuurgas) gaat het om een snelwerkend gif, 'eigenlijk bedacht als ongediertebestrijding in gesloten ruimten'. Het gas dringt na inhalatie meteen door tot de uithoeken van het longweefsel, wat leidt tot blokkade van de zuurstofopname.
Rudolf Höss wordt op 16 april 1947 opgehangen op de binnenplaats naast het voormalige crematorium van Auschwitz. Höss was de commandant van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Hier was hij verantwoordelijk voor de dood van bijna een miljoen Joden en andere gevangenen in het kamp.
Historisch Nieuwsblad - Nederlandse SS'ers en de Holocaust
Zo'n 25.000 Nederlanders vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig in de Duitse Waffen-SS.
De plaatsen waar ze konden onderduiken waren heel verschillend, van een boerderij tot een stadswoning, een verborgen ruimte in hun huis, een hut in het bos. Anders dan in het Achterhuis werden Joodse gezinnen vaak uit elkaar gerukt. Kinderen moesten dan gescheiden van hun ouders onderduiken bij andere gezinnen.
Van de circa 160.000 Joden in Nederland werden er 107.000 gedeporteerd en daarvan keerden er slechts 5.200 levend terug: ongeveer 73 procent van hen heeft de Holocaust niet overleefd. Onder de Joden woonachtig in Amsterdam overleefde ongeveer 75% de Holocaust niet.
Geschiedkundigen schatten in dat het totale aantal soldaten en burgers dat overleed rond de 78 miljoen lag. Alleen al in Rusland en China stierven bij elkaar ongeveer 50 miljoen mensen en in nazi-Duitsland 5,6 miljoen soldaten en burgers.